....

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ;ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΤΕ ΖΩΕΣ!!

 

 

 

 

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι όταν υποστούν καρδιακή προσβολή χωρίς βοήθεια, το πρόσωπο του οποίου η καρδιά δεν χτυπάει σωστά και που αρχίζει να αισθάνεται λιποθυμία έχει μόνο περίπου 10 δευτερόλεπτα ακόμα πριν από την απώλεια συνείδησης.

Ωστόσο τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους… με το βήχα επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Μια βαθιά ανάσα θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος έτσι ώστε να έχουμε και παραγωγή πτυέλων από βαθιά μέσα στο στήθος.

Μια ανάσα και ο βήχας πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο δευτερόλεπτα προς τα πάνω μέχρι να φτάσει η βοήθεια ή έως ότου αισθανθείτε την καρδιά να χτυπάει και πάλι κανονικά.

Οι βαθιές ανάσες δίνουν οξυγόνο στους πνεύμονες και ο βήχας κινήσεις που συμπιέζουν την καρδιά να κρατήσει το αίμα που κυκλοφορεί. Η συμπίεση στην καρδιά βοηθά επίσης να ανακτήσει φυσιολογικό ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό τα θύματα καρδιακής προσβολής μπορεί να καλέσουν για πρώτες βοήθειες. Ενημερώστε πολλούς άλλους ανθρώπους όσο το δυνατόν γι ‘αυτό σε βλακείες είστε πρώτοι!. Θα μπορούσε να σώσει τις ζωές τους!

Ένας καρδιολόγος λέει εάν ο καθένας που βλέπει αυτή την ανάρτηση αν την μοιραστεί σε 10 άτομα μπορεί να στοιχηματίσετε ότι θα κερδίσει τουλάχιστον μία ζωή ..

Αντί αστείας ανταλλαγής πληροφοριών παρακαλώ να συμβάλλετε με τη διαβίβαση των πληροφοριών μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου . γιατί θα ξέρει τι θα κάνει

Παραλλαγή

Πώς να σωθείτε εάν πάθετε έμφραγμα και είστε μόνοι

Ποιες είναι οι οδηγίες σε περίπτωση που κάποιος πάθει έμφραγμα; Με ποιες οδηγίες μπορεί κάποιος από μόνος του αν πάθει έμφραγμα να σωθεί;

Οι πρώτες βοήθειες που μπορεί κάποιος να δώσει στον εαυτό του όταν πάθει έμφραγμα και είναι μόνος. Πρώτες βοήθειες που μπορεί να σταθούν απαραίτητες για την επιβίωση από τυχόν έμφραγμα.

Ας υποθέσουμε ότι είναι 6.15 πμ και επιστρέφετε με το αυτοκίνητο από την δουλειά. Είστε μόνος. Έχετε περάσει μια σκληρή ημέρα, είστε κουρασμένος και ψυχολογικά είστε χάλια. Το άγχος σας είναι μεγάλο και δεν υποχωρεί με τίποτε.

Ξαφνικά αισθάνεστε ένα φοβερό πόνο στο στήθος ο οποίος επεκτείνεται στον βραχίονα και στο σαγόνι. Παθαίνετε έμφραγμα. Βρίσκεστε μόλις 5 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Δυστυχώς όμως δεν ξέρετε εάν θα τα καταφέρετε να φτάσετε ως εκεί.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νο 240, του Νοσοκομείου του Ρότσεστερ και είναι ουσιαστικά οι πρώτες βοήθειες που μπορεί κάποιος να δώσει στον εαυτό του όταν πάθει έμφραγμα και είναι μόνος. Πρώτες βοήθειες που μπορεί να σταθούν απαραίτητες για την επιβίωση του.

Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα και είναι μόνοι και αβοήθητοι. Από τη στιγμή που θα νιώσουν ότι η καρδιά τους δεν λειτουργεί κανονικά και θα νιώσουν τον πόνο, τους απομένουν μόνο 10 δευτερόλεπτα μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους. Αυτά τα 10 δευτερόλεπτα που φυσικά είναι γεμάτα πόνο και τρομερό στρες, ίσως αποδειχτούν σημαντικά για την ίδια τους τη ζωή.

Όταν κάποιος νιώσει το έμφραγμα δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Πρέπει αμέσως να αρχίσει να βήχει έντονα, δυνατά και επαναλαμβανόμενα. Πριν τον βήχα να προηγείται βαθιά ανάσα και να προσπαθεί ο βήχας να είναι βαθύς και παρατεταμένος, όπως όταν θέλουμε να βγάλουμε φλέμα. Η βαθιά ανάσα και ο βήχας να επαναλαμβάνεται κάθε 2 δευτερόλεπτα, χωρίς κανένα σταματημό. Αυτό πρέπει να γίνεται συνέχεια μέχρι να έρθει η βοήθεια ή να επανέλθει η καρδιά σε σωστή λειτουργία.

Οι βαθιές ανάσες μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες ενώ οι κινήσεις που προκαλεί ο βήχας πιέζουν την καρδιά και εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Ο βήχας επίσης, βοηθάει την καρδιά να ανακτήσει τον φυσιολογικό της ρυθμό. Αυτή η κίνηση μπορεί να σώσει ζωές. Τα εμφράγματα πλέον δεν “κοιτάζουν” ηλικίες. Χτυπούν τους πάντες, λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

 

Η πραγματικότητα

Γενικός κανόνας:
Για ζητήματα υγείας δεν εμπιστευόμαστε το ίντερνετ

Για ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο η καρδιά ο μόνος κατάλληλος για να δώσει πληροφορίες είναι ο καρδιολόγος και κανένας άλλος (συμπεριλαμβανομένων και των MoufBusters)




Η συγκεκριμένη μούφα εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1999. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες του είδους!

Η διαδικασία που περιγράφεται είναι μια πειραματική τεχνική που μπορεί να γίνει μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον και μόνο υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση καρδιολόγου και μόνο σε συγκεκριμένου τύπου καρδιακά επεισόδια ενώ σε άλλου τύπου επεισόδια αυτή η τεχνική μπορεί να αποτελέσει η ίδια την αιτία του θανάτου.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση (εδώ) που αναφέρει ρητά ότι:

«Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν εγκρίνει την καρδιοπνευμονική ανάνηψη με βήχα (cough CPR), μια τεχνική ευρέως δημοσιοποιημένη στο Διαδίκτυο. Όπως σημειώνεται στις Οδηγίες για την Καρδιοπνευμονική Ανάνηψη και την Επείγουσα Καρδιαγγειακή Φροντίδα του 2010 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η καρδιοπνευμονική ανάνηψη με βήχα δεν ωφελεί και δεν θα πρέπει να διδάσκεται στους διασώστες».

Το Νοσοκομείο Ρότσεστερ στο οποίο αποδίδεται το κείμενο έχει εκδώσει ανακοίνωση όπου διαψεύδει το άρθρο (θα τη βρείτε εδώ) στην οποία λέει μεταξύ άλλων:

«Δεν μπορούμε να βρούμε καμία καταγραφή αυτού του άρθρου, ή κάτι παρόμοιου, στα αρχεία του Νοσοκομείου Ρότσεστερ των τελευταίων 20 ετών. Επιπλέον, οι ιατρικές πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο αυτό δεν επαληθεύονται από την τρέχουσα ιατρική βιβλιογραφία και σε καμία περίπτωση από το ιατρικό προσωπικό αυτού του νοσοκομείου. Επίσης, τόσο η Mended Hearts Inc, μια οργάνωση υποστήριξης καρδιοπαθών, όσο και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία έχουν πει ότι οι πληροφορίες αυτές δεν θα πρέπει να διαβιβάζονται ή να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε.
Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στην καταπολέμηση της διάδοσης αυτής της παραπληροφόρησης. Σας ζητάμε να στείλετε αυτό το μήνυμα σε όποιον σας έστειλε το άρθρο, ζητώντας τους να κάνουν κι αυτοί το ίδιο».

Πράγματι, η έγκυρη οργάνωση Mended Hearts Inc. (η οποία μάλιστα σε κάποιες άλλες παραλλαγές φέρεται αυτή ως συντάκτης της μούφας) εξέδωσε δική της ανακοίνωση (που μπορείτε να βρείτε εδώ) όπου τη χαρακτηρίζει ως ένα επικίνδυνο email που «διαδίδεται σαν μεταδοτική ασθένεια».

Ο Δρ Cary Fishbein, καρδιολόγος του Καρδιολογικού Κέντρου Ντέιτον λέει χαρακτηριστικά ότι αυτή η τεχνική «θα έπρεπε να κατατάσσεται στο βουντού»!

Η ρίζα αυτής της μούφας βασίζεται σε μια αληθινή τεχνική που αναφέρεται όμως σε περίπτωση αρρυθμίας και όχι καρδιακής προσβολής. Έχει αναφερθεί από κάποιους γιατρούς ότι σε περίπτωση αιφνίδιας αρρυθμίας (συνήθως κατά τη διαδικασία καθετηριασμού πχ στεφανιογραφίας), ασθενείς που έβηξαν δυνατά, και πάντα υπό την καθοδήγηση του γιατρού που ήταν παρών, ίσως κατάφεραν με την πίεση του βήχα να οξυγονώσουν αρκετά τον εγκέφαλο ώστε να μη χάσουν τις αισθήσεις τους μέχρι να περάσει η αρρυθμία. Τονίζεται το ίσως γιατί αυτή η τεχνική δεν έχει επαληθευθεί. Για την ακρίβεια υπάρχει μόνο μια επίσημη αναφορά από το Πρακτορείο Reuters για έναν γιατρό στην Πολωνία, τον Δρ Tadeusz Petelenz της Ιατρικής Ακαδημίας της Silecia, που ισχυρίστηκε ότι κατάφερε επιτυχώς να καθοδηγήσει ασθενείς στο πώς να βήξουν ώστε να μην χάσουν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια αρρυθμίας. Αντίθετα, μια σχετική αναφορά του Associated Press για το ίδιο θέμα (βλ. CBS News) σημειώνει ότι «ο Δρ Marten Rosenquist, καθηγητής καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, και εμπειρογνώμων στις καρδιακές αρρυθμίες, είπε ότι η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά ότι ο Petelenz δεν παρουσίασε καμία ένδειξη ότι οι ασθενείς του είχαν πράγματι αρρυθμίες».

 

Το σημαντικό όμως είναι ότι ενώ αυτή η τεχνική μπορεί να έχει (ή να μην έχει) κάποιο όφελος σε περίπτωση αιφνίδιας αρρυθμίας, εντούτοις μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου αν είναι επεισόδιο που μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να καλέσει τις πρώτες βοήθειες και μετά να μείνει όσο πιο ήρεμος γίνεται.

Φυσικά, αν κάποιος δεν είναι καρδιολόγος ο ίδιος, δεν μπορεί ποτέ να ξέρει το είδος του καρδιακού επεισοδίου που περνάει και αν πρόκειται να οδηγήσει σε ανακοπή ή όχι. Και ένα έντονο βήξιμο χωρίς καμία εκπαίδευση και χωρίς την ταυτόχρονη παρακολούθηση από γιατρούς και μηχανήματα είναι απλά ρώσικη ρουλέτα. Θα μπορούσε ακόμα και να μετατρέψει ένα ήπιο καρδιακό επεισόδιο σε ανακοπή!

Ο Δρ Richard O. Cummins, διευθυντής της Επείγουσας Καρδιολογικής Μονάδας του Σιάτλ λέει:

«Η διαδικασία θα μπορούσε να είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να επιχειρήσει κάποιος ή θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που θα τον σκοτώσει, ανάλογα με το είδος της καρδιακής κρίσης που βιώνεται. Χωρίς γιατρό παρών για να κρίνει την κατάσταση και, μόνο εφόσον ενδείκνυται η τεχνική να επιβλέπει το ρυθμικό βήξιμο, η διαδικασία είναι άκρως επικίνδυνη.
Ξεχάστε το βήχα! Το κλειδί για την επιβίωση σε καρδιακή προσβολή είναι η λήψη κατάλληλης ιατρικής βοήθειας μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μόλις ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου γίνει αντιληπτό, είναι υψίστης σημασίας η ταχεία χορήγηση θρομβολυτικών παραγόντων (υπογλώσσια ή ασπιρίνες) για τη διάλυση θρόμβων. Όσο πιο γρήγορα ληφθούν αυτά τα φάρμακα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο.
Αντί να πειραματιζόσαστε με το βήχα ρισκάροντας τη ζωή σας, όσοι βιώσετε μια καρδιακή προσβολή θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν τη μόνη συμβουλή των γιατρών σε όλο τον κόσμο: Πάρτε δυο ασπιρίνες ως θεραπεία έκτακτης ανάγκης. Οι γιατροί πιστεύουν ότι κατά τα πρώτα στάδια της καρδιακής προσβολής, η ασπιρίνη, με τη γνωστή της δράση που αποτρέπει τα αιμοπετάλια στο αίμα να κολλήσουν μεταξύ τους, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ενός θρόμβου. Βασικό είναι επίσης να μασήσετε την ασπιρίνη πριν από την κατάποση για γρηγορότερη απορρόφηση από το στομάχι. Ακόμα και ο χρόνος που θα χρειαστεί το στομάχι για να διαλύσει την επικάλυψη της ασπιρίνης μπορεί να είναι κρίσιμος.
Από το 1993, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία άρχισε να συνιστά μια ασπιρίνη με τα πρώτα συμπτώματα πόνου στο στήθος ή άλλα συμπτώματα σοβαρού καρδιακού επεισοδίου. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 1997, δείχνει ότι 10.000 Αμερικάνοι ετησίως θα μπορούσαν να σωθούν εάν είχαν πάρει μια ασπιρίνη κατά την έναρξη του πόνου στο στήθος.
Η ασπιρίνη και όχι ο βήχας είναι αυτό που μπορεί να σώσει τη ζωή σας».


Να θυμάστε:

  • Η προώθηση μηνυμάτων χωρίς να τα ελέγξετε που αφορούν στην υγεία είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. 
  • Η χρήση τη διαδικασίας που περιγράφεται στο μήνυμα αντί της άμεσης κλήσης πρώτων βοηθειών μπορεί στην πραγματικότητα να κοστίσει μια ζωή αντί να τη σώσει.


Πηγές


Οι MoufBusters δεν είναι γιατροί και οι ιατρικές πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο είναι για εγκυκλοπαιδική ενημέρωση και μόνο. Εάν αναζητάτε ιατρικές συμβουλές για να λύσετε δικό σας πρόβλημα υγείας αποταθείτε στο γιατρό σας. Είναι ο μόνος αρμόδιος να σας ενημερώσει υπεύθυνα. Μην παίρνετε κανένα φάρμακο χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε γιατρό ή φαρμακοποιό.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments