....

Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ : ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

Για την αποτροπή της προσβολής των καρπών της κερασιάς και άλλων ευπρόσβλητων ειδών από το επιβλαβές έντομο «Μύγα της Ασίας»

 Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae)

 

Την εποχή αυτή, από το δίκτυο των παγίδων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του νομού,  έχει διαπιστωθεί η παρουσία της Μύγας της Ασίας Δροσόφιλα, Αγγλ. Drosophila Suzukii (Diptera: Drosophilidae), κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Ο εντομολογικός αυτό εχθρός δημιούργησε προβλήματα στην καλλιέργεια της κερασιάς στο πρόσφατο παρελθόν, προσβάλλοντας τους καρπούς, οι οποίοι λόγω της ύπαρξης προνυμφών (σκουληκιών) καταστρέφονταν ολοκληρωτικά στο στάδιο της πρώτης διάθεσης, αμέσως μετά τη συγκομιδή.

Για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του επιβλαβούς αυτού εχθρού έχει εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπ. αριθμ. 23/25 Μαΐου 2018 τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/THES....

Στο ίδιο δελτίο αναφέρεται και η επιτακτική ανάγκη για τον εντοπισμό και την από κοινού αντιμετώπιση αυτού του εχθρού με το σκουλήκι των κερασιών-ραγολέτιδα το οποίο επίσης εμφανίζει μεγάλους πληθυσμούς.

Οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται για το θέμα από τους τοπικούς γεωπόνους, από τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων και από την υπηρεσία μας.

 

 

 

 

: «Εκτατική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία σε δασικές εκτάσεις.»

 

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ανακοινώνεται ότι, οι δικαιούχοι χοιροτρόφοι που εφάρμοζαν εκτατική και ημισταυλισμένη (νομαδική) χοιροτροφία σε δάση και δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με την υπ’ αρίθ. 133281/2218/30-07-2013 Υ.Α. του Αν. ΥΠ.Ε.Κ.Α. (ΦΕΚ 2120/Β2013), θα πρέπει να περιορίσουν εντός των σταυλικών κ.λπ. περιφραγμένων εγκαταστάσεών τους, την ασκούμενη εκτατική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία, σύμφωνα με την αριθ. 165390/59022-03-2018 Υ.Α. (ΦΕΚ 1128/Β/2018) του Αν. ΥΠ.ΕΝ., και μέσα σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της Υ.Α. αυτής, συνεπώς έως τις 27-06-2018.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments