....

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΜΕ ΚΟΡΚΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας κα Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ

κ. Β. Κορκίδη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γ. Καρανίκα. Στην πρώτη αυτή διερευνητική, αλλά ενδιαφέρουσα σε θεματολογία συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κος Στρ. Ζαφείρης. 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αφού συνεχάρη την υφυπουργό για την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, έθεσε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της χώρας και τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΕΣΕΕ. Ειδικότερα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη σταθεροποίησης της οικονομίας καθώς και ομαλοποίησης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στη χώρα αποφεύγοντας παγίδες και ολοκληρώνοντας την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, επισήμανση που βρήκε σύμφωνη και την κα υφυπουργό. Ο κος Κορκίδης έθεσε επίσης το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα της «επιχειρηματικής μετανάστευσης», επισημαίνοντας όμως πως οι επιχειρηματίες οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους εκτός των φορολογικών θέλγητρων/ κινήτρων των γειτονικών χωρών και τους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενη μετακίνηση των εταιρειών τους, αφού η εισαγωγή κεφαλαίων σε μία ξένη χώρα, μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη πολύ πιο εύκολη διαδικασία από ότι η εξαγωγή τους.

Η υφυπουργός επισήμανε την έλλειψη βιώσιμου και αξιόπιστου αναπτυξιακού μοντέλου τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι τα οφέλη από τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους δεν ήταν τα αναμενόμενα. Ωστόσο, τονίστηκε η σημασία ολοκλήρωσης της πληρωμής των συμμετεχόντων σε παλαιότερες δράσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Στο νέο Νόμο τονίστηκε ότι θα δοθεί έμφαση στις προτάσεις των φορέων και στην παροχή συνδυασμού νέων και παλαιών κινήτρων, ενώ στόχος της χώρας μας θα πρέπει πλέον να είναι η αναστροφή της ροής προϊόντων από την Ελλάδα προς τις αγορές του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε επί τάπητος το θέμα της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς (Digital Single Market), μιας πρωτοβουλίας που θα οδηγήσει στην ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας και μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

 Η υφυπουργός κα Θ. Τζάκρη υπογράμμισε τη σημασία της εξωστρέφειας της οικονομίας ενώ αναφερόμενη στα αγροτικά προϊόντα τόνισε πως αυτά θα πρέπει να είναι εξαγώγιμα, καθώς οι ευκαιρίες πλέον βρίσκονται στις διεθνείς αγορές. Επισήμανε τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά και συμφώνησε στην ανάγκη συνδυασμού των παρεχόμενων κινήτρων (φορολογικών, άμεσων ενισχύσεων, επιδοτήσεων, εγγυήσεων κλπ) στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Η υφυπουργός κα Θ. Τζάκρη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα ναυτιλίας και ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, επισημαίνοντας την ανάγκη ανταπόκρισης των Ελλήνων εφοπλιστών μέσω επιστροφής των πλοίων τους για εργασίες συντήρησης στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία ανάκαμψης της αγοράς των μικρών σκαφών αναψυχής και της συντήρησής τους. Τέλος, αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρόεδρου της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη να παραβρεθεί σε ένα από τα επόμενα διοικητικά συμβούλια, για μία εφ´ όλης της ύλης συζήτηση στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας, επιστροφής στην ανάπτυξη με απασχόληση.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments