....

ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ AIRBNB

Αντιμέτωποι με πρόστιμα είναι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα σπίτια μέσω της πλατφόρμας AirBnB και οι οποίοι «συνελήφθησαν» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με αδήλωτα εισοδήματα.

Οι πρώτοι παραβάτες που πιάστηκαν στα «δίχτυα» της Αρχής έπειτα από πιλοτικούς ελέγχους που διεξήγαγε είναι σε σύνολο 55.

Οι έλεγχοι

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιφορτίστηκαν με τον ρόλο του πελάτη. Περιηγήθηκαν στην πλατφόρμα και «τσέκαραν» ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε τουριστικές περιοχές, κυρίως σε νησιά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, προέβησαν και σε κρατήσεις, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω στοιχεία για τα ακίνητα (διευθύνσεις κ.λπ.) και τους ιδιοκτήτες.

Στους πρώτους ελέγχους που διεξήχθησαν διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω 55 ιδιοκτήτες δεν είχαν δηλώσει τα συγκεκριμένα εισοδήματα από τη μίσθωση ακινήτων στην εφορία.

Μετά τις διασταυρώσεις οι ελεγκτές συνομίλησαν τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες και τους ενημέρωσαν ότι είναι «υποψήφιοι» στόχοι ελέγχων που αφορούν στη μίσθωση των ακινήτων.

Ως αποτέλεσμα, οι 39 εκ των συνολικά 55 παραβατών προχώρησαν στην υποβολή 103 αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους περίπου 921.163 ευρώ.

Από τις δηλώσεις αυτές προέκυψε επιπρόσθετος φόρος που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Τι προβλέπεται από τη νομοθεσία

Ο νόμος που σχετίζεται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων προβλέπει επιβολή φόρου με βάση 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ορίζεται, δε, ότι οι πολίτες δύνανται να μισθώσουν βραχυπρόθεσμα έως δύο κατοικίες (το πολύ έως 90 ημέρες κάθε χρόνο έκαστη και 60 ημέρες για νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους).

Οι φορολογούμενοι που μισθώνουν ακίνητα οφείλουν μεταξύ άλλων να εγγραφούν σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο (www.aade.gr) και να υποβάλλουν Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν στο μητρώο στοιχεία που να συμβάλλουν στον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματός τους από τα ακίνητα που εκμισθώνονται.

Για κάθε παράβαση σε σχέση με τις παραπάνω υποχρεώσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments