....

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ «ΓΕΝΝΑΕΙ» ΝΕΟ ΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ - ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ;

 

 

Διεργασίες με «μακεδονομάχους», βουλευτές, επιχειρηματίες και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Τα σενάρια για «Λέγκα του Βορρά»

Επικίνδυνο «όπλο» στα χέρια της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη  αποδεικνύεται  το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων: Αντί να πλήξει την κυβέρνηση, γίνεται μπούμερανγκ και  απειλεί να πλήξει την κομματική συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδέχεται μάλιστα να οδηγήσει σε μινι-διάσπαση και στη δημιουργία νέου καθαρόαιμου «δεξιού πατριωτικού» πολιτικού φορέα.
Εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Μητσοτάκη αξιοποιούν την ευκαιρία για να συσπειρώσουν δυνάμεις  και να ανεβάσουν τις «μετοχές» τους στο πολιτικό χρηματιστήριο.

Στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει συμμετέχουν βορειοελλαδίτες βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, δεξιοί «μακεδονομάχοι» που είχαν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο περιθώριο, εκκλησιαστικοί παράγοντες και επιχειρηματίες  της  Βόρειας Ελλάδας, που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και να αποκτήσουν δυνατότητες παρέμβασης.

Όπως αναφέρεται σε εκτενές σχετικό ρεπορτάζ του Αρη Ραβανού στο in.gr του μιντιακού συγκροτήματος Μαρινάκη, σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες σε πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για το όνομα της πΓΔΜ.

Συσπείρωση των δεξιών

Δεδομένου ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δεν γίνεται αποδεκτή από αρκετούς βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ που τηρούν στάση αναμονής πριν εκδηλωθούν, έχει προχωρήσει η συζήτηση για το να στηθεί ένα νέο κόμμα με καθαρά δεξιό στίγμα.

Στόχος είναι να στεγάσει σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους, που δεν ικανοποιούνται πολιτικά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Ο νέος φορέας ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης για να καθίσουν στο τραπέζι και να υιοθετήσουν κοινή γραμμή πλεύσης οι αρχηγοί υφιστάμενων κομματιδίων που είναι στα δεξιά του πολιτικού χάρτη.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ  του Αρη Ραβανού,  το πρώτο δημόσιο κτύπημα στη σκιά αυτών των διεργασιών έγινε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος πήρε δημόσια θέση για το σκοπιανό, υποστηρίζοντας  ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές αυτήν τη στιγμή για να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία.

Με την κίνηση αυτή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας που διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ κόντρα στον Κ. Μητσοτάκη,  υπενθυμίζει σε πανελλαδικό επίπεδο την πολιτική του παρουσία. Τονίζοντας ότι η  κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, έκανε άνοιγμα και προς τους καραμανλικούς της ΝΔ.

 Η ελληνική «Λέγκα του Βορρά»

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του in.gr, η παρέμβαση Τζιτζικώστα - που κάποιοι θα τον ήθελαν να ηγηθεί του νέου δεξιού κόμματος- δεν ήταν τυχαία. Συνέπεσε με την κινητοποίηση διαφόρων Μακεδονικών Ενώσεων, συλλόγων και οργανώσεων, που ξεκίνησε διαδικτυακά με συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα.

Συνδέεται επίσης με τα σενάρια δημιουργίας «βορειοελλαδίτικου» κόμματος, στα πρότυπα της ιταλικής  «Λέγκας του Βορρά».

Με δεδομένο ότι αρκετοί βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση έχει το όνομα Μακεδονία, η ύπαρξη αυτού του κόμματος θα εξυπηρετούσε διάφορες πλευρές στην παρούσα χρονική περίοδο.

Προς το παρόν, η ιδέα υποστηρίζεται από τοπικούς  επιχειρηματικούς παράγοντες και εκκλησιαστικούς κύκλους.


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments