....

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Λαμβάνοντας υπόψη αντιρρήσεις, ενστάσεις και προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς δανειστών, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει την κατάρτιση νομοσχεδίου για τη συνολική διευθέτηση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς εφορία- ασφαλιστικά Ταμεία. Η λύση-πακέτο περιλαμβάνει δυνατότητα «κουρέματος» όλων των οφειλών, με εξαίρεση εκείνες που προέρχονται από ΦΠΑ. Με ειδική διάταξη θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να  διασώζουν βιώσιμες επιχειρήσεις, ρυθμίζοντας κόκκινα δάνεια χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών/μετόχων τους. Σ' αυτή την περίπτωση θα μπορούν να αποκτούν τον μετοχικό έλεγχο και το μάνατζμεντ.

Τη θεσμοθέτηση αυτής της δυνατότητας έχουν ζητήσει και οι τράπεζες, εκτιμώντας ότι ε'ιναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οι οποίες με τη ρύθμιση και το κούρεμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους θα καταστούν βιώσιμες.

 Οι τραπεζίτες έχουν υπόψη τους  εκατοντάδες τέτοιες επιχειρήσεις, των οποίων οι ιδιοκτήτες  δεν είναι συνεργάσιμοι ή προβάλλουν υπερβολικές απιατήσεις προκειμένου να συναινέσουν σε κινήσεις αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης, ενώ δεν είναι διατεθειμένοι να επωμισθούν μέρος του κόστους,

 «Τα θέλουν όλα, χωρίς να δίνουν τίποτα», λένε τραπεζικά στελέχη που έχουν χειριστεί τέτοιες υποθέσεις. «Δεν δέχονται να βάλουν "το χέρι στην τσέπη", ούτε να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής τους. Ουσιαστικά εκβιάζουν τις τράπεζες "με διασώζετε ή τα χάνετε όλα».

Εξωδικαστική«τυποποιημένη» διαδικασία

Οι βασικές διατάξεις για τη συνολική διευθέτηση επιχειρηματικών οφειλών θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης-διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και  ο ν/σ θα λάβει τελική μορφή προς τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Με το νέο πλαίσιο – που θα αντικαταστήσουν τον ουσιαστικά ανενεργό «νόμο Δένδια» - η ρύθμιση των συνολικών οφειλών θα γίνεται εξωδικαστικά, με «τυποποιημένες» διαδικασίες-εξπρές. Ειδικά για τις μικρές οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματικών η διαδικασία θα είναι απλούστατη: Θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειασθεί ο οφειλέτης να διαπραγματευθεί με την τράπεζα- ενδεχομένως ούτε καν να την επισκεφθεί.

Σημαντική θα είναι η συμβολή των «Κέντρων Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών» (ΚΕΔ) που δημιουργούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις, προκειμένου να παρέχουν πληροφόρηση και να προτείνουν λύσεις στους ενδιαφερόμενους οφειλέτες.

Τα ΚΕΔ θα είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένους οικονομολόγους και δικηγόρους, οι οποίοι θα βοηθούν τον οφειλέτη-δανειολήπτη να ολοκληρώσει τη διαδικασία, λειτουργώντας και ως ενδιάμεσοι με τις τράπεζες.

Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι διαδικασία και  χρόνος περαίωσης θα εξαρτώνται από το ύψος των χρεών και την πολυπλοκότητα του δανεισμού.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments