....

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ OFFSHORE ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

Η εποχή των μυστικών ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών έφτασε επισήμως στο τέλος της καθώς η Ελβετία, το μεγαλύτερο παγκοσμίως κέντρο για τη διαχείριση εξωχώριου πλούτου, άρχισε αυτόματα να μοιράζεται τα δεδομένα πελατών με φορολογικές αρχές σε δεκάδες άλλες χώρες.

 

Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση (FTA) ανακοίνωσε σήμερα ότι για πρώτη φορά αντάλλαξε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που στόχο έχουν να πατάξουν τις φορολογικές απάτες.

Το τραπεζικό απόρρητο συνεχίζει να ισχύει σε κάποιους τομείς – για παράδειγμα, οι ελβετικές αρχές δεν μπορούν αυτόματα να δουν τι έχουν οι πολίτες στους εγχώριους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ωστόσο, παρήλθαν οι ημέρες που οι καλοπληρωμένοι Ευρωπαίοι μπορούσαν να αποταμιεύουν πλούτο εκτός συνόρων κάτω από τη μύτη των φοροογικών αρχών.

Η αρχική ανταλλαγή επρόκειτο να είναι με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν εννέα ακόμα περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Αυστραλία, Καναδά, Γκέρνσεϊ, Νήσος του Μαν, Ιαπωνία, Τζέρσεϋ, Νορβηγία και Νότια Κορέα.

«Η Κύπρος και η Ρουμανία επί του παρόντος εξαιρούνται καθώς δεν πληρούν ακόμα τις διεθνείς προδιαγραφές εμπιστευτικότητας και ασφάλειας στοιχείων», ανέφερε η FTA.

Η μετάδοση στοιχείων στην Αυστραλία και τη Γαλλία καθυστέρησε «καθώς αυτά τα κράτη δεν μπορούν ακόμα να δώσουν στοιχεία στην FTA για τεχνικούς λόγους», ανέφερε η FTA, προσθέτοντας δεν έχει ακόμα λάβει στοιχεία από την Κροατία, την Εσθονία και την Πολωνία.

Περίπου 7.000 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένα στην FTA συγκεντρώνουν στοιχεία για εκατομμύρια λογαριασμούς και τα αποστέλλουν στην ελβετική φορολογική αρχή. Η FTA με τη σειρά της στέλνει πληροφορίες σε περίπου 2 εκατ. λογαριασμούς σε χώρες-εταίρους.

Η ετήσια ανταλλαγή στοιχείων θα επεκταθεί τον επόμενο χρόνο σε περίπου 80 κράτη-εταίρους, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τις προδιαγραφές για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων.

Πώς εκατοντάδες εύποροι κατάφερναν να κρύβουν χρήματα από την εφορία με τη βοήθεια των ελβετικών τραπεζών

Το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι τώρα για το απόρρητο των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία τέθηκε σε ισχύ το 1934 και βοήθησε τη χώρα να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, με τη νομοθεσία να προβλέπει ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια ή πρόστιμα εάν κάποιος τραπεζίτης αποκαλύψει εσκεμμένα «μυστικά» τα οποία έχουν περιέλθει σε γνώση του στο πλαίσιο του ρόλου του.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε το 2008. Οι ΗΠΑ και, στη συνέχεια, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες άρχισαν να ασχολούνται πιο επισταμένως με το πώς πολλοί εύποροι κατάφερναν να κρύβουν χρήματα από την εφορία με τη βοήθεια των ελβετικών τραπεζών.

Το 2010, το κοινοβούλιο στη Βέρνη έδωσε την άδεια να δοθούν στην Ουάσιγκτον στοιχεία πελατών προκειμένου να προστατεύσει την UBS, η οποία είχε διασωθεί δύο χρόνια νωρίτερα με κρατικά κεφάλαια 59,2 δισ. δολαρίων. Οι ελβετικές τράπεζες άρχισαν να στέλνουν τακτικά στοιχεία για λογαριασμούς πελατών στις ΗΠΑ το 2015.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments