....

ΣΑΦΑΡΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΠΑ

 


Στο στόχαστρο των «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν μπει το τελευταίο διάστημα, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα που έλαβαν επιδοτήσεις και κονδύλια από αναπτυξιακούς νόμους και το ΕΣΠΑ και αντί να τα επενδύσουν, τα «έκρυψαν κάτω από το στρώμα». 

Η εν λόγω λίστα είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν επί μακρόν. Ωστόσο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, δεδομένου του γεγονότος ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, τα στελέχη της Δίωξης έχουν διαπιστώσει ότι περίπου μία στις τέσσερις ελεγχόμενες επιχειρήσεις έχουν λάβει χρήματα με τέτοιον τρόπο που να παρουσιάζονται προβλήματα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στο στόχαστρο της Δίωξης έχουν μπει περισσότερες από 200 υποθέσεις που αφορούν σε κοινοτικά κονδύλια και για τις οποίες έχουν ανακύψει ενδείξεις ότι τα χρήματα αντί να προωθηθούν σε επενδύσεις, κατέληξαν στις τσέπες επιχειρηματιών με την μορφή καταθέσεων στο εξωτερικό ή έγιναν βίλες, πολυτελείς κατοικίες και σκάφη.

Αναμένουν έσοδα 30 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 10 επιβαρυντικά πορίσματα με τις φορολογικές Αρχές να εκτιμούν ότι το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται για επιχειρήσεις που έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά είτε για επέκταση, είτε για ανανέωση εξοπλισμού, είτε για άλλους, επιχειρηματικούς λόγους, και αντί να τα επενδύσουν, τα έβαλαν στην τσέπη τους. Επίσης εξετάζεται το αν και κατά πόσον οι επιχειρηματίες που έλαβαν επιδοτήσεις πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις» σημείωσαν χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ αυτών «που θα περάσουν από το ταμείο» βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε Κω, Κρήτη και Ρόδο, οι οποίοι πρόκειται συνολικά να καταβάλουν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ.

Δημιουργία νέων τμημάτων

Η έρευνα των «ράμπο» της υπηρεσίας συνεχίζεται, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας δύο ειδικών τμημάτων οι ελεγκτές των οποίων θα συνεργάζονται με τη γενική γραμματεία επενδύσεων (ΕΣΠΑ) και τη γραμματεία στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων.

Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται, με το πέρας της έρευνας, οι υποθέσεις που εμφανίζουν προβλήματα παραπέμπονται στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων και στις αρμόδιες υπηρεσίες για την ανάκτηση των επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν παράνομα.

Και εγένετο «Διεύθυνση Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων»

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία του αποκαλούμενου και «μικρού ΣΔΟΕ». Στην ουσία πρόκειται για ελεγκτική υπηρεσία η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων, θα στελεχωθεί με 128 ελεγκτές (78 υπάλληλοι από μετατάξεις και 50 μέσω ΑΣΕΠ), θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα, θα μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους.

Στη νέα αυτή υπηρεσία, η οποία θα ονομάζεται «Διεύθυνση Ειδικών Οικονομικών Ελέγχων» θα μεταφερθούν και θα συγκεντρωθούν οι διεσπαρμένες στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και στις ΔΟΥ της χώρας 4.700 παραγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για φορολογικούς ελέγχους σε οικονομικά ισχυρούς Έλληνες φορολογούμενους υπόπτους για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό, οι οποίες έχουν μείνει ακόμη ανεκτέλεστες.

 

 

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments