....

ΠΟΙΟΙ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 68

Τις λεπτομέρειες για την ένταξη των κτηνοτρόφων ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών και των μετακινούμενων σε ορεινή ή μειονεκτική

περιοχή στις ενισχύσεις του άρθρου 68 (Μέτρα 3, 4 & 5 της Ειδικής Στήριξης σε εκτέλεση του άρθρου 68), ανακοίνωσε με εγκύκλιό του ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με αυτή, δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης μοσχίδων αναπαραγωγής είναι οι γεωργοί οι οποίοι εκτρέφουν μοσχίδες αναπαραγωγής ηλικίας 16 έως 24 μηνών εντός του έτους ενίσχυσης, καθαρής κρεοπαραγωγικής φυλής ή προερχόμενες από την πρώτη διασταύρωση με καθαρή κρεοπαραγωγική φυλή που γεννήθηκαν στην εκμετάλλευση του κτηνοτρόφου. Δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης θηλαζουσών αγελάδων είναι οι γεωργοί οι οποίοι εκτρέφουν τουλάχιστον 6 θηλάζουσες αγελάδες κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης ανά εκμετάλλευση. Η εν λόγω ενίσχυση χορηγείται κατ' έτος, ανά εκμετάλλευση κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης.

Τέλος, δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης αιγοπροβάτων είναι οι γεωργοί οι οποίοι διατηρούν τουλάχιστον 50 ενήλικα θηλυκά ζώα, προβατίνες ή αίγες, ηλικίας άνω των 12 μηνών και διατηρούν τουλάχιστον το 50% της χρησιμοποιούμενης για τη γεωργία έκτασής τους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας (εφόσον στην ΑΕΕ2014 δηλώνεται έκταση). Η εν λόγω ενίσχυση χορηγείται κατ’ έτος, ανά εκμετάλλευση.

Πρόσθετη ενίσχυση μοσχίδων αναπαραγωγής

Ως κτηνοτρόφοι στο πλαίσιο της ενίσχυσης μοσχίδων αναπαραγωγής ορίζονται όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, όπως αυτές ορίζονται με την οδηγία 85/148/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, ή

β) η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται εκτός των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, αλλά μετακινούν τα βοοειδή τους στις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές ορίζονται με την οδηγία 85/148/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά και υπό τον όρο ότι τουλάχιστον το 90% αυτών, βόσκει επί 90 τουλάχιστον συναπτές ημέρες στις περιοχές όπου μετακινούνται (παρ. 5, άρθρο 66 του Καν (ΕΚ) 1122/2009).

Για να είναι επιλέξιμες οι μοσχίδες πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους:

i. να έχουν κλείσει τους 16 μήνες ζωής κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης, να μην έχουν υπερβεί τους 24 μήνες στις 31 Δεκεμβρίου του έτους ενίσχυσης και να παραμένουν στην εκμετάλλευση στις 31/12/2014. Οι όροι αυτοί διαπιστώνονται από την ηλεκτρονική βάση των βοοειδών.

ii. να ανήκουν σε εκτροφή κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Εκτροφή βοοειδών κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, για τις ανάγκες της παρούσας, θεωρείται η εκτροφή η οποία δεν διαθέτει ατομική ποσότητα αναφοράς γάλακτος (ποσόστωση γάλακτος), πράγμα που διαπιστώνεται από τα αρχεία του ΕΛ.Γ.Ο.

iii. να ανήκουν σε καθαρή κρεοπαραγωγική ή να είναι προϊόν 1ης διασταύρωσης με καθαρή κρεοπαραγωγική φυλή.

Συμπληρωματική πρόσθετη ενίσχυση μοσχίδων αναπαραγωγής

Επιπλέον της πρόσθετης ενίσχυσης μοσχίδων αναπαραγωγής καταβάλλεται συμπληρωματική πρόσθετη ενίσχυση ανά ζώο σε ετήσια βάση. Για να είναι επιλέξιμες οι μοσχίδες πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους:

i. Να είναι επιλέξιμες για την πρόσθετη ενίσχυση.

ii. Να είναι καθαρής κρεοπαραγωγικής φυλής.

iii. Να είναι εγγεγραμμένες στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής ή στο παράρτημα αυτού στις 31/12/2014.

Για το σύνολο των βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης που:

  • Έχουν αιτηθεί χορήγηση συμπληρωματικής πρόσθετης ενίσχυσης στα πλαίσια του μέτρου 3.
  • Είναι επιλέξιμες για την πρόσθετη ενίσχυση μοσχίδων αναπαραγωγής.

ζητείται:

κατάσταση (σε ηλεκτρονική μορφή – αρχείο excel) από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων με αναλυτική καταγραφή των μοσχίδων που είναι εγγεγραμμένες στο γενεαλογικό βιβλίο καθαρόαιμης φυλής ή στο παράρτημα αυτού στις 31/12/2014.

Πρόσθετη ενίσχυση θηλαζουσών αγελάδων

Ως κτηνοτρόφοι στο πλαίσιο της πρόσθετη ενίσχυση θηλαζουσών αγελάδων ορίζονται όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, όπως αυτές ορίζονται με την οδηγία 85/148/ΕΟΚ, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά, ή

β) η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται εκτός των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, αλλά μετακινούν τα βοοειδή τους στις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά και υπό τον όρο ότι τουλάχιστον το 90% αυτών, βόσκει επί 90 τουλάχιστον συναπτές ημέρες στις περιοχές όπου μετακινούνται (παρ. 5, άρθρο 66 του Καν (ΕΚ) 1122/2009).

Για να είναι επιλέξιμες οι αγελάδες ως θηλάζουσες πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους:

i. να έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά. Διαπιστώνεται από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων των βοοειδών.

ii. να παραμένουν στην εκμετάλλευση στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Διαπιστώνεται από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων των βοοειδών.

iii. να ανήκουν σε εκτροφή βοοειδών κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Εκτροφή βοοειδών κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, για τις ανάγκες της παρούσας, θεωρείται η εκτροφή η οποία δεν διαθέτει ατομική ποσότητα αναφοράς γάλακτος (ποσόστωση γάλακτος) το έτος ενίσχυσης για την συγκεκριμένη εκτροφή βάσει των αρχείων του ΕΛ.Γ.Ο.

iv. να είναι κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης.

v. να μην έχουν δηλωθεί το ίδιο έτος και ως μοσχίδες αναπαραγωγής.

Για το σύνολο των βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης που:

  • έχουν αιτηθεί στην ΑΕΕ2014 ότι επιθυμούν να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης του μέτρου 4.
  • η έδρα τους βρίσκεται εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας ή
  • η έδρα τους βρίσκεται εκτός των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, αλλά μετακινούν τα βοοειδή τους σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας, δηλώνουν στην ΑΕΕ2014 ότι θα διατηρήσουν τουλάχιστον 6 επιλέξιμες θηλάζουσες αγελάδες.

Συμπληρωματική πρόσθετη ενίσχυση θηλαζουσών αγελάδων.

Επιπλέον της πρόσθετης ενίσχυσης θηλαζουσών αγελάδων καταβάλλεται συμπληρωματική πρόσθετη ενίσχυση ανά ζώο σε ετήσια βάση. Για να είναι επιλέξιμες οι θηλάζουσες αγελάδες πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους:

i. να είναι επιλέξιμες για την πρόσθετη ενίσχυση.

ii. να είναι καθαρής κρεοπαραγωγικής φυλής.

iii. να είναι εγγεγραμμένες στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής ή στο παράρτημα αυτού στις 31/12/2014.

Αιγοπροβείο κρέας

Πρόσθετη ενίσχυση

Ως επιλέξιμα ζώα για την εν λόγω ενίσχυση θεωρούνται όλα τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών των ως άνω επιλέξιμων εκμεταλλεύσεων. Το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων που:

  • έχουν αιτηθεί στην ΑΕΕ2014 ότι επιθυμούν να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης του μέτρου 5.
  • η έδρα τους βρίσκεται εντός του Δήμου, Δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος, ή οικισμού των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας
  • διατηρούν τουλάχιστον το 50% της χρησιμοποιούμενης για τη γεωργία έκτασής τους σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας (εφόσον δηλώνουν έκταση).
  • δηλώνουν στην ΑΕΕ2014 ότι θα διατηρήσουν τουλάχιστον 50 ενήλικα θηλυκά ζώα, προβατίνες ή αίγες, ηλικίας άνω των 12 μηνών.

Συμπληρωματική πρόσθετη ενίσχυση

Επιπλέον της πρόσθετης ενίσχυσης αιγοπροβάτων καταβάλλεται συμπληρωματική πρόσθετη ενίσχυση ανά ζώο σε ετήσια βάση, για τα αιγοπρόβατα που επιπρόσθετα ανήκουν σε αυτόχθονη φυλή και είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό γενεαλογικό βιβλίο της φυλής ή στο παράρτημα αυτού. Για το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων που:

  • Έχουν αιτηθεί χορήγηση συμπληρωματικής πρόσθετης ενίσχυσης στα πλαίσια του μέτρου 5.
  • Είναι δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης.

ζητείται:

  • κατάσταση (σε ηλεκτρονική μορφή – αρχείο excel) από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων με αναλυτική καταγραφή των αιγοπροβάτων που είναι εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο αυτόχθονης φυλής ή στο παράρτημα αυτού στις 31/12/2014.

Πρόσθετη ενίσχυση μετακινούμενων αιγοπροβάτων

Πέραν των δύο ανωτέρω ενισχύσεων, χορηγείται και πρόσθετη ενίσχυση μετακινούμενων αιγοπροβάτων ανά ζώο σε ετήσια βάση.

Δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης μετακινούμενων αιγοπροβάτων είναι οι γεωργοί των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται εκτός των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, αλλά μετακινούν τα αιγοπρόβατά τους στις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

Το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων που:

  • έχουν αιτηθεί στην ΑΕΕ2014 ότι επιθυμούν να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης του μέτρου 5.
  • η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται εκτός των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών της χώρας, αλλά μετακινούν τα αιγοπρόβατά τους στις ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας, διενεργείται διοικητικός έλεγχος κατά τον οποίο ελέγχεται:

1. αν έχει υποβληθεί άδεια μετακίνησης προς θερινό βοσκότοπο ή βεβαίωση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού (Αγροτικό Κτηνιατρείο) από όπου γίνεται η μετακίνηση.

2. αν έχει υποβληθεί άδεια μετακίνησης από θερινό βοσκότοπο ή βεβαίωση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού (Αγροτικό Κτηνιατρείο) στον οποίο έχουν μεταβεί.

Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με όλες τις λεπτομέρειες

 

http://www.agrotypos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments