....

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Γνωρίζεται ότι, το ΔΣ της ΠΕΣΠΟ3Τ στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών τους για προώθηση του βασικού στόχου του αγώνος των τριτέκνων,  για σοβαρή

και έμπρακτη αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδος από την Κυβέρνηση, πραγματοποίησε τις ακόλουθες συναντήσεις και συζητήθηκαν τόσο η βασική μας πρόταση όσο και επιμέρους ζωτικά θέματα-προβλήματα που απασχολούν τις τρίτεκνες οικογένειες:

Στο Υπουργείο Εργασίας με τους Υπουργό Εργασίας, κ.Βρούτση Ιωάννη και Υφυπουργό Εργασίας κ. Κεγκέρογλου Βασίλειο, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για την προώθηση από το Υπουργείο Εργασίας, ως καθ΄ ύλην αρμοδίου Υπουργείου την λήψη σοβαρών, αποτελεσματικών και επικαιροποιημένων μέτρων που θα έχουν προοπτική για τον αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος. Αποδέχθηκαν σχετική μας πρόταση την από μηδενική βάση εξέταση του  πολυτεκνικού κινήματος, τον άμεσο νομοθετικό σχεδιασμό για το δημογραφικό και την εξομοίωση τριτέκνων-πολυτέκνων, στα πλαίσια του σχετικού Ομόφωνου Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό. Για τον σκοπό αυτό, με σχετική εντολή του κου Υπουργού για την γρήγορη υλοποίησή του, θα συγκροτηθεί το συντομότερο επιτροπή η οποία αφού εξετάσει σε όλη του την έκταση την υφιστάμενη κατάσταση θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα. Στην εν λόγω επιτροπή θα κληθούν να συμμετέχουν πέραν των εκπροσώπων τριτέκνων, πολυτέκνων και πανεπιστημιακοί φορείς, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης κα. Όσον αφορά το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους, που έχει αρκετά καθυστερήσει καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αρχίσει η υλοποίησή του έστω και προς τέλος του 2014. Σχετικά σύντομα θα είναι έτοιμο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση και στην συνέχεια μετά από σχετικές προσκλήσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς για συμμετοχή. Για δε τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, προσπαθήσαμε και υπήρξε μια αρχική συμφωνία ότι θα διατηρηθούν κοντά στα όρια του προηγούμενου προγράμματος Δωρεάν Διανομής Τροφίμων που έληξε το 2013. Όλα αυτά, όμως, θα καθορίζονται κάθε φορά, στις σχετικές προσκλήσεις της Διαχειριστικής Αρχής, οι οποίες προσκλήσεις μπορεί να γίνονται 2 και 3 φορές το έτος και όχι πάντα για το ίδιο είδος. Σύντομα θα έχουμε περισσότερη ενημέρωση για το περιεχόμενο του εν λόγω Προγράμματος. Ο κ. Υφυπουργός πρότεινε μια σειρά εργαλείων για την καλύτερη αντιμετώπιση της οικογενειακής επιχείρησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την οικογένεια. Για τους παιδικούς σταθμούς ζητήσαμε την αύξηση του αριθμού των παιδιών με την αντίστοιχη αύξηση της χρηματοδότησης. Η δέσμευση τους ήταν ότι η χρηματοδότηση για τα 68.000 παιδιά είναι δεδομένη. Επίσης ζητήσαμε την παρέμβασή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε σε τρίτεκνες οικογένειες από την μη παροχή μικροεπισκευαστικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο τέλος ο κ. Υπουργός Εργασίας μας τόνισε ότι το Δημογραφικό πρόβλημα είναι το σοβαρότατο εθνικό πρόβλημα που πλέον πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και συμφώνησε να γίνει νέα συνάντηση μαζί του, αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επισπευθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες. (Αναλυτικά οι προτάσεις μας ως συνημμένο 1)

 

Στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Λεονταρίδη Θεόφιλο, που άμεσα αποδέχθηκε το αίτημά μας για συνάντηση, η ενημέρωση και οι προτάσεις μας εστιάσθηκαν σε θέματα αρμοδιότητος του Υπουργείου Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα στην νομοθετική ρύθμιση για ένταξη των τριτέκνων στις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αφορά δυνατότητα παροχής μειώσεων στα πάσης φύσεων τέλη των δήμων. Με την νομοθέτηση αυτή θα μπορούν οι δήμοι που έχουν την πρόθεση και οικονομική δυνατότητα και χωρίς να σχοινοβατούν στα όρια της νομιμότητος να προβαίνουν σε σχετικές μειώσεις των δημοτικών τελών και για τις τρίτεκνες οικογένειες. Επίσης προτείναμε την τροποποίηση της σχετική νομοθεσίας για τις Επιτροπές Διαβούλευσης στους Δήμους και Περιφέρειες καθότι μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν λειτουργούν και η πρότασή μας είναι ή η κατάργησή τους και οι φορείς που συμμετέχουν να ενταχθούν στην Επιτροπή Ποιότητος Ζωής ή την ενίσχυση της Επιτροπής Διαβούλευσης με δικαιοδοσίες αντίστοιχες των Επιτροπών Ποιότητος Ζωής.(Αναλυτικά οι προτάσεις μας ως συνημμένο 2)

Στην Βουλή των Ελλήνων ενημερώσαμε και ζητήσαμε την στήριξή τους για τα ακόλουθα:

Από τους βουλευτές κ. Σκρέκα Κων/νο και κα Μαρτίνου Γεωργία της ΝΔ πέραν της δίκαιης τεκμηρίωσής μας για τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, για τα θέματα του Υπουργείου Παιδείας, με έμφαση λόγω του επίκαιρου του προβλήματος, να ισχύσει η πρόσφατη ψηφισθείσα διάταξη για τις μετεγγραφές αναδρομικά από τα έτη 2011 έως και 2013, την ένταξη και των τρίτεκνων για τις υποτροφίες από το ΙΚΥ, αποσπάσεις τρίτεκνων εκπαιδευτικών. (Αναλυτικά οι προτάσεις ως συνημμένο 3).

Από τους βουλευτές  Στρατούλη Ιωάννη και Κουρουπλή Παναγιώτη του ΣΥΡΙΖΑ την άμεση επαναπροώθηση της προτάσεως νόμου για την εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, την πρόκληση ειδικής συζητήσεως(σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών παρατάξεων) στην Βουλή των Ελλήνων για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, την στήριξη της προτάσεών μας για την αναδρομική ισχύ των μετεγγραφών καθώς και την επαναχορήγηση δανείων στους τριτέκνους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υποσχέθηκαν την άμεση έμπρακτη στήριξη και προώθηση των προτάσεών μας.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση, τις Πολιτικές Παρατάξεις και συνολικά την Πολιτεία για ένα ΜΝΗΜΟΝΙΟ άμεσης αντιμετώπισης του Εθνικού Ζωτικού Θέματος, του Δημογραφικού.

ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:

ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΙΔΙΩΝ 0-14:17% ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΤΟΜΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ 23% ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Η ΠΗΓΗ ΣΤΕΡΕΥΕΙ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΧΡΟΝΟΥ.

 

Τέλος καλούμε όλους τους συλλόγους τριτέκνων να πλαισιώσουν-συνεργασθούν με την ΠΕΣΠΟ3Τ για κοινό αγώνα στα πλαίσια της νομιμότητος για τον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

 

Τα πολλά παιδιά, το μέλλον της Ελλάδος.

Είναι μια υποχρέωση όλων μας προς την Ελλάδα

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΣΠΟ3Τ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

  1. Βασική πρότασή μας:

Η πρότασή μας είναι η  τροποποίηση του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944  το οποίο τροποποιήθηκε από τον ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α΄),που τροποποιήθηκε με άρθρο 6 ν.3454/2006 ΦΕΚ 75Α΄ ως εξής: "Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς  που απέκτησαν τρία τουλάχιστον τέκνα από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στους γονείς αυτούς συνυπολογίζονται και οι γονείς με τρία τέκνα, οι οποίοι κατά την εφαρμογή του παρόντος νόμου έχουν τρία τέκνα ζώντα ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα. Ομοίως και τα τέκνα τρία και άνω που συνυπήρξαν μαζί έστω και για μια ημέρα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.΄΄

 Για τις διατάξεις του παρόντος συμπλήρωση ηλικίας θεωρείται η 31 Δεκεμβρίου τους έτους αναφοράς. Από την ψήφιση του παρόντος και εντός ενός έτους με μέριμνα των συλλόγων τριτέκνων και πολυτέκνων θα ενταχθούν τα μέλη των συλλόγων τριτέκνων στους συλλόγους  πολυτέκνων. ΄΄.

Δεν υφίσταται ουσιαστικό οικονομικό κόστος, όπως κατ΄ επανάληψη με τις επιστολές μας σας έχουμε ενημερώσει και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η γνωμοδότηση του ΓΛΚ. Συνοπτικά:

-Δεν υπάρχει το κόστος από την ισόβια σύνταξη καθότι έχει καταργηθεί.

-Τα επιδόματα είναι τα ίδια με τους πολυτέκνους, μάλιστα οι δικαιούμενες τρίτεκνες οικογένειες των επιδομάτων από 1-1-2013 είναι τουλάχιστον μειωμένες κατά 40%.

-Δεν υπάρχει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό από μειωμένα δημοτικά τέλη. Ήδη αρκετοί δήμοι έχουν αποφασίσει και παρέχουν μειωμένα δημοτικά τέλη.

- Ομοίως στα μέσα μεταφοράς, διότι: Αρκετά ΚΤΕΛ ήδη παρέχουν μειώσεις στα εισιτήρια. Οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες ήδη δίνουν μείωση στα ναύλα των πλοίων.

  1. Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους: Επιλέξιμες δράσεις, Τελικοί φορείς, Κριτήρια. συμμετοχής. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος να χαθεί για το 2014 η αναλογούσα χρηματοδότηση.
  2. Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί. Μεγάλη η ανησυχία των τρίτεκνων οικογενειών για αποκλεισμό των τέκνων τους.
  3. Τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του ισοδύναμου εισοδήματος δικαιούχων του πολυτεκνικού επιδόματος σύμφωνα με την  τροποποιημένη κλίμακα ισοδυναμίας του ΟΟΣΑ, που υιοθετεί η ΕΛΣΑΤ. Να υπολογισθούν και τα άλλα μέλη που συνοικούν και βαρύνουν τους γονείς.
  4. Ο υπολογισμός του ισοδυνάμου εισοδήματος να γίνεται επί του καθαρού, ετησίου εισοδήματος μετά την αφαίρεση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  5. Επαναφορά του επιδόματος για το 3ο τέκνο και της άπαξ παροχής των 2000 ευρώ και η παροχή αυτών να γίνεται όπως περιγράφθηκε πιο πάνω για το ποσό των 40 ευρώ.
  6. Ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στο άρθρο 1 παράγραφος 4β του νόμου Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.
  7. Στα κριτήρια για προσλήψεις στα πλαίσια της κοινωνικής εργασίας να ενταχθούν και οι τρίτεκνοι γονείς και τέκνα αυτών σε ποσοστό τουλάχιστον 20%.
  8. Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών  κατηγοριών και άλλες διατάξεις(ν.2643/98 ΦΕΚΑ`220).Να ισχύουν οι διατάξεις για τις προσλήψεις, η ίδια μοριοδότηση (άρθρο 4 παρ.5, παρ.6(370 μόρια+50 ανήλικο+50 αν δεν εργάζεται, ο άγαμος που έχει την επιμέλεια +50), παρ.7(+300ανήλικο+50)  και παρ.8 (προσαύξηση 20%  εφ΄ όσον συντρέχουν τρίτεκνος γονέας και τέκνο τρίτεκνης ή/και πολύτεκνης οικογένειας) και άρθρο 9 παρ.2 (μέλος πρωτοβάθμιας επιτροπής περιφερειακής διεύθυνσης ΟΑΕΔ)που ισχύει και στους πολυτέκνους.

10. Ζητάμε την στήριξή σας με πρόταση για συμμετοχή στην ΟΚΕ Ελλάδος και μέλους της ΠΕΣΠΟ3Τ, που είναι 2θμιο όργανο που εκπροσωπεί συλλόγους τριτέκνων από όλη την Ελλάδα.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΣΠΟ3Τ ΠΡΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αθήνα 23 Ιουλίου 2014

 

1.Στον Ν. 3463/2006 Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, Άρθρο 203,παράγρ.2 και 3 προστεθεί:’’ και τριτέκνους’’ καθώς και στο Άρθρο 84 παράγραφο 3 νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

            2.Στον Ν.1910/44,η τροποποίηση παρ. 3 Άρθρου 1ο να έχει εφαρμογή για όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων(Δημόσιου τομέα και ΝΠΔΔ).

3.Στα κριτήρια για προσλήψεις στα πλαίσια της κοινωνικής εργασίας να ενταχθούν και οι τρίτεκνοι γονείς και τέκνα αυτών σε ποσοστό τουλάχιστον 20%.

4.Στον Ν.2190/1994,Άρθρο 21(πρόσληψη ορισμένου χρόνου) προστεθούν και οι γονείς με τρία παιδιά και τα τέκνα αυτών.

            5.Στον ν.2643/98 ΦΕΚ Α` 220   Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών  κατηγοριών και άλλες διατάξεις να ισχύουν οι διατάξεις για προσλήψεις, η ίδια μοριοδότηση (άρθρο 4 παρ.5, παρ.6(370 μόρια+50 ανήλικο+50 αν δεν εργάζεται, ο άγαμος που έχει την επιμέλεια +50), παρ.7(+300ανήλικο+50)  και παρ.8 (προσαύξηση 20%  εφ΄όσον συντρέχουν τρίτεκνος γονέας και τέκνο τρίτεκνης ή/και πολύτεκνης οικογένειας) και άρθρο 9 παρ.2 (μέλος πρωτοβάθμιας επιτροπής περιφερειακής διεύθυνσης ΟΑΕΔ)που ισχύει και στους πολυτέκνους.

6.Στις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων(ν. 3528/2007 ΦΕΚ 26 Α’) 

=Άρθρο 52,παράγρ. 1,εδάφιο β να γίνει’’…πέραν του 2ου τέκνου…’’

                        =Άρθρο 53, παράγρ.2, πρίν εδάφιο δ προστεθεί ‘’…στην περίπτωση γέννησης 3ου τέκνου το μειωμένο ωράριο παρατείνεται κατά ένα έτος ακόμη.’’

                        =Άρθρο 67,παράγρ.2  να εφαρμόζεται σε γονείς και τέκνα.

                        =Άρθρο 72,παράγρ.6.Να ισχύει και για γονέα με τρία τέκνα.

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ  ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ

(2θμιο σωματείο με Απόφ. Πρωτοδικείου 125/2010)

115 22  Μακρυνίτσης 9,ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ   ΑΘΗΝΑΙ

Τηλ.:6944161115  e-mail:pespo3t@yahoo.gr

Αρ.πρωτ.:046/2014                  Αθήνα 7-7-2014

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων,

 

Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 037/13-6-2014  επιστολής μας και της σημερινής σας συναντήσεώς σας με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΣΠΟ3Τ,κ.Δαγκλή, σας γνωρίζουμε ότι τέκνα τριτέκνων που δεν μπόρεσαν να μετεγγραφούν κατά τα σχολικά έτη  2011-12 και 2012-13, κατ΄ εκτίμηση είναι 110 και 280 αντίστοιχα. Επίσης είναι αναγκαίο να καλυφθεί-διευκρινισθεί  και η δυνατότητα μετεγγραφής και των επιτυχόντων με το 10%. Πιστεύουμε ότι για λόγους δικαιοσύνης και στήριξης των οικογενειών για να ανταποκριθούν στις δυσβάστακτες απαιτήσεις που τις βαρύνουν, να αποδεχθείτε την πρότασή μας.

Πέραν αυτού, υπάρχουν επιμέρους εξ ίσου σοβαρά και επείγοντα θέματα, αρμοδιότητος του Υπουργείου Παιδείας, που απασχολούν τις οικογένειες με τρία τέκνα και θα μπορούσαν να ενταχθούν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:

-Ένταξη στις ίδιες διατάξεις (με  αύξηση του ποσοστού) που ισχύουν για τους πολυτέκνους των γονέων με τρία τέκνα και τα τέκνα αυτών για παροχή υποτροφιών από το ΙΚΥ.

-Δυνατότητα για φοίτηση σε Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματα Σπουδών με επιπλέον ποσοστό για τέκνα και γονείς με τρία παιδιά και άνω και εφ΄όσον πληρούν τα τυπικά προσόντα.

-Ένταξη και των τέκνων τριτέκνων φοιτητών στην δωρεάν σίτιση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολυτέκνους και αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου.

                        -Ένταξη των τρίτεκνων φοιτητών στην στέγαση στις φοιτητικές εστίες με τις αυτές προϋποθέσεις που ισχύουν για τους πολυτέκνους.

-Να αυξηθεί η μοριοδότηση για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών με τρία τέκνα και άνω(όπως 15 μόρια για γονέα με τρία τέκνα και στην συνέχει 3 μόρια για κάθε επόμενο τέκνο).

-Αύξηση των μορίων για μεταθέσεις και αποσπάσεις των γονέων με τρία τέκνα και άνω και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητος.

 

Προσβλέπουμε σε εσάς για θετική απάντηση τόσο στο αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας όσο και στην υιοθέτηση των δίκαιων προτάσεών μας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments