....

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥ ΚΚΕ

ο εκλογικό αυτό αποτέλεσμα της ακροδεξιάς είναι μία απολύτως φυσιολογική πορεία των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ τα τελευταία 30-40 χρόνια.

Όταν η ταύτιση της Δεξιάς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και της ΝΔ στην Ελλάδα με τον νεοφιλελευθερισμό σήμανε την διάλυση των κοινωνικών συμμαχιών τους με σοβαρές συνέπειες στην εκλογική τους απήχηση, η πολιτική επιλογή που έκαναν ήταν να στραφούν ακόμα πιο δεξιά σε ιδεολογικό επίπεδο ενισχύοντας φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και σκοταδιστικών/ μεσαιωνικών/ θρησκευτικών αντιλήψεων. Με αυτό τον τρόπο πέτυχαν προσωρινά να πάνε τη συζήτηση για το επίδικο των εκλογικών αναμετρήσεων από τη σφαίρα της οικονομίας στα θέματα αυτά, για να υπερισχύσουν των εκλογικών τους αντιπάλων από το χώρο του Κέντρου, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς. Έτσι όμως κατάφεραν να συντηρητικοποιήσουν μεγάλες μάζες που παραδοσιακά ψήφιζαν Δεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη και έτσι τις έκαναν ευάλωτες στην  ακροδεξιά, τον κατεξοχήν πολιτικό χώρο που εκφράζει με συνέπεια και σταθερότητα τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και λοιπές σκοταδιστικές αντιλήψεις. Άρα ήρθε η στιγμή που τα αδιέξοδα των πολιτικών και οικονομικών επιλογών της Δεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη πριμοδοτούν εκλογικά απευθείας την ακροδεξιά, που είναι ο πρωτότυπος φορέας αυτών των συντηρητικών αντιλήψεων. Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε ακόμα τα ποσοστά της ακροδεξιάς στην Γαλλία, αλλά ήδη έχουμε μια ισχυροποίηση της ακροδεξιάς που εκφράζεται αφενός δημοσκοπικά α. μέσα από τον Βελόπουλο β. μέσω του νέου κόμματος του Κασιδιάρη, αφετέρου με όρους πραγματικής πολιτικής μέσω της μετατόπισης της ΝΔ σε ακροδεξιές θέσεις και της συνεργασίας της με ακροδεξιές δυνάμεις σε επίπεδο κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά το Κέντρο και η Σοσιαλδημοκρατία, κι εν προκειμένω για την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στο όνομα του να διατηρηθούν στην εξουσία άρχισαν να υιοθετούν σταδιακά σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές διαλύοντας και αυτά τα κόμματα με τη σειρά τους παραδοσιακές κοινωνικές συμμαχίες, ταυτιζόμενα ουσιαστικά με τη Δεξιά. Η πολιτική που εφαρμόζει η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία 25-30 χρόνια αφενός έχει οδηγήσει στην αντίληψη ότι όλοι είναι τα ίδια αφετέρου έχει οδηγήσει τα ίδια αυτά κόμματα στην υιοθέτηση ρατσιστικών, ξενοφοβικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων, αν και όχι στο βαθμό που τις έχει υιοθετήσει η Δεξιά. Θυμίζω τη στάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο προσφυγικό και στη Συμφωνία των Πρεσπών επί ΣΥΡΙΖΑ, την στοχοποίηση των οροθετικών γυναικών από τον Λοβέρδο (τον υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), την αξιοποίηση του θέματος της ασφάλειας των πολιτών για ένταση της αστυνομοκρατίας και άλλα πλείστα τέτοια θέματα. Αυτές οι πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές έχουν ως συνέπεια τη συντηρητικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του λαού που στήριζε πολιτικά το Κέντρο και τη Σοσιαλδημοκρατία, το οποίο επίσης έγινε ευάλωτο στα μηνύματα μίσους της ακροδεξιάς.

Στα παραπάνω κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά ποτέ δεν τις υιοθέτησε ούτε τις δικαιολόγησε. Αντίθετα με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία η ρητορική του, αλλά και όπου του επετράπη να εφαρμόσει την πολιτική του ήταν σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τις πολιτικές και τη ρητορική που γιγαντώνουν την ακροδεξιά. 

Κλείνοντας ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο ρόλο του ΚΚΕ στην πορεία συντηρητικοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας. Η υποτίμηση από το ΚΚΕ του ρόλου της χρυσής αυγής (θυμίζω ότι στον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο του 19ου συνεδρίου το 2012-13 στον οποίο συμμετείχαν τα μέλη του και τα στελέχη του δεν υπήρξε ούτε μία αναφορά για τον κίνδυνο που σηματοδοτούσε η χρυσή αυγή, ενδεικτικό της υποτίμησης της από το σύνολο του κομματικού δυναμικού του ΚΚΕ), το κλείσιμο του ματιού στην ακροδεξιά και την ΝΔ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου το ΚΚΕ έθεσε το θέμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εμπεριέχει θέματα αλυτρωτισμού και άρα είναι επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, η εξόφθαλμα παράλογη επιμονή να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, η οποία ταύτιση στήριζε στην πράξη το βασικό φασιστικού τύπου αφήγημα του σάπιου πολιτικού συστήματος ότι «όλοι είναι τα ίδια», η υιοθέτηση κάθε φορά της ατζέντας της ΝΔ ακόμα και σε ανύπαρκτα ή κατασκευασμένα από τη ΝΔ θέματα οδήγησε στη συντηρητικοποίηση και στην αντιεπιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας σημαντικών τμημάτων του λαού που στήριζε ή στηρίζει ακόμα το ΚΚΕ.

Η μεγάλη όμως ευθύνη του ΚΚΕ είναι ότι με την παράλογη και αντιλενινιστική/αντιμαρξιστική άρνησή του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός φιλολαϊκού φιλεργατικού προγράμματος, μιας άρνησης δήθεν  στο όνομα της αναγκαιότητας του Σοσιαλισμού, λες και σήμερα μπορεί το ΚΚΕ να οικοδομήσει σοσιαλισμό, ακόμα και αν βγει στην εξουσία με τη βοήθεια ενός ρωμαλέου εργατικού-λαϊκού κινήματος, οδήγησε και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση συμμαχιών στα δεξιά του και αυτό σημαίνει και αντίστοιχη μετατόπιση προς τα δεξιά της πολιτικής του και άρα ακόμα μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας.

Είτε λοιπόν η επιλογή να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος (Δεξιά, Σοσιαλδημοκρατία) είτε η επιλογή να διατηρήσουν το κομματικό τους μαγαζάκι και το μισθό τους από το κόμμα (ηγεσία και λοιπά επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ) αδιαφορώντας για την ανάγκη να βελτιωθεί άμεσα η τραγική κατάσταση του ελληνικού λαού οδήγησε και θα συνεχίσει να οδηγεί στην συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και στην αύξηση της εκλογικής και κοινωνικής επιρροής της ακροδεξιάς.

Και στην Ελλάδα τα μαύρα μαντάτα έρχονται με τις επόμενες εκλογές. Δυστυχώς το φαινόμενο της χρυσής αυγής δεν προβλημάτισε ούτε τη ΝΔ ούτε το ΚΙΝΑΛ ούτε το ΚΚΕ...το μόνο που τους ενδιαφέρει και τους ενώνει είναι η εκλογική και πολιτική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ…

Συμπέρασμα: όσο εφαρμόζονται δεξιές/νεοφιλελεύθερες πολιτικές ή όσο ένα κόμμα συμβάλλει με την τακτική του στο να συνεχίζεται να εφαρμόζονται δεξιές/νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τόσο θα πέφτει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς...

* Ο Βαγγέλης Κανδρής είναι Εκπαιδευτικός και μέλος της ΟΜ Δυτικού Τομέα πόλης Ιωαννίνων

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments