....

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι οποίοι στις 15 Δεκεμβρίου θα δουν διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.

 Αναλυτικά οι δικαιούχοι της νέας έκτακτης παροχής:

Υγειονομικοί: Επίδομα ίσο με το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού θα καταβληθεί μαζί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται να το λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

 

Χαμηλοσυνταξιούχοι: Συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, καθώς και με συνολική φορολογική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού τους έως 200.000 ευρώ θα πάρουν ενίσχυση στα τέλη Δεκεμβρίου ύψους 250 ευρώ, συν 50 ευρώ για εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους και το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 205 εκατ. ευρώ.

ΑμΕΑ: Οι δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν ενίσχυση επίσης 250 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 173.000 και το κόστος του μέτρου είναι 43,5 εκατ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με την τροπολογία οι εξής κατηγορίες πολιτών:

  • οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),
  • καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους και οι «κόφτες» είναι:

  • Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις έως και 600 ευρώ.
  • Ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Δηλαδή κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος του οποίου ο σύζυγος δεν είναι χαμηλο συνταξιούχος θα αποκλειστεί.
  • Συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

Το επίδομα όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις έκτακτης ενίσχυσης το 2020, δεν θα υπόκειται κανενός είδους κατάσχεση, για οφειλές σε τρίτους ή στο Δημόσιο, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν θα υποστεί κρατήσεις ή αν θα υπόκειται σε οπουδήποτε είδους φορολόγηση, αν δηλαδή τα 250 ευρώ, θα είναι καθαρά ή όχι. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ποσό να είναι «καθαρό».

Πότε θα δοθεί

Τα ποσά του έκτακτου χριστουγεννιάτικου μποναμά που θα δοθούν μέσα στον Δεκέμβριο διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα των δικαιούχων.

 

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το έκτακτο βοήθημα, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους. Μάλιστα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι δικαιούχοι είναι και όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη, αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πιθανότατα δεν θα απαιτηθεί να υποβάλλουν αιτήσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει τα ποσά σύνταξης των δικαιούχων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να εντοπίσει τους δικαιούχους, που θα λάβουν τα χρήματα απευθείας στο λογαριασμό τους.

Καταγγελίες ΕΝΔΙΣΥ

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ακόμα και από αυτό το περιορισμένο επίδομα των 250 ευρώ, αποκλείεται η πλειονότητα των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 1,7 εκατομμύρια. Επιπλέον, μέσω της ίδιας ανακοίνωση το Δίκτυο επανέρχεται στο θέμα της 13ης σύνταξης, η οποία είχε ψηφισθεί, αλλά όπως επισημαίνει, καταργήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση.

Ακόμη, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων:

  • Έως 500 ευρώ κύρια σύνταξη λαμβάνουν περίπου 960.000 συνταξιούχοι.
  • Οι μισοί εξ αυτών δηλαδή 480.000 συνταξιούχοι, λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη.
  • Προκειμένου να πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης, πρέπει το εισόδημα των δικαιούχων από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), να μην υπερβαίνει τα 450 ευρώ (μεικτά).
  • Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τους συνταξιούχους (210 εκατ. ευρώ) δεν καλύπτει ούτε το 50% των απωλειών που υφίστανται οι απόμαχοι της εργασίας από την άδικη φορολόγηση των αναδρομικών (431 εκατ. ευρώ).
  • Η 13η σύνταξη, η οποία καταργήθηκε προέβλεπε την διάθεση 1,1 δισ. ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους, κάθε χρόνο.

Εκτός επιδόματος μένουν και τα ζευγάρια των συνταξιούχων που ο ένας από τους δύο παίρνει σύνταξη η οποία ξεπερνά έστω και για ένα ευρώ τα 600 ευρώ καθαρά το μήνα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης το εισοδηματικό κριτήρια των 7.200 ευρώ αφορά το καθαρό ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν αδικίες, αλλά όπως είπε δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω βελτίωση των μέτρων και κατά συνέπεια διόρθωση των αδικιών.

Τι ισχύει για τα ζευγάρια συνταξιούχων

Διπλό επίδομα αναμένεται να λάβουν ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν ο καθένας σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, δεν έχουν άλλα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες το ζευγάρι των χαμηλοσυνταξιούχων θα λάβει έως τα Χριστούγεννα συνολικά επίδομα 500 ευρώ, το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Με αυτά τα δεδομένα δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 500 ευρώ και επικουρική 100 ευρώ ο οποίος θα λάβει το επίδομα των 250 ευρώ . Αντίστοιχα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 400 ευρώ και 90 ευρώ επικουρική θα λάβει το επίδομα. Αντίθετα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ και 100 ευρώ επικουρική δεν δικαιούται επίδομα.

Σε άλλη περίπτωση συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ και σύζυγο χωρίς εισόδημα θα λάβει το επίδομα των 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για τον/την σύζυγο Για ζευγάρι με δύο συντάξεις 500 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα, το επίδομα θα είναι 250 και 250 ευρώ για κάθε συνταξιούχο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για ζευγάρι με συνολική μηνιαία σύνταξη 1.200 ευρώ, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά επίδομα 500 ευρώ.

Αντίθετα, ζευγάρι με σύνταξη του ενός 500 ευρώ και του άλλου 800 ευρώ το μήνα δεν δικαιούται επίδομα. Αντίστοιχα, ζευγάρι με σύνταξη του ενός 500 ευρώ και του άλλου 600 ευρώ, αλλά αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ δεν θα λάβει το επίδομα, καθώς αν και καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια, χάνουν τη σύνταξη εξαιτίας των περιουσιακών κριτηρίων.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments