....

ΠΕΡΙΠΟΥ 60.000 ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΝΩΣΕΩΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Περίπου 60.000 άτομα έχουν λάβει - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - μέχρι σήμερα το Πιστοποιητικό Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων. Το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις μάλιστα είναι πολύ υψηλό με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν «κοπεί» μόνο 200 εξεταζόμενοι περίπου. Σύμφωνα με κύκλους του ΥπΑΑΤ αυτό το διάστημα προωθείται η διενέργεια και γραπτών εξετάσεων (μέχρι σήμερα οι εξετάσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά με την χρήση Η/Υ) μέσω του ΕΛΓΟ - Δήμητρα. Η προοπτική αυτή αποτελεί αίτημα πολλών ενδιαφερόμενων που λόγω ηλικίας περισσότερο δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 26 Νοεμβρίου 2015, η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το Πιστοποιητικό Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.Image and video hosting by TinyPic

Μιλώντας για το θέμα με υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ μας αναφέρουν σχετικά «το σύνολο των εξεταζόμενων αναμένεται να φθάσει τους 300.000. Όσον αφορά την διαδικασία και τον αριθμό των εξεταζομένων έχουμε καθυστερήσει λίγο αλλά αν αναλογιστούμε τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών τότε είμαστε αρκετά καλά. Το παράβολο μέχρι 25 Νοεμβρίου βάση της νομοθεσίας είναι 25 ευρώ (και μετά γίνεται 50 ευρώ)».

Να σημειωθεί ότι από την 26η Νοεμβρίου και μετά – σύμφωνα με τη νομοθεσία – ο επιβλέπων τη χρήση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και υποχρεούται αμέσως μετά τη χρήση αυτών να το καταγράφει ενυπόγραφα. Υποχρέωση απόκτησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων έχει αυτός στο όνομα του οποίου εκδίδονται τα
παραστατικά προμήθειας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή ο επιβλέπων τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Για παράδειγμα εφόσον σε μία οικογένεια τα παραστατικά αγοράς γεωργικών φαρμάκων εκδίδονται σε ένα από τα μέλη της, αλλά άλλο μέλος της οικογένειας διενεργεί ή επιβλέπει τη χρήση, το πρόσωπο αυτό μπορεί να αποκτήσει πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και δηλώνοντας ως επιβλέπων να επιτρέπεται η προμήθεια γεωργικών φαρμάκων στα μέλη της οικογένειας αφού έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments