....

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Έχεις δύο αυτιά και ένα στόμα. Άκου δύο φορές και μίλα μία» (Επίκτητος).

Το εργασιακό νομοσχέδιο Χαντζηδάκη-Μητσοτάκη που χθες έγινε νόμος του κράτους αποτυπώνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ επιθυμίες και επιδιώξεις του ΣΕΒ και της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ στη χώρα μας, μάλιστα αυτές εκφράστηκαν με αίσθημα εκδικητικότητας απέναντι στους εργαζόμενους που «δήθεν έχουν πολλά δικαιώματα και εμποδίζουν την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων». Όμως όταν επιδιώκεις κάτι, πλην των άλλων, και από αισθήματα εκδικητικότητας πρέπει να θυμάσαι και τη ρήση του Κομφούκιου: «Προτού ξεκινήσεις για ταξίδι εκδίκησης σκάψε δύο τάφους». Και ο νοών νοείτω!! Η κυβέρνηση επιχείρησε να εξαπατήσει κοινωνία και κόμματα, και προκειμένου να περάσει τις αντεργατικές διατάξεις «κουτσάρισε» σ’ αυτές και Κοινοτικές Οδηγίες που ήταν υποχρεωτικές για τη χώρα και ρώταγε τα κόμματα τι θα κάνουν με αυτές; Όμως η απόπειρα αυτή έπεσε στο κενό, διότι τις Οδηγίες τις ψήφισαν όλα, πλην του ΚΚΕ, κόμματα, ενώ η ΝΔ έμεινε ολομόναχη στη ψήφιση των αντεργατικών διατάξεων, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος και ζητούσαν την απόσυρση του εργατοκτόνου νομοσχεδίου. Πράγματι οι άνθρωποι …δεν παίζονται. Φέρνουν ν/σ που σαρώνει εργατικές κατακτήσεις δύο αιώνων, προσθέτουν δύο Κοινοτικές Οδηγίες και εκβιάζουν τα κόμματα να ψηφίσουν μαζί με αυτές και το εκτρωματικό ν/σ που κατατάσσει τη χώρα μας, ως προς την ποιότητα του εργατικού δικαίου, σε επίπεδο Τουρκίας και Βουλγαρίας. Τι λένε όμως οι διατάξεις αυτού του νόμου πλέον της ΝΔ;

1ον. Θεσμοθετείται το 10ωρο, την ώρα που όλες οι χώρες της Ευρώπης μειώνουν το εβδομαδιαίο ωράριο, αυξάνουν τους μισθούς και γενικά νομοθετούν ως βασική παράμετρο της ανάπτυξης και της ευημερίας την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, αφού η ιστορία της πολιτικής και της οικονομίας έδειξε ότι ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε πρόοδος και ευημερία με την σάρωση και καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Εξαίρεση η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ζήτω το 10ωρο και το 12ωρο!!

2ον. Οι επιτρεπόμενες υπερωρίες αυξάνονται από 96 σε 150 και εάν προστεθούν και οι 250 ώρες υπερεργασίας φθάνουμε στον απίστευτο αριθμό των 400 ωρών υπέρβασης του νομίμου ωραρίου ετησίως!!! Ζήτω το 15ωρο!!

3ον. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης «εάν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο εργαζόμενος υποχρεούται να την παράσχει, και εάν αρνηθεί αυτό θα σημαίνει άρνηση ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ, και οι νομικοί γνωρίζουν τις ολέθριες για τον εργαζόμενο συνέπειες της ρύθμισης αυτής. Μάλιστα ο εργοδότης μπορεί να αξιώσει αυτή την πρόσθετη εργασία ο εργαζόμενος να την παράσχει όχι συνεχόμενα αλλά σπαστά, σύμφωνα με τις ανάγκες του εργοδότη!!! Οι ανάγκες του εργαζόμενου; Αφήστε τις, ο κ. Χαντζηδάκης  και ο κ. Μητσοτάκης είπαν ότι είναι …παρωχημένα πράγματα αυτά για τους εργαζόμενους!!!! Α Χ Ρ Ε Ι Ο Τ Η Τ Α !!!

4ον. Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας αποκτά καθολικό χαρακτήρα για ΟΛΟΥΣ του κλάδους εργασίας (καλά, οι Χριστιανοί που θέλουν την Κυριακή Αργία γιατί δεν αντιδρούν;).

5ον. Κατάργηση του ΣΕΠΕ, από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νόμου, κάτι που αξίωναν οι εφοπλιστικές εταιρίες και οι ΣΕΒ εδώ και χρόνια. Καλά, και ποιος θα ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο ώστε να εξασφαλίζεται ότι πράγματι το Κράτος είναι ο εγγυητής της εργασίας και των συμφερόντων των εργαζομένων; Έχουν λύση οι κκ. Χαντζηδάκης και Μητσοτάκης: τον έλεγχο θα τον  κάνει μία Ανεξάρτητη Αρχή, που θα έχει διοίκηση που θα διορίζει η κυβέρνηση, καλά το καταλάβαμε, σιγά-σιγά, μην πάθετε τίποτα από τον …πολύ έλεγχο!! Αδίστακτοι.

6ον. Καταργείται η υποχρέωση επαναπρόσληψης του εργαζόμενου σε περίπτωση άκυρης απόλυσης, και ο εργοδότης μπορεί με μία μικρή αποζημίωση να απαλλαγεί και από την επαναπρόσληψη και τους μισθούς υπερημερίας. Τέλεια, όλα τα δικαιώματα ο εργοδότης, καμία υποχρέωση γι’ αυτόν, μόνο προνόμια και διευκολύνσεις, αφού το κράτος του δίνει το δικαίωμα να εξαγοράσει την παρανομία του, διαπιστωμένη από το δικαστήριο!!.

7ον. Η απεργία, απόλυτο και συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα, ουσιαστικά καθίσταται αδύνατη, για να πραγματοποιηθεί πρέπει να ….μπορέσεις να φέρεις τον  ουρανό και τ’ άστρα στα πόδια σου (δεν επαρκεί ο χώρος να γίνει ιδιαίτερη ανάλυση).

8ον. Θεσπίζονται ιδιώνυμα ποινικά αδικήματα σε βάρος των συνδικαλιστών και αστικές ευθύνες με κίνδυνο απώλειας της περιουσίας τους όταν παραβαίνουν τους όρους των απεργιών, π.χ. απαγορεύεται η απεργιακή κινητοποίηση για ένδειξη αλληλεγγύης σε εργαζόμενους, όταν υπέρ της εργατικής αλληλεγγύης χιλιάδες δικαστικών αποφάσεων και δεκάδες χιλιάδες σελίδων θεωρίας και επιστήμης του εργατικού δικαίου εξυμνούν την «αλληλεγγύη» ως βασικό όπλο προάσπισης των εργασιακών συμφερόντων. Αιδώς Αργείοι!

Εν κατακλείδι το ν/σ και πλέον  νόμος επιβάλλει την ατομική σχέση εργασίας, δηλαδή πλέον δεν θα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ του εργατικού σωματείου και του εργοδότη, αλλά ατομικά του εργαζόμενου (μόνου και έρημου) με αυτόν, διότι ο εκτρωματικός αυτός νόμος θεωρεί ίσους και ισοδύναμους εργοδότη και εργαζόμενο, όταν είναι γνωστό τοις πάσι στη νομική κοινότητα ότι είναι δομικό στοιχείο του εργατικού δικαίου η εξ ορισμού και εκ φύσεως ανισότητα των δύο αυτών μερών, ο εργοδότης είναι πανίσχυρος και ο εργαζόμενος μόνος είναι παντελώς αδύναμος. Αυτός ήταν ο πυρήνας του ν/σ και τώρα  πλέον  του νόμου.  Κοιτώντας τους κκ. Χαντζηδάκη και Μητσοτάκη στη Βουλή θυμήθηκα κάτι που έλεγαν οι Στωϊκοί: «Δεν είμαι αυτό που βλέπεις. Δεν βλέπεις αυτό που είμαι» και ισχύει απόλυτα και για τους δύο. Ο νόμος αυτός βάζει φωτιά στα όρια της συλλογικής αυτονομίας και τινάζει την μπάγκα στον αέρα με την χωρίς όρια και φραγμό ενίσχυση της ατομικής διαπραγμάτευσης. Και ψεύδονται ασύστολα λέγοντας ότι «ακούν την κοινωνία και τον κόσμο», όταν στη Βουλή οι φορείς ΟΛΟΙ κατήγγελλαν το ν/σ:  Η ΟΤΟΕ, η ΓΣΕΕ, τα Οικονομικά Επιμελητήρια, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, το Δικηγορικό Σώμα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (επίσημος σύμβουλος του κράτους), το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, έξι πρώην  υπουργοί και Βουλευτές της ΝΔ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και μαζί τους χιλιάδες εργαζόμενοι στους δρόμους, που αδυνατούν να …αντιληφθούν τις καλές προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, που δηλώσει φανατικός …φιλεργατικός. Χάθηκε το φιλότιμο!

Παίζει επικίνδυνα η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης με διατάξεις του Συντάγματος, και του θυμίζουμε κάτι που γράφει ο Ερίκ Βοϋγιάρ στον «ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ» «Με το Συνταγματικό Δίκαιο και τα μαθηματικά ένα πράγμα δεν μπορείς να κάνεις: δεν μπορείς να κλέψεις», και εδώ η κυβέρνηση επιχειρεί να κλέψει. Θα το πληρώσει στο πολιτικό ταμείο, όταν έρθει η ώρα.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments