....

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Τα όρια της υποµονής του αγροτικού κόσµου δοκιµάζουν τα συνεχή ήξεις-αφήξεις και τα επικοινωνιακά τρικ µε τα οποία,

όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσµατος, επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί το «καυτό» ζήτηµα της φορολόγησης των κοινοτικών ενισχύσεων και του γεωργικού εισοδήµατος στο σύνολό του, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 22 Νοεμβρίου.

Απορρίφθηκε η τροπολογία των «γαλάζιων» βουλευτών για το αφορολόγητο, που ενδεχομένως υιοθετηθεί στο μέλλον.

Η απόρριψη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών, Χρήστο Σταϊκούρα της τροπολογίας που κατέθεσαν 17 βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας στο νοµοσχέδιο για τα λογιστικά πρότυπα, δίχως καν να συζητηθεί αλλά «κλείνοντας το µάτι» σε πιθανή ενσωµάτωσή της σε κάποιο… µελλοντικό σχέδιο νόµου ήταν το κερασάκι στην τούρτα των αλληλοσυγκρουόµενων θέσεων που εκπορεύονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο τις τελευταίες εβδοµάδες επιτείνοντας τη σύγχυση των παραγωγών. 

Μετά τo δηµοσίευµα της Agrenda που αναδείκνυε τη διαδικασία φορολόγησης των κοινοτικών επιδοτήσεων και των αποζηµιώσεων ως αποτέλεσµα της τήρησης λογιστικών βιβλίων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε, µέσω του Πάρι Κουκουλόπουλου να διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτηµα ενώ το ίδιο έκαναν, µέσω ανεπίσηµων διαρροών, κι άλλοι βουλευτές της κυβέρνησης.

Ωστόσο, λίγες µέρες µετά, µε τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας ζητούσαν να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο και το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ της Agrenda.

Με την ίδια τροπολογία ζητούνταν επίσης: 

-Nα εξαιρεθούν από τη φορολόγηση του εισοδήµατος των αγροτών, τα ηµεροµίσθια του αγρότη και των µελών της οικογένειάς του, σύµφωνα µε το αφορολόγητο που ισχύει για τους µισθωτούς (9.000 ευρώ).

-Να εξαιρεθούν από τη φορολογία εισοδήµατος τα τεκµήρια διαβίωσης.

-Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύµατος για τους αγρότες. Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε τα έως τώρα ισχύοντα (εγκύκλιος Θεοχάρη, Φεβρουάριος 2014), οι αγρότες που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύµατος µόνο για τα πέντε πρώτα χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό. Οµοίως εξαιρούνται και όσοι αγρότες ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς και έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

-Οι αγρότες να εξαιρούνται της υποχρέωσης προκαταβολής φόρου. Το υπουργείο µέχρι στιγµής έχει προχωρήσει µόνο στη µείωση κατά 50% (δηλαδή προκαταβολή 27,5% αντί για 50%) της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες σε σχέση µε τους ελεύθερους επαγγελµατίες.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments