....

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΠΑΜΠΑ

Έχετε όλα όσα απαιτούνται για να είστε ένας καλός γονιός;Οι εποχές που οι μπαμπάδες μόνο δούλευαν για να εξασφαλίσουν στην οικογένεια τα απαραίτητα

για το προς το ζην έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, ένας πατέρας οφείλει και συνήθως επιθυμεί να συμβάλλει στην καθημερινή φροντίδα των παιδιών του όσο και η μητέρα -κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλληλεπίδραση, η επαφή και οι δραστηριότητες που μοιράζεται ένα παιδί με τον πατέρα του το βοηθούν να αναπτύξει κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές δεξιότητες. Επιπλέον, οι μαμάδες που νιώθουν ότι ο σύντροφός τους τις στηρίζει στο δύσκολο έργο της μητρότητας είναι πολύ πιο ευτυχισμένες.

Η ενεργός συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού θεωρείται πλέον τόσο σημαντική στις αναπτυγμένες χώρες που το τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών της κυβέρνησης της Αυστραλίας έχει ορίσει έναν πρακτικό οδηγό που περιλαμβάνει τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει ένας άντρας για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποδοτικός στο ρόλο του ως πατέρας. Σύμφωνα με αυτόν, ένας μπαμπάς πρέπει να είναι...

...υπεύθυνος. Υπευθυνότητα σημαίνει ότι μπορεί να αναλάβει την καθημερινή φροντίδα των παιδιών του, που περιλαμβάνει το μπάνιο, το φαγητό και τη ρουτίνα του ύπνου τους,  χωρίς να χρειάζεται καμία βοήθεια ή καθοδήγηση. Επιπλέον, να μπορεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του παιδιού, όπως ό,τι αφορά την εκπαίδευση αλλά και τη ευεξία του.

...προνοητικός. Ένας καλός μπαμπάς έχει πάντα στο μυαλό του τα παιδιά, το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις τους, ακόμα και τις ώρες που δεν είναι κοντά τους. Θυμάται πότε είναι ο αγώνας της ποδοσφαιρικής ομάδας όπου αγωνίζεται ο γιος του, αλλά και ότι πρέπει να πάρουν δώρο για τα γενέθλια της κολλητής της κόρης του που είναι την ερχόμενη εβδομάδα.

...υποστηρικτικός. Κι ένας υποστηρικτικός μπαμπάς δεν πάντα απολαμβάνει το χρόνο που περνάει μαζί με τα παιδιά του και τον αξιοποιεί για να τα καθοδηγήσει, να τα ενθαρρύνει, να τα υποστηρίξει, να τα διδάξει και να τα κάνει να διασκεδάσουν.

...στοργικός. Ποιος είπε ότι οι άντρες πρέπει να δείχνουν σκληροί; Ένας μπαμπάς που «λιώνει» μπροστά στα παιδιά του, που εκφράζει πόσο πολύ τα αγαπάει και τα νοιάζεται, που τα αγκαλιάζει και τα φιλάει, που τα παρηγορεί όταν κλαίνε και που είναι πάντα διατεθειμένος να ακούσει ό,τι έχουν να του πουν, είναι ένας στοργικός μπαμπάς.

...διαδραστικός. Ο μπαμπάς μοιράζεται την καθημερινότητα με τα παιδιά του και επικοινωνεί μαζί τους κάνοντας από κοινού δραστηριότητες, όπως η μαγειρική, τα ψώνια ή η κηπουρική. Επιπλέον, τους διαβάζει και τους μιλάει, τα βοηθάει να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους αλλά και να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments