....

ΨΗΦΊΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ!

Καταψήφισε τα άρθρα για Ταμείο και κόφτη η Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στη Βουλή αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ψήφο των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αξιοσημείωτο, από την άλλη πλευρά η καταψήφιση των άρθρων που αφορούν για το νέο Υπερταμείο και τον δημοσιονομικό "κόφτη" από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου. Έτσι επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο περνά με 152 "ΝΑΙ".

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ, απόντες ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι. Αναφορικά με την κ. Κατριβάνουν δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση διαγραφής καθώς ψήφισε "ΝΑΙ" επί της αρχής, ενώ άλλοι κύκλοι διαρρέουν πως μπορεί να υπάρξει και παραίτηση. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση παραίτησης της κυρίας Κατριβάνου την θέση της θα πάρει ο κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Σφοδρή, τέλος, ήταν η πολιτική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι είπαν:

Τσίπρας: Εκλογές το 2019 - πολιτικός σουρεαλισμός στη ΝΔ

Για πολιτικό σουρεαλισμό κατηγόρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας στην επίθεση που εξαπόλυσε. Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ταύτιση θέσεων με τις χειρότερες απαιτήσεις των δανειστών σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ αυτοβαυκαλίζεται ως μεταρρυθμιστής, καθώς δεν τολμά να προτείνει κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως εκλογές θα γίνουν το 2019 σε απάντηση των όσων επικαλούνται και αναφέρουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΝΔ. Σε συνέχεια αυτού μάλιστα, επιχείρησε ν' αναδείξει τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς την ώρα που η ΝΔ καλούσε σε άμεση αποπομπή της κυβέρνησης, τώρα μιλά για εκλογές το 2017, ευελπιστώντας πως θα ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" δαπανών. "Κάποιοι μίλησαν για θράσος Σαμαρά που αφού λεηλάτησε τη χώρα δίνει γραμμή. Κάποιοι για δειλία Μητσοτάκη. Συμβαίνουν και τα δύο", είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την ομιλία του:

«Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους», τόνισε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Παραθέτοντας τα βασικά σημεία του πολυνομοσχεδίου, βάσει και της περσινής συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε ν' αντικρούσει τις κατηγορίες για φοροεπιδρομή, εκχώρηση εξουσιών και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημεία που έχει ήδη ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε για το Υπερταμείο, τα πλεονάσματα, την υπόθεση του χρέους, τα ειδικά μισθολόγια στηρίζοντας τις ευάλωτες ομάδες. Κάνοντας λόγο για μια επόμενη μέρα που θα έχει έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης. 

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, είπε ότι «είναι μεγάλη αδικία να ζητήσουμε να μας φέρουν αναδρομικά πίσω το ΕΚΑΣ. Δεν θα το κάνουμε». 

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι αφιέρωσε το μισό της ομιλίας του σε ύβρεις, ενώ σχολίασε την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έκανε λόγο για μία «νέα συμφωνία» με στόχο να επιτευχθεί ανάπτυξη 4% και να συμφωνηθεί πλεόνασμα 2%. «Οι κυβερνήσεις σας κατάφεραν το αντίθετο», είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε: Πού ήσασταν τόσο καιρό και δεν μας λέγατε ότι η λύση είναι χαμηλότερα πλεονάσματα και υψηλότερη ανάπτυξη;».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση πέτυχε να ακυρώσει πολλές από τις σκληρές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς στην πέμπτη αξιολόγηση: τις ομαδικές απολύσεις, την εξαφάνιση των επικουρικών με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όπως είπε ο πρωθυπουργός με τα μικρότερα πλεονάσματα έμειναν στην ελληνική οικονομία 20 δισ. ευρώ. Το 2015 το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε 3%, για το 2016 και το 2017 συνολικά 4,5% κάθε μια από τις δυο χρονιές και για το 2018 για στόχο 4,2%

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοθέτημα του ασφαλιστικού και το ότι επετεύχθη να κρατηθεί η «κόκκινη γραμμή» για τη διάσωση των κυρίων συντάξεων. Διατηρήσαμε συνολικά τις συντάξεις για το 92% των ασφαλισμένων, ενώ στο φορολογικό εξασφαλίστηκε αναλογικότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα 1% του ΑΕΠ που συζητάμε σήμερα δεν είναι εύκολα μέτρα. Είναι πρώτη φορά όμως που είναι ορατή επιλογή οι θυσίες να είναι οι τελευταίες, είπε και προσέθεσε ότι έγινε προσπάθεια να επιμεριστεί το κόστος και να μην περάσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο νερό και το ρεύμα από το 13% στο 23%.

Υπήρξε απαίτηση για άρση προστασίας της α' κατοικίας για τα κόκκινα δάνεια την οποία αποκρούσαμε, ενώ δημιουργήσαμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια στην Ευρώπη για να προστατευτεί η μεσαία τάξη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έγινε προσπάθεια ανακατανομής των βαρών και στον ΕΝΦΙΑ όπου το 92% θα κληθεί να πληρώσει το ίδιο ή λιγότερο.

Για το Υπέρταμείο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνειδητή παραπληροφόρηση παραθέτοντας τα βασικά σημεία: 

-Το Ταμείο έχει έδρα στην Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, κόντρα σε όσα ήθελαν οι δανειστές.

-Τον έλεγχο του Ταμείου έχει η κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από τη Βουλή.

-Αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αξιοποιηθούν τμήματα της δημόσιας περιουσίας.

-Το χρέος που θα πληρώνεται αφορά τις νέες υποχρεώσεις και όχι το συσσωρευμένο.

-Δεν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ

-Είναι συκοφαντία όσα λέγονται για πιθανή κατάσχεσης. Η μετοχή του Ταμείου είναι αμεταβίβαστη και ακατάσχετη.

Εκλογές το 2019

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του το 2017. Τι έγινε; Να μην φύγουμε ακόμα, αναρωτήθηκε. Η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και θα ξεχειλώσει κι' άλλο. Εκλογές θα γίνουν το 2019", είπε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα υπερψηφίσει ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις

Την εικόνα δυναμικού, στιβαρού ηγέτη με ξεκαθαρισμένες απόψεις και σαφείς στόχους προσπάθησε να δώσει από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Εστίασε στις αδυναμίες της κυβέρνησης, κατηγορώντας ευθέως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι υιοθετεί επιλογές που βυθίζουν την ελληνική οικονομία πιό βαθιά στην κρίση. Αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για μεγάλες παραχωρήσεις προς τους δανειστές, ιδιαίτερα όσον αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης  επιχείρησε εμμέσως άνοιγμα και προς τα κόμματα του κεντρώου-κεντροαριστερού χώρου, τονίζοντας ότι  πέρα από τη ΝΔ υπάρχουν  κι άλλες μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες μπορεί να συγκυβερνήσει.

Τόνισε ότι το κόμμα του είναι σταθερά υπερ των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, γι αυτό θα υπερψηφίσει τις σχετικές διατάξεις. Αντιτίθεται όμως στον τρόπο και τους όρους με τους οποίους σχεδιάζεται να γίνουν αυτές οι αποκρατικοποιήσεις.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο να απαιτείται από μία χώρα να δημιουργήσει Ταμείο με διάρκεια ζωής 99 ετών. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.  Σας δένουν πισθάγκωνα οι δανειστές και σας εξευτελίζουν στον υπερθετικό βαθμό με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Οι δανειστές δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που αποκρατικοποιεί τον ΟΛΠ και ταυτόχρονα οι υπουργοί της διαμαρτύρονται. Τέτοιο υπερταμείο δεν θα πρότειναν ποτέ σε εμάς», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Στηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όπως και τις ίδιες τις αποκρατικοποιήσεις που κυρώνει το νομοσχέδιο. Το ίδιο θα γίνει και με τον κανόνα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο», ξεκαθάρισε.

Σφυροκοπώντας την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης την κατηγόρησε για «οργανωμένη,  μεθοδική, κυνική και αδίστακτη πολιτική απάτη».

«Πρόκειται για τη χυδαιότερη επιχείρηση εξαπάτησης των Ελλήνων που έχει γίνει ποτέ», είπε. «Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι μετά την αξιολόγηση η οικονομία θα αναπτυχθεί. Είναι βαθιά νυχτωμένος, γιατί οι φόροι θα φέρνουν λιγότερες επενδύσεις».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως η ελληνική οικονομία έχασε το 2015 - 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ και πρόσθεσε: «Η καθήλωση στην ύφεση οδηγεί στον φαύλο κύκλο των μέτρων. Σαν τον Σίσυφο η ελληνική κοινωνία καλείται να σπρώξει τον βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε, αποτυπώνουν την ιδεοληψία και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η «πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments