....

ΠΟΤΕ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 

 

 

Έως και τις 31 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω του TAXISnet, τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Η εν λόγω ρύθμιση αφορά ουσιαστικά τους αγρότες για τους οποίους, στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση που είχαν υποβάλει, δεν είχαν συμπληρωθεί από τη φορολογική διοίκηση οι κωδικοί 037 και 038 που ουσιαστικά πιστοποιούν ότι οι υπόχρεοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, εξαιτίας όμως του ότι το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε στείλει όλα και σωστά τα στοιχεία.

Ουσιαστικά λοιπόν με τις νέες τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν έως το τέλος του τρέχοντος μηνός χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες θα τύχουν της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία έκπτωσης φόρου, αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στείλει τα σωστά αρχεία στη φορολογική διοίκηση, η οποία με τη σειρά της προχώρησε στην προσυμπλήρωση των ανωτέρω κωδικών ώστε η εκκαθάριση των δηλώσεων να προχωρήσει κανονικά.

Αυτά προκύπτουν από τη νέα εγκύκλιο (ΔΕΑΦ/1157739ΕΞ/20.10.2017) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσεις όσον αφορά τη διαχείριση των τροποποιητικών δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών μετά την ψήφιση του ν.4484/2017 (άρθρο 75):

1. Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. ΔΕΑΦ 1135549 ΕΞ 2017/14.9.2017 εγγράφου μας σύμφωνα με το οποίο η εκκαθάριση της δήλωσης των κατ’ επάγγελμα αγροτών πάντα θα γίνεται με βάση τα δεδομένα του τελευταίου ηλεκτρονικού αρχείου που έχει αποσταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα ως προς τη διαχείριση των τροποποιητικών δηλώσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών:
i. Μετά την αποστολή e-mails στους φορολογουμένους που έχουν υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 31/10/2017 λόγω διαφοροποίησης των αρχείων του ΥπΑΑΤ, για όσους φορολογουμένους υποβάλλουν τροποιητική δήλωση σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα αρχεία του ΥπΑΑΤ, αυτή θα εκκαθαρίζεται με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν.4174/2013 και το άρθρο 75 του ν.4484/2017.
ii. Για τις περιπτώσεις όπου, για οποιονδήποτε λόγο, οι φορολογούμενοι δεν προβαίνουν σε υποβολή τροποιητικών δηλώσεων, όπως οφείλουν, κατόπιν των επικαιροποιημένων αρχείων του ΥπΑΑΤ, η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για τη διαχείριση των απαραίτητων τροποποιητικών δηλώσεων των εν λόγω αγροτών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της (επικαιροποιημένα αρχεία του ΥπΑΑΤ) κατ’ εφαρμογή των παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 του ν.4174/2013.

2. Τα αναφερόμενα πιο πάνω ισχύουν ανάλογα και για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη και έχουν εκκαθαριστεί από τις ΔΟΥ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments