....

ΠΩΣ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΝΤΗΛΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ [ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]

 

 

Μια γυναίκα χωρίς μαντήλα, η οποία κουνάει ένα λευκό μαντήλι πάνω σε ραβδί, έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων που σαρώνουν το Ιράν, από την περασμένη Πέμπτη, εναντίον του καθεστώτος.

Η εικόνα κυκλοφορεί ευρέως στα παγκόσμια social media αλλά και στον τύπο, από την αρχή των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου: σε έναν δρόμο του Ιράν, μια νεαρή γυναίκα χωρίς μαντήλα, κουνάει ένα λευκό μαντήλι δεμένο σε ένα ραβδί. Για πολλούς, πρόκειται «για μια εικόνα-σύμβολο» της εξέγερσης.


Η αντικαθεστωτική και ακτιβίστρια -εγκατεστημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο-  Maryam Namazie, σε ένα tweet την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, έγραψε:
«Ενα από τα σύμβολα των χθεσινών διαδηλώσεων ήταν μια νεαρή γυναίκα που είχε κρεμάσει την υποχρεωτική μαντήλα σε ένα ραβδί... Τι καταπληκτική εικόνα!».

είχε κρεμάσει την υποχρεωτική μαντήλα σε ένα ραβδί... Τι καταπληκτική εικόνα!».



 

One of the iconic photos of yesterday's protest was a young woman with her compulsory hejab on a stick... What a w… https://t.co/driJROkz1j
— MaryamNamazie (@Maryam Namazie)
Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε, μάλιστα, και ένα σκίτσο που επιβεβαίωνε ότι η κοπέλα έγινε σύμβολο:

«Λευκή Τετάρτη»
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της Le Monde στην Τεχεράνη, Ghazal Golshiri, αυτή η φωτογραφία δεν έχει σχέση με την παρούσα εξέγερση.
FAUX - la photo n'a rien à voir avec les manifestations. Elle a été prise avant. Arrêtez de prendre vos fantasmes p… https://t.co/TsI8OKeQ1k
— GhazalGolshiri (@Ghazal Golshiri)

[ΛΑΘΟΣ -Η φωτογραφία δεν έχει σχέση με τις διαδηλώσεις. Την είχαν πάρει νωρίτερα. Σταματήστε να παίρνετε τις φαντασιώσεις σας για πραγματικότητα».

Την φωτογραφία πόσταρε στο Facebook και στο Instagram η ιρανή δημοσιογράφος, η οποία διαμένει στις ΗΠΑ, Masih Alinejad, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, μαζί με άλλα βίντεο και φωτογραφίες. Δηλαδή, την ίδια ημέρα που έγινε η διαδήλωση στο Machhad. Ωστόσο, η Alinejad τονίζει ότι η φωτογραφία ελήφθη την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, στη λεωφόρο  Enghelab, στην Τετάρτη, δηλαδή τρεις ημέρες πριν αρχίσουν οι διαδηλώσεις στην Τεχεράνη. Η δημοσιογράφος προσθέτει ότι η νεαρή γυναίκα χωρίς μαντήλα συνελήφθη, καθώς «και όλη η ομάδα των νέων που την υποστήριζαν».

 

Η δημοσιογράφος Alinejad, παράλληλα, ξεκίνησε εκστρατεία, με τίτλο «Λευκή Τετάρτη», στα social media, για να διαμαρτυρηθούν οι γυναίκες για τις ενδυματολογικές υποχρεώσεις που υφίστανται στο Ιράν. Στη σελίδα της στο Facebook « My Stealthy Freedom » ανέβασε βίντεο και φωτογραφίες από Ιρανές ντυμένες στα λευκά ή χωρίς μαντήλες.

και όλη η ομάδα των νέων που την υποστήριζαν».


 

 

Σχόλια - Facebook Comments