....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ - ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΑΣ & ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

<--break->

Επισκέψεις της βουλευτή σε αγροτικούς συνεταιρισμούς
Δυο εβδομάδες μετά την επίσημη συνάντηση που πραγματοποίησα με τον Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Κώστα Αποστόλου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι για την φετινή τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου η βιομηχανία πρόκειται για συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές ροδάκινου (κίτρινο, καθαρό και βάρους 130 γραμμαρίων), να αποζημιώσει τα ροδάκινα με 33-35 λεπτά το κιλό, υπάρχουν οι  εξής εξέλιξεις:
Ανακοινώθηκε ότι κάποια μέλη της ΕΚΕ (ιδιωτικές βιομηχανίες κομπόστας) σταματούν οριζόντια να παραλαμβάνουν ροδάκινα της ποικιλίας Katerina για κομπόστα, διοχετεύοντάς τα στη βιομηχανία του χυμού (όπου η τιμή παραγωγού η οποία σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση βιομηχανίας είναι στα 18 λεπτά/ κιλό (από 22 λεπτά το κιλό που ήταν προχθές).
Από την πλευρά της ΕΚΕ αναφέρθηκε ότι η εν λόγω απόφαση λήφθηκε λόγω των μεγάλων ποσοτήτων της ποικιλίας Katerina, ωστόσο από τη στιγμή που δεν γίνεται αναφορά σε έλλειψη των απαιτούμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών, η οριζόντια αυτή απόφαση συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική, η οποία επιβάλλεται μονομερώς από την πλευρά της βιομηχανίας.
Εξαίρεση στην πρακτική αυτή αποτελούν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες (Ένωση Γιαννιτσών, Venus και ΑΛΜΕ) οι οποίες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού, συνεχίζουν να παραλαμβάνουν συμπύρηνα ροδάκινα ποικιλίας KATERINA.
Έτσι εν μέσω της συγκομιδής συμπύρηνου ροδάκινου και μη μπορώντας η ιδιωτική βιομηχανία, κατά τη συνήθη πρακτική της, να βρει φέτος ουσιαστικούς λόγους για τη μείωση της τιμής παραγωγού, εφόσον δεν υπάρχουν αποθέματα, η ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινου είναι μειωμένη εξαιτίας των παγετών στην Ισπανία και η ποιότητα της φετινής παραγωγής είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, αποφάσισε ξαφνικά να σταματήσει την παραλαβή των ροδάκινων της ποικιλίας Katerina και την διοχέτευσή τους στο χυμό με στόχο τη μεσοσταθμική μείωση της τιμής παραγωγού.
Σήμερα μάλιστα ιδιωτική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι σταματά και την παραλαβή της Katerina, της Α37, Α39 και άλλες πρώϊμες ποικιλίες για «κλαρίσιο» χυμό και το διοχετεύει σε τιμή απλού χυμού με 11 λεπτά το κιλό.
Από την πλευρά του κ. Αποστόλου (ΕΚΕ) ανακοινώθηκε ότι την περίοδο αυτή, δηλαδή στην κορύφωση της Katerina και των υπολοίπων πρώιμων ποικιλιών, η προσφορά πρώτης ύλης ξεπερνά τις δυνατότητες μεταποίησης. Αυτό δεν το ήξερε η βιομηχανία όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσαν τις τιμές; Σήμερα αντιλήφθηκε η βιομηχανία ότι τα πράγματα έφτασαν σε αυτή την κατάσταση λόγω της αδυναμίας ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων (παραγωγοί-βιομηχανία-Πολιτεία) να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο πλαίσιο διαχείρισης του συμπύρηνου ροδάκινου; Τι εννοεί με «το οργανωμένο πλαίσιο διαχείρισης του συμπύρηνου»; Πρόπερσι ήταν η μεγάλη ποσότητα, παραπρόπερσι ήταν το κομφούζιο, άλλη χρονιά ήταν τα μεγάλα αποθέματα…
Οι ομάδες παραγωγών και οι παραγωγοί είναι ανάστατοι με αυτή την εξέλιξη γιατί πρόκειται να δώσει τη χαριστική βολή στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου στην Πέλλα και στην Ημαθία, μια καλλιέργεια που έχει κάνει τη χώρα ηγέτη στην παγκόσμια αγορά κομπόστας ροδάκινου.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, οι τοπικοί βουλευτές και τα στελέχη της παρακολουθούν απαθείς τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αντί να παρέμβουν άμεσα για την αναστολή αυτής της αθέμιτης και ανήθικης πρακτικής από την πλευρά της βιομηχανίας κομπόστας
Από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ ανακοινώθηκε ότι «σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους αγρότες, οι οποίοι πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του κόστους των καυσίμων, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, του εργατικού κόστους αλλά και την έλλειψη εργατικών χεριών, θα περίμενε κανείς μία υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση της βιομηχανίας.
Οι τιμές που ανακοινώθηκαν για την πρώτη ύλη από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) και που προσδιορίζονταν από 0,33 έως 0,35 ευρώ το κιλό κλάση Ι (κονσέρβα), πέρα του ότι εκφράστηκαν αμφιβολίες για το εάν καλύπτουν το διαμορφωμένο κόστος παραγωγής, καταγγέλλεται ότι ήδη αρχίζουν να καταστρατηγούνται με διάφορα τεχνάσματα [δηλαδή με το πρόσχημα των μεγάλων ποσοτήτων της ποικιλίας Katerina στέλνουν το ροδάκινο στο χυμό]
Σημειώνεται ότι
Οι τιμές πώλησης της κομπόστας που προσφέρθηκαν στην Διεθνή αγορά ήταν χαμηλές, ενώ θα έπρεπε να είναι υψηλότερες εάν όχι ίδιες με τις περσινές και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ανταγωνιστές από άλλες χώρες.
Γιατί η βιομηχανία πουλά φέτος πιο φτηνά σε σχέση με πέρσι
Γιατί προχωρά σε προφορές/ δώρα προς τις ξένες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ σε βάρος του τομέα, αλλά κυρίως σε βάρος των Ελλήνων Αγροτών;
Γιατί επιδιώκει αυτή τη «λάθος εμπορική της πρακτική να την πληρώσει ο παραγωγός;
Από την πλευρά μου, κάλεσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά και όλες τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν άμεσα ώστε η βιομηχανία να σταματήσει αμέσως την επίδειξη ισχύος απέναντι στους αγρότες, οι οποίοι φέτος αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της πρωτόγνωρης έλλειψης εργατικών χεριών ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες και για τις δυο πλευρές.
Ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής εν σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς και ότι οι τιμές που προσφέρονται από την βιομηχανία δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και την ανάγκη επιβίωσης της αγροτικής οικογένειας κωφεύει και παραμένει αδιάφορη με αποτέλεσμα την καταλήστευση του εισοδήματος των παραγωγών.-



                    **********






 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments