....

TO ΣΧΕΔΙΟ-ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 166 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Η «Οικονομία» του «Εθνους της Κυριακής» αποκαλύπτει το σχέδιο που προωθεί η υφυπουργός σε συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τους περιφερειάρχες και τον οργανισμό «Enterprise Greece».

Ηδη έχουν εντοπιστεί 166 μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν παύσει να λειτουργούν, κυρίως λόγω πτώχευσης, αλλά με δεδομένο το ότι ανήκουν σε κλάδους με δυναμική ανάπτυξης καθώς και επειδή διατηρείται ακόμη ο κατάλληλος μηχανολογικός εξοπλισμός όπως και οι εγκαταστάσεις, είναι εφικτό να επαναλειτουργήσουν άμεσα. Αυτές οι 166 επιχειρήσεις ανήκουν στους κλάδους τροφίμων-ποτών, επεξεργασίας μετάλλων, μηχανολογικού εξοπλισμού, επεξεργασίας ξύλου και κατασκευής επίπλων, κλωστοϋφαντουργία κλπ.Image and video hosting by TinyPic

Το βασικό σχέδιο του υφυπουργείου είναι σε τέτοιες αργούσες (πτωχευμένες ή μη) επιχειρήσεις να εξεταστεί πρώτα η δυνατότητα γρήγορης εκ νέου αδειοδότησης και με διαδικασίες fast-track, σε συνεργασία με τον Enterprise Greece και να ετοιμαστούν επενδυτικές προτάσεις προς Ελληνες και ξένους επενδυτές για όσες από αυτές μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμες επιχειρηματικές μονάδες.

Η κ. Τζάκρη το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί συνεχείς και εντατικές επαφές αφενός με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και αφετέρου με τις τράπεζες (και ιδίως την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών δραστηριοτήτων) ώστε να προχωρήσει ουσιαστικά η προσπάθεια για επανεκκίνηση αργουσών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Στόχος είναι να εντοπιστούν γρήγορα αυτές οι περιπτώσεις στις οποίες έχει «αποξενωθεί» νομικά ο ιδιοκτήτης τους από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και έχουν παράλληλα αξιόλογο και επαρκή κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί γρήγορα να προχωρήσει η επανεκκίνηση.

Ανανέωση της άδειας
Εμφαση δίνεται σε επιχειρήσεις που ήταν εγκατεστημένες σε οργανωμένους υποδοχείς (ΒΙΠΕ-ΒΙΠΑ κλπ. ) ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα χωροθέτησης και χρήσεων γης και να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ανανέωσης της άδειας λειτουργίας για την επανεκκίνησή τους.

Οι περιφερειάρχες της χώρας έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στην προσπάθεια του υφυπουργείου Βιομηχανίας και θα βοηθήσουν ενεργά. Με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη συγκεντρώσει το υφυπουργείο, υπάρχουν 166 μονάδες για τις οποίες μπορεί να προχωρήσει η προσπάθεια επανεκκίνησης, σε μία περίοδο όπου το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα είναι ένα βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης.

Μάλιστα το 50% περίπου των βιομηχανιών που θα μπορούσαν να ξαναμπούν στην παραγωγή είναι στη Θεσσαλονίκη (28), στην Κομοτηνή (26) και στον Βόλο (9 στην Α και 5 στη Β ΒΙΠΕ). Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί επιπλέον 70 βιομηχανίες περίπου που είναι εγκατεστημένες σε μη οργανωμένους υποδοχείς και οι οποίες θα εξεταστούν κατά περίπτωση, με τη συνδρομή των αυτοδιοικήσεων, στο αμέσως επόμενο στάδιο, για το κατά πόσο θα μπορουσαν να επαναλειτουργήσουν.

Χρήστος Κολώνας

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments