....

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΣΤΟ ΑΝΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΕΔΕΣΣΑΣ (VIDEO)

Περύσι είχαμε αναρτήσει την σύλληψη 54χρονου οποίος σκότωσε πριν 18 χρόνια στο Άνω Γραμματικό Έδεσσας έναν 23χρομο Αλβανό νεαρό τον οποίο μετά μετέφερε στην Κεδρώνα Έδεσσας.

Παρακάτω oi σχετικές μας αναρτήσεις:

http://tastv.gr/article/edessa-profylakisteos-o-53hronos-drastis-dolofonias-prin-18-hronia-video

http://www.tastv.gr/article/o-dolofonos-metefere-ptoma-stin-kedrona-pellas-nea-stoiheia-ntokoymenta

Ενώπιον της Δικαιοσύνης  κατηγορούμενος για έγκλημα που διαπράχθηκε πριν 18 χρόνια!

Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει, κατά  την αστυνομία. Κάποιο λάθος έχει κάνει ο δράστης, κάποιο στοιχείο έχει αφήσει πίσω του, που  αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, θα οδηγήσει στην εξιχνίαση. Όπως φαίνεται ότι  έγινε και στην περίπτωση  "ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως" που διαπράχθηκε πριν 18 χρόνια στην Πέλλα. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς και  θα λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Με το  υπ' αριθμόν 62/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Έδεσσας παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο  Θεσσαλονίκης  ένας 54χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος συνελήφθη και είναι προφυλακισμένος από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Το έγκλημα έγινε σε δασική περιοχή του  Κάτω Γραμματικού Πέλλας, περί την 8η Ιανουαρίου 1998.

 

Το έγκλημα

Ο (τότε) 35χρονος κατηγορούμενος φέρεται ότι πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εξ επαφής στο κεφάλι και σκότωσε τον 23χρονο παθόντα, υπήκοο Αλβανίας. Προσπάθησε να εξαφανίσει τα ίχνη τέλεσης του εγκλήματος, μεταφέροντας το πτώμα σ' άλλο σημείο, έχοντας τυλίξει το κεφάλι του με μια νάιλον σακούλα που έδεσε με λευκή κολλητική ταινία. Στη συνέχεια έκαψε το  πτώμα με τη χρήση εύφλεκτου υγρού και το εγκατέλειψε απανθρακωμένο και άταφο σε έρημη τοποθεσία, ώστε να γίνει βορά των άγριων ζώων, μέχρι να ανευρεθεί λίγες μέρες αργότερα.

Μετά την ποινική δίωξη κατά αγνώστων και την κύρια ανάκριση, η υπόθεση  τέθηκε στο αρχείο. Ανασύρθηκε όμως  στις 9 Φεβρουαρίου 2016, όταν, σύμφωνα με έγγραφο του τμήματος Εξερευνήσεων της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος (ΥΕΕΒΕ) προς το ΑΤ Άρνισσας, προέκυψε ταύτιση αποτυπώματος του πτώματος σε λευκή κολλητική ταινία με το σεσημασμένο θύμα.

 

Τι αναφέρει το βούλευμα

Στο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφεται ότι ο κατηγορούμενος,  ως εργαζόμενος, είχε μισθώσει από το 1996 μια οικία στη Θεσσαλονίκη. Σ' αυτό το διαμέρισμα  διανυκτέρευε περιστασιακά ο παθών, με τον οποίο ο κατηγορούμενος διατηρούσε έκτοτε φιλικές και ερωτικές σχέσεις, όντας μεγαλύτερός του περίπου κατά 9 έτη.  Η μίσθωση διακόπηκε  πριν τη λήξη του μισθωτηρίου συμβολαίου ύστερα από πίεση του ιδιοκτήτη, επειδή στις 5 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε έρευνα και εντοπίστηκε ποσότητα ναρκωτικών ουσιών που είχε κρύψει εντός του διαμερίσματος ο παθών, γεγονός το οποίο ο κατηγορούμενος γνώριζε αλλά δεχόταν λόγω της σχέσης τους.

Ακολούθως,  ο κατηγορούμενος μετακόμισε σε άλλο διαμέρισμα και άλλαξε στάση, καθώς έπαψε να φιλοξενεί άτομα, ακόμη και τον ίδιο τον παθόντα, τον οποίο δέχτηκε ελάχιστες φορές. Στο μεταξύ, ο 23χρονος συνεργάστηκε με την αστυνομία και δικάστηκε με επιείκεια  για την εμπλοκή του στην υπόθεση των ναρκωτικών. 

 

Τον «έδωσε» η τεχνολογία

Πολλά χρόνια αργότερα, δηλαδή πρόσφατα,  χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και συγκεκριμένα χάρη σ' ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης με δυνατότητα αντιπαραβολής και παλαμικών αποτυπωμάτων, πέραν των δακτυλικών, που πρωτύτερα δεν είχε στη διάθεσή της η ΥΕΕΒΕ, κατέστη εφικτή η αντιπαραβολή των αποτυπωμάτων. Τμήμα  της εναπομείνασας δεξιάς παλάμης του πτώματος ταυτοποιήθηκε με το σεσημασμένο θύμα.

Στη συνέχεια, προκειμένου να εντοπιστεί το πρόσωπο του δράστη και να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρξαν  αντίποινα από τον κύκλο των ναρκωτικών σε βάρος του θύματος για τη συνεργασία του με τις αρχές ( παρότι προφυλάχθηκε και η πρώτη κατάθεση ότι συνεργάστηκε έλαβε χώρα μετά τον θάνατό του), ακολούθησε αντιπαραβολή αποτυπωμάτων των ατόμων που σχετίζονταν με την ανωτέρω υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών,  με  εκκρεμές ή "ορφανό" αποτύπωμα από τη  σκηνή του εγκλήματος.  Το αποτέλεσμα όμως ήταν αρνητικό για το αποτύπωμα που βρέθηκε σε τμήμα λευκής κολλητικής ταινίας που υπήρχε σε νάιλον σακούλα δίπλα από το πτώμα.

 

Οι καταθέσεις

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έρευνα σε άτομα που γνώριζαν το θύμα  και σχετίζονταν μαζί του πριν την εξαφάνισή του. Με κατάθεση μάρτυρα, επιβεβαιώθηκε  ότι ο 23χρονος και ο κατηγορούμενος διατηρούσαν ερωτικό δεσμό μεταξύ της περιόδου 1996- 1998 και ότι ο δεύτερος φιλοξενούσε τον πρώτο στο σπίτι του. Ακολούθησε αντιπαραβολή των αποτυπωμάτων του νυν κατηγορουμένου με το εκκρεμές αποτύπωμα της σκηνής του εγκλήματος  και διαπιστώθηκε δακτυλοσκοπικά ότι ταυτίζεται με το αποτύπωμα του 54χρονου.

Η σακούλα που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα και σ' αυτήν η κολλητική ταινία με το αποτύπωμα του κατηγορουμένου ήταν μισοκαμένη και πιθανώς να ήταν στο κεφάλι του πτώματος, δηλαδή σχετίζεται άμεσα με το έγκλημα, σύμφωνα με την ΥΕΕΒΕ.
Η κατάσταση του ευρεθέντος πτώματος ήταν τέτοια, που ήταν πρόδηλο ότι ο δράστης του εγκλήματος επιχείρησε να καταστρέψει τα στοιχεία αναγνώρισης του θύματος βάζοντας φωτιά στη σορό του, με σκοπό τη μη αναγνώρισή του, κάτι που συνηθίζεται από δράστες που προέρχονται από το κοντινό περιβάλλον του θύματος, σύμφωνα με έμπειρους αστυνομικούς.

Από την κατάθεση του αδελφού του θύματος προέκυψε ότι ανάμεσα στο  θύμα και τον κατηγορούμενο υπήρχαν διαμάχες για  οικονομικά θέματα και συγκεκριμένα σε σχέση με τα χρήματα που κέρδιζε το θύμα από τη δραστηριότητά του (παράνομη και μη), τα οποία κατέθετε στο όνομα του κατηγορουμένου, επειδή ο ίδιος δεν είχε χαρτιά και τα άφηνε στην εμπιστοσύνη του.

Κατά την προσαγωγή του έπεσε σε αντιφάσεις και, μεταξύ άλλων, προέκυψε ότι γνώριζε λεπτομέρειες  για τη δολοφονία πριν τον ενημερώσουν οι αστυνομικοί γι’ αυτήν. Βέβαια, ο 54χρονος έχει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο από το δικαστήριο.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments