....

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου συστήματος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, που μαζί με το υπουργείο Οικονομικών

έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα προκειμένου η μεταρρύθμιση να έχει ολοκληρωθεί βήμα – βήμα έως το 2017. Στόχος είναι να προκύψει ένα ενοποιημένο μοντέλο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδέεται άμεσα με τον στρατηγικό στόχο της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής. «Στόχος του προγράμματος», πρόσθεσε ο υπουργός, «είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες διαδικασίες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών». Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

30/9/2014: Μελέτη Σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους στη φορολογική διοίκηση (ποσοτική και ποιοτική ανάλυση).

31/12/2015: Δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.

31/12/2016: Εναρμόνιση (πλήρης παραμετροποίηση) της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων.

01/07/2017: Συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη Φορολογική Διοίκηση (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων).

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments