....

ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ

Ο Λουδίας ποταμός είναι πλωτός. Αν επιχειρήσει ανάπλου ένα  καράβι που χωράει τσίμα-τσίμα στα νερά του, υπάρχει περίπτωση να αναστρέψει και να γυρίσει στη θάλασσα;
 
Πρέπει να καταλάβουμε, έστω με το απλοϊκό αυτό παράδειγμα, ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν αποτελεί ριζική λύση. Το ασφαλιστικό ζήτημα, οι τρελες υπεραξίες που ζητά το κράτος και η κατάρρευση του πυλώνα της αγοράς ακινήτων, η άρνηση κάθε ουσιαστικής μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, η μεταφορά του όγκου  του ιδιωτικού τζίρου στις επιχειρήσεις φαγάδικων και μόνο φαγάδικων, διδάσκουν πως οι βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή και στα κρατικά ταμεία είναι ανέφικτες.
 
Ωστόσο, με παρηγορεί το γεγονός πως αν αλλάξει η κυβέρνηση και θα έχουμε πλέον τον Σύριζα να μας κυβερνάει, η ατμόσφαιρα θα παραμείνει μουχρωμένη, αλλά θα υπάρχει νέος μουστερής στην γκρίνια μας. Ούτως ή άλλως, δεν ξέρω κανένα κόμμα που να μη πραγματοποίησε απολύτως καμία εξαγγελία του και να έχασε εκλογές απο αυτήν την αιτία. 
 
Συνήθως υπάρχει ένα πρώτο τρίμηνο, όπου μερικές βασικές αδικίες αναπληρώνονται με το σταγονόμετρο, ενώ όλες οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις στέλνονται βίαια προς το προσδοκώμενο τέλος της θητείας της όποιας νέας κυβέρνησης. Παράδειγμα, η σημερινή κυβέρνηση, ποντάρει στις αγαθές επιπτώσεις της δραπέτευσης απο το ΔΝΤ, σπρωγμένη απο το ανοδικό ρεύμα του Σύριζα. Μάταιος κόπος. Τον ουρανό με τ΄άστρα να τάξει στους ψηφοφόρους, το λιμάνι είναι μικρό και δεν χωράει μανούβρες.
 
Για να γυρίσει  το φορτηγό απο τον Λουδία στη θάλασσα, χρειάζονται βαρκάρηδες του Βόλγα. Θηριώδη ρυμουλκά, απο το κανάλι κι απο τις δυό όχθες, αργά και βασανιστικά ,πρέπει να εφεύρουν την όπισθεν.
 
Παρά τις ενστάσεις, κρίνω πως η μόνη ελπίδα μας να καθυστερήσουμε το κόλλημα στη λασπουριά ,είναι να υπάρξει ένα καλοδιάθετο κοινό που να εμπνέεται απο αγαθά παραδείγματα της νέας διακυβέρνησης.
 
Μη νομίσετε πως ευαγγελίζομαι καινοτομίες. Μάλλον το ανάποδο. Αυτό που πρέπει να διατηρήσει ο Σύριζα, είναι η "εθνική αφήγηση". Λόγου χάρη, το γενικό κοινό πιστεύει πως η χώρα έχει δωρεάν Παιδεία. Αλλα δεν έχει. Η παραπαιδεία και τα παρεπόμενα σε κάθε βαθμίδα της, ήτοι τα φροντιστήρια, τα μαύρα φροντιστήρια, η στέγαση και η συντήρηση τόσων φοιτητών σε βάρος του οικογενειακού εισοδήματος, σε συνδυασμό με την καναγκαιρίσια τήρηση του εξεταστικού πρωτοκόλλου και η έλλειψη κάθε προστιθέμενης αξίας στην απόκτηση γνώσης, δεν είναι αστεία υπόθεση και δεν καλύπτεται απο την φαινομενική ευτυχία του συστήματος.
 
Ωστόσο ,οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην Παιδεία, απλώς αδυνατίζει την αίσθηση των ψηφοφόρων πως κάτι πάει καλά, παρά τις αντιρρήσεις. 
 
Τελικά, απο την ώρα και τη στιγμή που κανένα τιμωρό χέρι δεν θα παρέμβει στο να βρούμε και να πετάξουμε απο την διακυβέρνηση τον κιαρατά που σφήνωσε το φορτηγό στον Λουδία, μη περιμένετε φαντασμαγορίες ,αλλά μιά εκλεπτυσμένη, πάμφθηνη και επεξεργασμένη επικοινωνιακή διαχείριση.
 

Άρα, η όποια αξιωματική αντιπολίτευση, θα ξεκινήσει, πάνω στα σαράντα της νέας κυβέρνησης την απαίτηση για εκλογές, εδώ και τώρα.

 

www.thegreekcloud.com

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments