....

Θ ΤΖΑΚΡΗ: «ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΜΕΣΑ THN ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Η αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που υπέστησαν στο ροδάκινο από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών συνιστά άμεσα εφαρμογή του Κανονισμού»

  • Σήμερα στις 15:00 μμ θα πραγματοποιηθεί  στον ΕΛΓΑ η κρίσιμη σύσκεψη

 

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας κ. Τζάκρη στην παρέμβασή της στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Καλύβια με πρωτοβουλία του ΣΕΑΣ με  φορείς από την Πέλλα, την Ημαθία κλπ με θέμα την φετινή διαχείριση της καλλιέργειας του ροδάκινου αφού τόνισε τη μεγάλη σημασία της καλλιέργειας του ροδάκινου στην περιοχή, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η συγκυριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης της παραγωγής ροδάκινου και μάλιστα όταν η παραγωγή αναμένεται αυξημένη. Υπογράμμισε ότι μόνο στις περιόδους με αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής ο αγροτικός κόσμος δείχνει να ενώνεται, αλλά η συγκυριακή αντιμετώπιση τελικά δεν οδηγεί στα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στο επιτραπέζιο ροδάκινο, η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στους πολύ καλούς οιωνούς με τους οποίους ξεκίνησε  η καλλιέργεια του  φέτος, που όμως δεν επαληθεύτηκαν. Η αυξημένη παραγωγή και οι ρωσικές απαγορεύσεις συμπίεσαν τις τιμές προς τα κάτω με αποτέλεσμα αυτές να έχουν κατρακυλήσει χαμηλότερα από 15 λεπτά το κιλό, παρά το γεγονός ότι οι αποθηκευτικοί χώροι είναι αυτοί την στιγμή άδειοι.  Ανέφερε μάλιστα ότι μεγάλη ευθύνη για αυτό φέρουν οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί διότι δεν κατάφεραν να αντισταθούν στις πιέσεις των εμπόρων που μετακύλησαν το κόστος ανοίγματος άλλων αγορών για το επιτραπέζιο ροδάκινο στους παραγωγούς. Επίσης το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πως είναι δυνατόν σε μια χώρα που θα υποδεχθεί φέτος 30.000.000 τουρίστες να παρουσιάζονται προβλήματα διάθεσης της παραγωγής νωπών φρούτων με ικανοποιητικούς όρους στην αγορά.

Σε ότι αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο έχουν συμφωνηθεί να γίνουν τα εξής:

1. Να εξειδικευθεί ένας  φάκελος που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχειοθετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε συνεργασία με τους φορείς την απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών επιτραπέζιων ροδάκινων λόγω των πολύ χαμηλών τιμών κατά την φετινή εμπορική περίοδο προκειμένου να διατεθούν ενωσιακοί πόροι στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

2. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό να ενισχυθούν οι παραγωγοί για την απώλεια εισοδήματος από τις ενισχύσεις deminimis, εφόσον στο τέλος της εμπορικής περιόδου διαπιστωθεί μείωση του εισοδήματός τους (κάτι το οποίο θεωρείται βέβαιο). Ο κανονισμός δίνει ευελιξία για τη χορήγηση ενισχύσεων χωρίς να θίγεται ο ανταγωνισμός, ιδίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

3. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν καταστεί εφικτό να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το υπομέτρο 17.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα σταθεροποίησης του εισοδήματος των παραγωγών όταν η σχετική μείωσή του υπερβαίνει το 30% του μέσου ετήσιου εισοδήματος κάθε παραγωγού. Το υπομέτρο 17.3 προβλέπει ταμείο αλληλοβοήθειας στη βάση του οποίου δύναται να δοθούν ενισχύσεις στους γεωργούς που αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματός τους. Η ενεργοποίηση του μέτρου αυτού κρίνεται επιτακτικής σημασίας διότι αυτού του είδους τα εργαλεία διαφαίνεται ότι θα μονοπωλήσουν την χρηματοδότηση της νέας ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020.

Όσον αφορά στις προσπάθειες του Υπουργείου προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα κάποιας αποζημίωσης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ή ενίσχυσης deminimis ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα αξιολογηθεί στο τέλος της εμπορικής περιόδου και εφόσον διαπιστωθεί σημαντική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών. Καθοριστική σημασία έχει η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμούς κλπ ), οι οποίοι πρέπει να συμβάλουν με στοιχεία στην τεκμηρίωση του φακέλου.

Αναφερόμενη στο φαινόμενο των προηγούμενων ημερών με τις συνεχείς βροχοπτώσεις  οι οποίες οδήγησαν στην καταστροφή της παραγωγής του  ροδάκινου, η βουλευτής τόνισε πως τόσο το αίτιο (οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις) όσο και οι ζημίες που δημιουργήθηκαν (σκασίματα, αποκόλληση φλοιού κλπ) εντάσσονται ως κίνδυνος  στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα πρέπει ο Οργανισμός να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη της αποζημιωτικής διαδικασίας με την πραγματοποίηση αναγγελίων, προεπισκοπήσεων, την υποβολή αιτήσεων από τους παραγωγούς και την άμεση έναρξη εξατομικευμένων εκτιμήσεων ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημίες λόγω των βροχοπτώσεων, όπως δεσμεύτηκε στην ίδια ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές σε συνεργασία που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, θέτοντας ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων που στηρίζονται αποκλειστικά σχεδόν στην καλλιέργεια του ροδάκινου. Μάλιστα σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου έχει οριστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τον σκοπό αυτό.

Η βουλευτής τόνισε ακόμη τη μείωση της παραγωγής στο συμπύρηνο ροδάκινο η οποία σε καμία περίπτωση δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις περί υπερπαραγωγής και  υπογράμμισε την αναγκαιότητα η βιομηχανία, αφήνοντας κατά μέρος τις υπεκφυγές να προχωρήσει άμεσα στον καθορισμό ικανοποιητικής τιμής για το συμπύρηνο ροδάκινο στον παραγωγό που να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες συμβάλλοντας ουσιαστικά στην στήριξη των παραγωγών για την έξοδό τους την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εφέτος.-

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments