....

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Σκουρλέτης: Διασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς -Αντιδράσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ

Χωρίς να βρεθεί ουσιαστικό σημείο σύγκλησης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ και των εργαζομένων των βρεφονηπιακών σταθμών, στο πλάισιο της σημερινής κινητοποιήσης με επίκεντρο την ανακοίνωση της κυβέρνησης για υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, “ο υπουργός Εσωτερικών επικαλούμενος και την δήλωση του Πρωθυπουργού, τόνισε ότι η κατεύθυνση είναι ότι πριν από την υλοποίηση των αλλαγών στην προσχολική αγωγή θα εξεταστούν διεξοδικά όλα τα επίμαχα ζητήματα, η επάρκεια των δομών, η εξασφάλιση του προσωπικού και η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους”. Υπενθυμίζεται ότι και πριν μερικές ημέρες σε αντίστοιχη συνάντηση με την ΠΟΠ-ΟΤΑ  ο κ. Σκουρλέτης είχε τονίσει ότι θεωρεί ότι διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας, ενώ είχε αναφερθεί και σε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας.

Συγκρότηση Επιτροπής Διαλόγου

Ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, εξήγγειλε ότι θα «εξεταστούν διεξοδικά όλα τα επίμαχα ζητήματα» και θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την συγκρότηση «επιτροπής διαλόγου» με τη συμμετοχή και των εργαζομένων, αλλά δεν δεσμεύτηκε όπως ζητούσαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι να «μην προωθήσει η κυβέρνηση νομοθετικά την υποχρεωτική μεταφορά των προνηπίων από τους παιδικούς σταθμούς στα νηπιαγωγεία».

Ο κ. Σκουρλέτης, συνομίλησε με εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών, Λίτσα Καλαϊτζή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η θέση της Ομοσπονδίας για την εξαγγελία της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η καθολική ένταξη των 4χρονων παιδιών στην εκπαίδευση και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στις υφιστάμενες οργανωμένες δομές αλλά και στους εργαζομένους.

Ο κ. Σκουρλέτης αποδέχτηκε την πρόταση να ενημερωθεί αναλυτικά για το θέμα και δεσμεύτηκε για τη συγκρότηση Επιτροπής Διαλόγου με τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και με τη συμμετοχή τόσο της ΠΟΕ – ΟΤΑ, όσο και της Πανελλήνιας Επιστημονικής Οργάνωσης Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ), η οποία εκπροσωπεί το επιστημονικό παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών, ώστε να τεκμηριωθούν όλες οι θέσεις του παιδαγωγικού και επιστημονικού έργου που θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των σταθμών προς όφελος των παιδιών, των γονέων αλλά και των εργαζομένων, στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για την προσχολική εκπαίδευση».

Αντιδρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πάντως από την πλευρά της, η ΠΟΕ ΟΤΑ, υποστηρίζει ότι αν δεν βρεθεί λύσει το μέτρο θα οδηγήσει «την διάλυση των παιδικών σταθμών».

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να μπεί στην διαδικασία της έναρξης ενός διαλόγου, με την δέσμευση ότι θα παγώσει η νομοθετική διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση του.

«Πρότεινε μόνο έναν διάλογο μεταξύ των δυο πλευρών χωρίς κάποιο δεσμευτικό χαρακτήρα», τόνισαν μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ, χαρακτηρίζοντας άνευ ουσίας την σημερινή συνάντηση.

 

Σκουρλέτης για συμβασιούχους: Λύση έως 31.12.17 –Τι είπε για βαρέα

 

 

Λύση στο θέμα της παραμονής έως 31.12.2017 των συμβασιούχων της καθαριότητας των δήμων στις θέσεις με παράλληλα καταβολή των δεδουλευμένων τους, δεσμέυθηκε εκ νέου ότι θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών στους ΟΤΑ αλλά και των συμβασιούχων που στο πλαίσιο της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης πραγματοποίησαν μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (φωτο), ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι «όποια κι αν είναι η απόφαση του ΕΣ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην βρεθούν στο δρόμου οι συμβασιούχοι αλλά και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών “ο υπουργός έκανε σαφές ότι θέση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα, στη βάση της τελευταίας νομοθετικής παράτασης των συμβάσεών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το υπουργείο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εφόσον από αυτή προκύψει η ανάγκη νέας παρέμβασης”, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σύμφωνα με την οποία “ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης από την πλευρά του δήλωσε πως αναμένει την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεσμεύτηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πως σε κάθε ενδεχόμενο, η συγκυβέρνηση θα διασφαλίσει την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους”.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ αναμένει νέα συνεδρίαση της Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τονίζοντας ότι η απόφαση που έχει διαρρεύσει δεν είναι η τελική.

Η παραπάνω δέσμευση φαίνεται ότι ικανοποίησε την γαλασοπράσινη ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, έχει αποκλείσει τους συμβασιουχους από την Ομοσπονδία. Έτσι, αποφάσισαν να μην συνεχίσουν την προγραμματισμένη πορεία τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου επρόκειτο να επιδιώξουν συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη.

Πάντως, όπως τόνιζαν συνδικαλιστές στην aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών δεν δεσμεύθηκε για λύση αναφορικά με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Καθησυχαστικός Σκουρλέτης για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Αναφορικά με την μείωση ή κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, ο υπουργός καθησύχασε τους συνδικαλιστές τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα προς το παρόν», προσθέτοντας ότι το θέμα θα επανεξεταστεί. “Για το ζήτημα της κατάργησης των Β.Α.Ε. ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε σαφή απάντηση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους φόβους πως το θέμα παραμένει «ανοιχτό». Ως εκ τούτου οφείλουμε οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να είμαστε σε καθημερινή αγωνιστική επαγρύπνηση”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε άλλο μήκος κύματος η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, σύμφωνα με την οποία “αναφορικά με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές”.

Ωστόσο, όπως τόνιζαν οι ίδιες συνδικαλιστικές πηγές στην aftodioikisi.gr, το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή είναι σαφές. Προβλέπει και μάλιστα ως βασικό παραδοτέο, ότι  «οι αποζημιώσεις για επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2017, μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης που παρέχεται από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments