....

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ – ΠΟΙΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

Μέσα στο Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, εξισωτική κ.λπ.). Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πρόσφατη δέσμευση του Πρωθυπουργού, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, προωθείται η «εξόφληση αγροτών για όλες τις εκκρεμότητες παλαιών ετών μέχρι τέλος του έτους».

Προς αυτή την κατεύθυνση, εντός του μηνός, επανεξετάζονται πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων όπως ενισχύσεις που αφορούν στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (2013 – 2014). Σε κάποιες περιοχές της χώρας έχουν δημοσιευτεί καταστάσεις πληρωμών και είναι σε ισχύ η διαδικασία ενστάσεων.

Επίσης, το ποσό των 1,68 εκ. ευρώ θα αποδοθεί ως έκτακτη στήριξη στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο προβλήματα εξαιτίας των αθρόων προσφυγικών ροών. Η έκτακτη αυτή στήριξη αναλογεί στη χώρα μας με βάση τον Κανονισμό 2016/1613 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το παραπάνω ποσό θα κατανεμηθεί στους παραγωγούς όλων των ειδών γάλακτος που δραστηριοποιούνται στα νησιά Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Κως, Λέρος και Μεγίστη, με στόχο την άμεση ενίσχυση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων μικρής κλίμακας και εκτατικής  (μη ενσταυλισμένης) παραγωγής.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες μια σειρά πληρωμών συνολικού ύψους 19.175.049 ευρώ που αφορούσαν στη μεταφορά ζωοτροφών στα νησιά του Αιγαίου,  γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (βιολογικά, νιτρικά, ολοκληρωμένη καπνού, αμειψισπορά, ολοκληρωμένη τεύτλων) κ.α.

Εν τω μεταξύ, έως τις 7 Δεκεμβρίου θα μπορούν – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ – να υποβάλλονται οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση από τους παραγωγούς μετά και την αύξηση στον προϋπολογισμό του Μέτρου 13 που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Προσφάτως, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β΄ 3834/2016) η απόφαση για την αύξηση της εξισωτικής των ορεινών στα 12,5 ευρώ από 10 ευρώ που ήταν μέχρι πρόσφατα. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την πληρωμή της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης του 2016 που αναμένεται μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments