....

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΩΡΑ ΠΟΥ ΟΣΟ ΠΑΕΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων ψώρας. Αρκετοί επαγγελματίες προειδοποιούν και καλούν σε άμεση επαγρύπνηση.

Το ζήτημα είναι αν όντως έχει σημειωθεί αύξηση και αν ναι, γιατί. «Το πρόβλημα που έχουμε με την ψώρα είναι ότι αφού δεν είναι μια ασθένεια που δηλώνεται υποχρεωτικά από τους πάσχοντες, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες τα τελευταία χρόνια και πράγματι βλέπουμε μια αύξηση», λέει ο Ελισέο Μαρτίνεθ συντονιστής της Ισπανικής Ομάδας Επιδημιολογίας και Πρόληψης Υγείας .

Ο γιατρός εξηγεί ότι αυτή η αύξηση έχει επαληθευτεί σε μεγάλο βαθμό «χάρη στην αύξηση των συνταγών της κρέμας που χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την ψώρα». «Επιπλέον, στις συσκέψεις μας βλέπουμε μέρα με τη μέρα τη μεγαλύτερη συχνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε πλέον περιπτώσεις ψώρας», προσθέτει ο δερματολόγος.

Ως προς το γιατί έχουν αυξηθεί τα περιστατικά, οι ομάδες δερματολογικών μελετών δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένη απάντηση, αλλά εξετάζουν δύο υποθέσεις. «Η πρώτη είναι οι αλλαγές στις συνήθειες. Η ψώρα μεταδίδεται με στενή επαφή των ατόμων. Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, με τους συγκατοίκους τους, επομένως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος και μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν», εξηγεί ο Μαρτίνεθ.

Η δεύτερη πιθανή αιτία σχετίζεται επίσης με την πανδημία. «Είναι ο φόβος προς τον γιατρό, που τα τελευταία δύο χρόνια σχετίζεται και με συμπτώματα ή παθολογίες που αφορούν την Covid», τονίζει ο γιατρός αναφερόμενος στα προβλήματα των καθυστερήσεων στο ραντεβού με τον γιατρό ή την αναβολή της επίσκεψης στο νοσοκομείο υπό την φόβο της μόλυνσης από κορονοϊό.

«Η καθυστέρηση της διάγνωσης σημαίνει περισσότερο χρόνο με το παράσιτο, επομένως μεγαλύτερη εξάπλωση της μόλυνσης και για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον το άτομο είναι πιο μεταδοτικό για τις στενές επαφές του».

Ο Δρ. Μαρτίνεθ επισημαίνει ότι η ψώρα δεν έχει καμία σχέση με κάποιο πρόβλημα υγιεινής και ότι όποιος έχει εκτεθεί στο μικρόβιο είναι επιρρεπής στη μόλυνση. «Είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί αυτό το στίγμα», επιμένει.

Πώς να αποτρέψoυμε την ψώρα

Ο δερματολόγος προειδοποιεί ακόμη πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος πρόληψης της ψώρας, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. «Η κύρια στρατηγική για να μην μεταδοθεί στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή στα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι είναι η έγκαιρη θεραπεία για να σταματήσει», εξηγεί ο Μαρτίνεθ, ο οποίος υποδεικνύει ότι άλλα άτομα όπως οι συνάδελφοι στην εργασία ή στο σχολείο δεν θα χρειάζονται θεραπεία.

«Το άτομο που έχει ψώρα απλά δεν πρέπει να έχει στενή σωματική επαφή για μερικές μέρες από την έναρξη της θεραπείας, αυτό είναι όλο», λέει ο γιατρός, ο οποίος δίνει επίσης συστάσεις για τα ρούχα του ασθενή. «Πρέπει να πλυθούν στους 60 βαθμούς ή να τοποθετηθούν σε κλειστή πλαστική σακούλα για 10 μέρες», λέει.

Ομοίως, ο Μαρτίνεθ αρνείται τις συστάσεις που έχουν εξαπλωθεί αστραπιαία σε δίκτυα όπως το TikTok, όπου γίνεται λόγος για το ότι η ψώρα μπορεί να εξαπλωθεί απλά δοκιμάζοντας ένα ρούχο σε ένα κατάστημα. «Είναι αβάσιμο. Βοηθά μόνο στo να δημιουργείται πανικός», διαβεβαιώνει ο γιατρός.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Δεδομένου ότι η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί για να αποφύγουμε το να υποφέρουμε πολύ από την φαγούρα της ψώρας, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα συμπτώματα. Ο κνησμός είναι το πιο εμφανές. «Είναι αλήθεια ότι ισχύει και για πολλές άλλες δερματολογικές παθολογίες», παραδέχεται ο Μαρτίνεθ, ο οποίος εν προκειμένω επισημαίνει άλλες ιδιαιτερότητες.

«Ο κνησμός της ψώρας είναι συνήθως ένας κνησμός που ξαναρχίζει, σε ένα άτομο που δεν είχε προβλήματα στο παρελθόν, όπως δερματίτιδα ή έκζεμα. Αυτός ο κνησμός είναι επίσης πιο έντονος τη νύχτα, και δεν επηρεάζει το πρόσωπο ή το τριχωτό της κεφαλής. Αν συμβεί σε δύο άτομα στο ίδιο σπίτι, πρέπει να είμαστε καχύποπτοι», λέει ο δερματολόγος.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments