....

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΒΙΛΗΓΕΝΝΗ, «ΈΝΑ ΧΩΡΙΟ, ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ, ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» (VIDEO PHOTOS)

 Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Στράτου Βιληγέννη, «Ένα χωριό, μια Ομάδα, μια Κοινωνία», το Σάββατο 7-5-2016.  Στην παρουσίαση, που έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας, μέσα σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. ΓΙΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ο εκπρόσωπος της Ε.Π.Σ. Πέλλας κ. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ και άλλοι επίσημοι και επώνυμοι. Μεταξύ αυτών παρεβρέθηκαν και  παλαιοί διοικητικοί παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου, όπως οι κ. ΛΙΑΝΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ και ΣΠΕΛΕΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, παλαιοί άσσοι των γηπέδων, όπως ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΛΗΣ, καθώς και πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων.

                 Η βραδιά ξεκίνησε, με τους χαιρετισμούς και τις εισηγήσεις των παρευρισκομένων στο πάνελ της εκδήλωσης. Ο κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, εξήρε τη μοναδικότητα, τη σημασία και το ειδικό βάρος του συγκεκριμένου βιβλίου, όχι μόνο για το χωριό της Παναγίτσας, αλλά και για την ιστορία του ποδοσφαίρου της ευρύτερης περιοχής και του νομού. Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, εκφράστηκε με τα κολακευτικά λόγια για το βιβλίο και την κοπιώδη έρευνα που απαιτήθηκε. Η κ. ΡΟΖΑΛΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ, ανάγνωσε τμήματα του βιβλίου και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και βροχή χειροκροτημάτων από το κοινό.

 

           Ο ίδιος ο συγγραφές, ευχαρίστησε μία σειρά ανθρώπων, γνωστών και άγνωστων και μέσα από λόγο και εικόνα, απέδωσε συνοπτικά, τη δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου, κλείνοντας το πρώτο μέρος με την παράθεση σε χρονολογική σειρά φωτογραφιών, κάτω από τον μαγικό ήχο νοσταλγικής μουσικής, προκαλώντας συγκίνηση. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ακολούθησαν οι βραβεύσεις, παλαιών ποδοσφαιριστών της Παναγίτσας, αλλά και ποδοσφαιριστών και παραγόντων του ποδοσφαίρου του νομού.

          Ειδικότερα, μεγάλη συγκίνηση και δάκρυα, προκάλεσε η βράβευση τριών ποδοσφαιριστών της Παναγίτσας της δεκαετίας του 50, που έφεραν πια στις πλάτες τους πάνω από οχτώ γεμάτες δεκαετίες ζωής και άνοιξαν την αυλαία των βραβεύσεων. Συγκεκριμένα βραβεύθηκαν οι :

  • ΣΑΒΒΑΣ ΓΑΙΣΙΔΗΣ, ποδοσφαιριστής της ομάδας της Παναγίτσας τη δεκαετία του 50, με μικρή παρουσία στον «Εθνικό» Έδεσσας,
  • ΤΑΣΟΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΛΙΔΗΣ, ποδοσφαιριστής της ομάδας της Παναγίτσας τη δεκαετία του 50, με μικρή παρουσία στον «Ηρακλή» Έδεσσας
  • και ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ, ποδοσφαιριστής της ομάδας της Παναγίτσας τη δεκαετία του 50 και μετέπειτα πρόεδρος της ομάδας για πάνω από 25 χρόνια.

 

        Στη συνέχεια βραβεύθηκαν οι ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ και ΦΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ, ηγέτης και σκόρερ αντίστοιχα της ομάδας της Παναγίτσας κυρίως στη δεκαετία του 70.

        Ακολούθησε η βράβευση του αρχηγού και ηγέτη της σπουδαίας ομάδας της Παναγίτσας της δεκαετίας του 90 και πρώην άσσου του Εδεσσαϊκού και άλλων συλλόγων, ΝΙΚΟΥ ΠΟΛΑΤΙΔΗ, και του ταλαντούχου μεσοεπιθετικού της ίδιας περιόδου, ΚΩΣΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ. Ακολούθησε η βράβευση του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΛΗ, του πρώην άσσου του Εδεσσαϊκού και της «Δόξας» Δράμας, για τη προσφορά του στο σύλλογο της Παναγίτσας.

           Στη συνέχεια, βραβεύθηκαν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΛΑΜΟΥΣΚΑΣ, πρώην γραμματέας της Ε.Π.Σ. Πέλλας, για την προσφορά του στο τοπικό ποδόσφαιρο, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, πρώην διαιτητής, στο όνομα του οποίου αναγνωρίστηκε η προσπάθεια των διαιτητών του νομού και ενίοτε η αδικία που υπέστησαν. Τέλος, τιμήθηκε ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΟΥΠΚΑΡΗΣ,  αφενός για το ήθος του και αφετέρου ως ο προπονητής που οδήγησε την περίοδο 1991-92 την ομάδα της «Δάφνης» Παναγίτσας στην άνοδο στην Α΄ κατηγορία.

 

         Μετά το τέλος της εκδήλωσης και με έκδηλη την συγκίνηση στα πρόσωπα των παρευρισκομένων, οι καλεσμένοι παρέμειναν στους χώρους του κέντρου για πολλή ώρα, προκειμένου να αγοράσουν το βιβλίο, να αναζητήσουν παλιούς γνώριμους και φίλους, να σχολιάσουν την εκδήλωση, να συζητήσουν και να θυμηθούν τα παλιά.

 

       Τέλος, στην εκδήλωση εντυπωσίασε ο εξαιρετικός «μπουφές» από την Παναγίτσα, πλούσιος σε τοπικές χειροποίητες λιχουδιές και το service της επιχείρησης Coffe Island του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΛΙΑΓΑ στην Έδεσσα.

 

Το περιεχόμενο του βιβλίου

 

         Στο βιβλίο, επιχειρείται μία ιστορική αναδρομή της πορείας της τοπικής ομάδας «Δάφνη» Παναγίτσας, μέσα από ενδελεχή έρευνα (130 συνεντεύξεις, επισκόπηση άνω των 1.300 φύλλων του τοπικού και υπερτοπικού τύπου) και την παράθεση πάνω από 100 φωτογραφιών και 100 πινάκων και καταλαμβάνει μία ευρεία χρονική περίοδο από το 1950 έως το 2005.

 

     Η ερευνητική αυτή προσπάθεια ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών και εκτός από την αναφορά στην εξέλιξη της ιστορίας του ποδοσφαίρου της ομάδας της Παναγίτσας, επεκτείνεται στην εξέλιξη της θεσμικής οργάνωσης του ποδοσφαίρου του νομού Πέλλας (Η Ε.Π.Σ. Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας [1954], το «Νομαρχιακό» Πρωτάθλημα [1960-1969], Ε.Π.Σ. Πέλλας [1972] κ.λπ).

 

         Σε αυτά τα πλαίσια, παρατίθενται ιστορίες και ευτράπελα, όπως τις έζησαν οι πρωταγωνιστές του τοπικού ποδοσφαίρου (μεταξύ αυτών και επώνυμοι μετέπειτα αστέρες του ποδοσφαίρου όπως οι Παυλίδης Χαράλαμπος, Πολατίδης Νίκος, Χαραλάμπους Νίκος, Παρασκευόπουλος Μιχάλης, Μαλουμίδης Κώστας, Σαπουντζής Ανδρέας, Παπαϊωάννου Κώστας κ.ά.). Παράλληλα αναδεικνύονται οι κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου του νομού : Οι φίλαθλοι και οι εκδηλώσεις τους,  η διαιτησία , οι παρεκτροπές και τα επεισόδια, οι παρέες και φιλίες κ.λπ).

Δείτε παρακάτω το βίντεο της εκδήλωσης

 

 

 

 


 

Σχόλια - Facebook Comments