....

ΣΤΑ 0,30 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ : ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ!

Στα 30 λεπτά η τιμή συμπύρηνου που παραδίδεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στους συνεταιρισμούς και στα εργοστάσια  Οι ροδακινοπαραγωγοί δεν εοποιημένοι και περιμένουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Ανακοινώθηκε από τους μεταποιητές συμπύρηνου ροδάκινου στα 30 λεπτά το κιλό η τιμή για το προϊόν που παραδόθηκε από την αρχή της συγκομιδής έως σήμερα. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου μας ανέφερε: «Αυτές δεν είναι οι τελικές τιμές. Ωστόσο κάνουμε γνωστό ότι τα συμπύρηνα ροδάκινα που έχουν συγκομιστεί μέχρι σήμερα και μέχρι τέλος Ιουλίου (πρώιμα) θα πληρωθούν 30 λεπτά το κιλό (7% αύξηση σε σχέση με πέρσι). Για τα ροδάκινα που θα παραδοθούν στις μεταποιητικές επιχειρήσεις τον Αύγουστο η τάση είναι να έχουν κοινή τιμή όμως ακόμα δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα. Όλα θα εξαρτηθούν από την ποσότητα». Από την πλευρά τους οι παραγωγοί αναμένουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για την μειωμένη παραγωγή και αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για τις καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις.



Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΚΕ «η πρώτη εκτίμηση για την φετινή παραγωγή ανέφερε ότι θα ήταν μειωμένη και θα κυμανθεί στους 296.000 τόνους (αν είχαμε κανονική παραγωγή θα κυμαινόταν στους 350.000 τόνους). Όμως από τις μέχρι στιγμής παραδόσεις φαίνεται ότι ενδεχομένως να έχουμε και ακόμη μικρότερη παραγωγή. Η μειωμένη παραγωγή έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλές ροές παράδοσης στα εργοστάσια μεταποίησης.

Ωστόσο έχουμε αρνητικά δεδομένα από την κατάσταση που διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά. Από τα πρώτα συμβόλαια που υπογράφηκαν με Γερμανούς για την εξαγωγή κομπόστας δείχνουν ότι οι τιμές είναι ελαφρά μειωμένες σε σχέση με τις περσινές.

Όσον αφορά τις τιμές του Αυγούστου αν έχουμε αρκετές ποσότητες μπορεί να μην αλλάξουν. Πάντως φέτος, μετά από τις διαμαρτυρίες των παραγωγών του κάμπου, θα επιδιώξουμε να μην έχουμε διαφοροποίηση των τιμών στα ορεινά (όψιμες ποικιλίες) σε σχέση με τα πεδινά».

Από την πλευρά του ο παραγωγός από την Ημαθία και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, σημειώνει «ανακοινώθηκαν οι τιμές στα 30 λεπτά το κιλό. Πέρσι αντίστοιχα για τις ποικιλίες αυτές οι τιμές ήταν στα 28 λεπτά το κιλό. Ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη θα μπορούσαμε να ήμαστε αν είχαμε παραγωγή. Από την στιγμή όμως που φέτος καταγράφεται μεγάλη μείωση δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ικανοποιητικές τιμές. Στο μεταξύ περιμένουμε ακόμη τις εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούμε. Ετοιμαζόμαστε για κινητοποιήσεις, στις 29 Ιουλίου, έξω από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση των εκτιμήσεων ζημιάς».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments