....

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟ CHRISTIE'S ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΣΤΗΛΗ

Απόσυρση από δημοπρασία αιτείται το Υπ. Πολιτισμού για την επικείμενη πώληση αρχαιοελληνικής επιτύμβιας στήλης η οποία είναι αμφιβόλου προέλευσης

– Μόλις 28.00 ευρώ η τιμή εκκίνησης
Δεκάδες άλλα αντικείμενα αρχαιοελληνικής τέχνης είναι προς πώληση σήμερα Τετάρτη 15 Απριλίου από τον οίκο δημοπρασιών Christie's, μαζί με μια επιτύμβια στήλη του 350-325 π.Χ. Της κλασσικής περιόδου.
Η στήλη ως προέλευση ιδιοκτησίας αναγράφει ότι «βρέθηκε» στην Χαλκίδα της Εύβοιας το 1844 από τον Charles Schaubert και πως βρίσκεται σε Γαλλική συλλογή, αγορασμένη πριν το 1994.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα ελληνικά αρχαία, μια φιγούρα της Κυκλαδικής εποχής είναι διαθέσιμη για 96.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν μικρότερο βαλάντιο, μπορούν να αγοράσουν αρχαιοελληνικούς αμφορείς για το ευτελές ποσό των 5.000 ευρώ.
Το Υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα τα εξής:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσής του, παρακολουθεί συστηματικά τις δημοπρασίες πολιτιστικών αγαθών και, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται νομικά η παράνομη εξαγωγή από τη χώρα κάποιου δημοπρατούμενου αντικειμένου, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.
Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ - η οποία δημοπρατείται από τον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο - και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του Οίκου στην τελευταία σχετική της επιστολή.
 Σημειώνεται ότι η απόσυρση πολιτιστικού αγαθού από  δημοπρασία μπορεί να γίνει μόνον εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια.
 Με μόνιμο και διαρκή στόχο τον επαναπατρισμό δημοπρατούμενων ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει πάντα, όπως και στην περίπτωση της επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα, τέτοιου είδους θέματα με τη δέουσα προσοχή ώστε να αποφεύγονται και οι αιτήσεις αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου».
Παρ' όλα αυτά, εφόσον η νομοθεσία στην Ευρώπη παραμένει ελαστική και δεν απαιτείται από τον οίκο να αποσύρει ένα έργο και μόνο με την επίσημη έγγραφη παράκληση από μια κυβέρνηση, ή την όποια υποψία για παράνομη κατοχή αρχαιότητας, οι πωλήσεις συνήθως ολοκληρώνονται και τα έργα αυτά -που δικαιωματικά ανήκουν στο ελληνικό κράτος-εξαφανίζονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments