....

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ, ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ» ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά η δέσμευση της κυβέρνησης να αλλάξει και κυρίως να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, καθώς είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου και ειδικότερα του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά να «τρέξουν» οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος επί των αδειών της τηλεόρασης που ψηφίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Η εφαρμογή καθυστέρησε λόγω του καθεστώτος που επικρατούσε στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Οι εκλογές στη ΝΔ έχουν φέρει πίσω το νόμο, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να ορίσει τους δικούς της εκπροσώπους. Μετά τον β' γύρο που έχει οριστεί στις 10 Ιανουαρίου, η ΝΔ θα κληθεί να πράξει τα δέοντα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου.Image and video hosting by TinyPic

Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2015, «πρέπει να γίνει σαφές ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει συναίνεση, εμείς θα προχωρήσουμε. Αναφέρομαι στην υποχρέωσή μας να υλοποιήσουμε το νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Εμείς θα προχωρήσουμε, επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων, ώστε να υπάρξει νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στη βούληση, δηλαδή, του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσει αυτό το τοπίο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα νομικά εργαλεία, σε κάθε περίπτωση. Οι τηλεοπτικές άδειες θα αποδοθούν με τρόπο διαφανή και νόμιμο, για πρώτη φορά στον τόπο μας. Η διαδικασία της δημοπράτησης των αδειών θα ξεκινήσει, θα διεξαχθεί, το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη. Πιστεύω ότι θα είναι μια διαδικασία αδιάβλητη και μια διαδικασία κατά την οποία θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον, έτσι ώστε, όχι μόνο να μπει μια τάξη, σύμφωνα με τον νόμο, αλλά να εισρεύσουν και χρήματα στο δημόσιο ταμείο που τόσο ανάγκη έχουμε να εισρεύσουν».

Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, κ. Νίκος Παππάς που είναι στην αρμοδιότητα του στο σχετικό θέμα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» είπε πως μετά από 25 χρόνια θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς όποιος θέλει να εκπέμπει πρέπει να έχει νόμιμη άδεια.

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «Οι επιχειρηματίες των Μέσων Ενημέρωσης θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί επιχειρηματικά με αυτόν τον κλάδο θα πρέπει να καταβάλει και τα αντίτιμα, να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει αυτά που πρέπει να πληρώσει.

Αυτό νομίζω ότι έχει αρχίσει και γίνεται αντιληπτό στη μιντιακή και πολιτική Ιερουσαλήμ, ότι περνάμε σε μία καινούργια φάση και ότι ο καθένας και τα πολιτικά κόμματα αλλά και οι επιχειρηματίες, παλιοί ή καινούργιοι, έχουν αντιληφθεί ότι στο νέο τοπίο οι κανόνες θα εφαρμόζονται», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η δική μας κυβέρνηση αυτές τις κινήσεις δεν τις κάνει για να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων. Επειδή ακούγεται μία κριτική ότι ασκούμε πιέσεις, ότι εκβιάζουμε, δεν είναι αυτή η φιλοδοξία μας».

Κρίσιμες επαφές κυβέρνησης - ΝΔ

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι με τη διακριτικότητα που ορίζει η εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, έχουν γίνει οι πρώτες και ίσως κρισιμότερες επαφές με το Μαξίμου, με τους δυο υποψήφιους που έχουν περάσει στο τελικό γύρο για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας να έχουν έρθει ήδη σε επαφή με το Μαξίμου. Αυτό άλλωστε έχει περιγράψει σε δηλώσεις της και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: «διαφαίνεται θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης για τη νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε η κυβέρνηση θα βάλει... στο αρχείο το εναλλακτικό σχέδιο που είχε καταρτίσει και προέβλεπε ότι Αρχή που θα έδινε το πράσινο φως για τη χορήγηση αδειών, να μην ήταν το ΕΣΡ. Οι εξελίξεις φαίνεται να τρέχουν και ως εκ τούτου, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα είναι αυτό που θα τρέξει τη διαδικασία. Με αυτή την οδό, το Μαξίμου αποφεύγει οριστικά και τυχόν πρόσφυγες σε ευρωπαϊκά δικαστήρια απ' όσους δεν έβλεπαν με καλό μάτι την.. εναλλακτική διαδικασία που πρότεινε-σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Πέραν των παραδοσιακών ΜΜΕ, ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκφράσει και άλλοι επιχειρηματικοί ομίλοι, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον ελληνικό τηλεοπτικό χώρο. Το μόνο που απομένει πλέον, είναι να οριστούν και οι τελευταίοι όροι για το διαγωνισμό, όπως για παράδειγμα, το τίμημα για την αδειοδότηση, αλλά και το πόσες άδειες εθνικής εμβέλειας θα τεθούν προς δημοπράτηση.

«Πόλεμος»

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ανοιχτός «πόλεμος» ανάμεσα σε κυβέρνηση και καναλάρχες. Οι δεύτεροι μάλιστα, έχουν στείλει πολλαπλά μηνύματα στο Μαξίμου, με φόντο τις αντιδράσεις τους επί της διαδικασίας αδειοδότησης.

Πέραν των όσων έχουν επισημάνει για την (οικονομική) συνεισφορά τους στα δημόσια έσοδα και το αν έχουν πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια που χρησιμοποιούν τις κρατικές συχνότητες (έχοντας όμως αριθμό πρωτοκόλλου), έχουν φροντίσει να γίνουν γνωστές και οι σκέψεις τους για μεταφορά έδρας των καναλιών τους σε γειτονικές χώρες (οπως για παραδειγμα η Κύπρος) όπου η φορολογία είναι χαμηλότερη και το καθεστώς ευνοϊκότερο.

Αυτές οι σκέψεις των ιδιοκτητών καναλιών εδράζονται στο γεγονός ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα εκπομπής σήματος στην Ελλάδα μέσω συνδρομητικής πλατφόρμας. Μάλιστα, η Ελλάδα διαθέτει δυο πλατφόρμες, τον OTE TV και τη NOVA.

Το Μαξίμου φέρεται να προετοιμάζει... απαντήσεις σε όλα αυτά τα σενάρια και τα μηνύματα που έχουν αποσταλεί εδώ και κάποιους μήνες, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και ο ιδιώτης πάροχος Digea, που αποτελεί μια σύμπραξη των καναλιών εθνικής εμβέλειας. 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments