....

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΙΣΩ



Θεοδώρα Τζάκρη: Το νομοσχέδιο Κεραμέως γυρίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση έναν αιώνα πίσω - Το μόνο που μένει είναι η επαναφορά της σχολικής ποδιάς

Ομιλία από το βήμα της Βουλής όπου συζητείται, αυτές τις ημέρες, το νομοσχέδιο Κεραμέως, απηύθυνε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
Η κ. Τζάκρη κατηγόρησε την Υπουργό Παιδείας, αλλά και συνολικά την Κυβέρνηση πως με αυτό το νομοσχέδιο, με την επαναφορά της διαγωγής, με τον διοικητισμό αντί της παιδαγωγικής, όπου ο σχολάρχης-διευθυντής θα κάνει ό,τι θέλει στο σχολείο, με την κατάργηση της κοινωνιολογίας και την αποδυνάμωση των κοινωνικών επιστημών στο σύνολό τους, δείχνουν το αυταρχικό και σκοταδιστικό πρόσωπο της εκπαιδευτικής τους πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η βουλευτής στάθηκε στα αποτελέσματα που προκλήθηκαν από τις επιλογές της κυβέρνησης στην Παιδεία, με την εφαρμογή της άδικης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και με τον αποκλεισμό 25.000 και πλέον μαθητών από το δημόσιο πανεπιστήμιο χάριν των αμφιβόλου ποιότητας Ιδιωτικών ΙΕΚ και κολεγίων, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση με την πολιτική της απαξιώνει το δημόσιο ποιοτικό πανεπιστήμιο, καταργεί όλα τα σπουδαία παιδαγωγικά κεκτημένα και φέρνει την οπισθοδρόμηση και την άτεγκτη αναβίωση όλων των μεθόδων διδασκαλίας που εφαρμόστηκαν πριν από την επιστήμη της παιδαγωγικής.


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της βουλευτή:




«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Από το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, με το οποίο η κ. Κεραμέως αναβαθμίζει το σχολείο, φαίνεται να έχει διαφύγει μια πολύ μεγάλη τομή και αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την επαναφορά της σχολικής ποδιάς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι πανεπιστήμιο.
Είναι τόσο προοδευτικό και εκσυγχρονιστικό το παρόν νομοσχέδιο που απορώ και εγώ πως έχει διαφύγει από την Υπουργό αυτή η τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση.
Δεν ανησυχώ όμως καθώς πιστεύω ότι η κυβέρνηση των Αρίστων πολύ σύντομα θα φέρει με μια νέα τροπολογία, ενδεχομένως λίγο παρακάτω, αυτή την μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Το νομοσχέδιο αυτό περιέχει πολιτικές επιλογές οι οποίες μας στέλνουν στον προηγούμενο αιώνα.
Το ιδανικό σχολείο για την κυρία Κεραμέως είναι το σχολείο του Σχολάρχη με τη βίτσα, που καταργεί κάθε έννοια παιδαγωγικής μεθόδου. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι η επαναφορά της διαγωγής, ο διοικητισμός αντί της παιδαγωγικής, όπου ο σχολάρχης-διευθυντής θα κάνει ό,τι θέλει στο σχολείο, με τον φίλο του επιθεωρητή που υποκαθιστά κάθε έννοια σοβαρής αξιολόγησης, μαζί με την κατάργηση της κοινωνιολογίας και την αποδυνάμωση των κοινωνικών επιστημών στο σύνολό τους δείχνουν το πιο αυταρχικό και σκοταδιστικό πρόσωπο της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση.
Η σκόπευσή της δε να πλήξει το δημόσιο πανεπιστήμιο συναντιέται και με την καθαρή πρωτοβουλία της να απομειώσει την επιστημονική του αξία.
Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως αποδείχτηκε στην πραγματική ζωή με την εφαρμογή του «κανόνα Κεραμέως» δεν απέκλεισε από το Πανεπιστήμιο τον μαθητή της «λευκής κόλλας», όπως επαναλαμβάνει διαρκώς, ψευδόμενη η Υπουργός, αλλά τον αριστούχο.
Οι αριστούχοι που αποκλείστηκαν φέτος κατ’ εφαρμογή της ελάχιστης βάσεως Κεραμέως αποτελούν ακραία παραδείγματα άδικης και εξοντωτικής εκπαιδευτικής πολιτικής με στοιχεία πρωτοφανούς σκληρότητας, ανορθολογισμού και αντιπαιδαγωγικών αποτελεσμάτων.
Δεν υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία της εκπαίδευσης όπου αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος της εκπαίδευσης να επιτίθεται με τέτοιο ζήλο ταυτόχρονα εναντίον  της μαθητικής κοινότητας, των φοιτητών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και των στοιχειωδέστερων παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών κεκτημένων, που αποτελούν βασική έκφραση του σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Αυτοί που αποκλείονται εν τέλει με την ελάχιστη βάση Κεραμέως είναι πολλοί αριστούχοι με 20.000 μόρια και πάνω, οι οποίοι απευθύνθηκαν στην αρμόδια Υπουργό επανειλημμένα και δημόσια, καλώντας την να λειτουργήσει με την κοινή λογική και να μην τους αποκλείσει εν τέλει από τα πανεπιστήμια.
Και στους οποίους η κυρία Κεραμέως απήντησε με άτεγκτη σκληρότητα, καθυβρίζοντάς  τους  και λέγοντας ψέματα ότι ούτε και πέρυσι θα περνούσαν στο πανεπιστήμιο.  Παίζοντας με τις αντοχές της εκπαιδευτικής κοινότητας,  σαν να είναι φυσικός εχθρός της.
Αντί να κάνει το προφανές και να καταργήσει την ελάχιστη βάση Κεραμέως, η οποία εκθέτει όλη την κυβέρνηση και αφήνει εκτός πανεπιστημίου 25.000 περίπου μαθητές, μεταξύ των οποίων και τους αριστούχους που προανέφερα, επιχαίρει που όλοι αυτοί δεν θα γίνουν ποτέ ακαδημαϊκοί πολίτες, αλλά θα διοχετευτούν σε Ιδιωτικά Κέντρα Κατάρτισης και αμφίβολης ποιότητας κολλέγια με το πρόσχημα της ακαταλληλότητας τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Γνωρίζω ότι με αυτά που λέω η κυρία Υπουργός φαίνεται να κολακεύεται, διότι ο σκοπός επετεύχθη. 25.000 μαθητές εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν τα πανάκριβα δίδακτρα για τρία και τέσσερα χρόνια στα franchising κολλέγια, αντί της δωρεάν ποιοτικής ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν μέχρι σήμερα.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο ξεχαρβαλώνεται συστηματικά και μεθοδικά από την νεοφιλελεύθερη Υπουργό με καταργήσεις τμημάτων, ραγδαία υποβάθμιση των κατευθύνσεων των κοινωνικών επιστημών και μέτρα εισπρακτικά σε βάρος των πανεπιστημιακών δασκάλων, από τους οποίους ζητάει μέσα στι κατακαλόκαιρο και μετά από τρία lockdown χαράτσια εικοσαετίας, οδηγώντας τους στην έξοδο από τα πανεπιστήμια. Και δεν αναφέρομαι στους  μεγαλογιατρούς και στους μεγαλοδικηγόρους. Αναφέρομαι στους συνταξιούχους καθηγητές των     ΤΕΙ. Από  τους οποίους ζητάτε αναδρομικά 20 ετών με τον Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων μέσα στο κατακαλόκαιρο μετά το τρίτο lockdown. Αυτός που θα τα βρει να σας τα δώσει; Αναρωτηθήκατε αν παίρνει 800 ευρώ σύνταξη;
Όλο αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συμπτωματικό. Είναι εφαρμογή μιας συγκεκριμένης κεντρικής πολιτικής που απαξιώνει το δημόσιο ποιοτικό πανεπιστήμιο και το αντικαθιστά με την επιφανειακή πρόχειρη κατάρτιση από επιχειρήσεις εκπαίδευσης, των οποίων τα πτυχία έχει φροντίσει η κυρία Υπουργός πλασματικά να τα εξομοιώσει με τα πτυχία των πανεπιστημίων, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις της ποιοτικής λειτουργίας τους.
Δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι καθηγητές, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, δεν υπάρχει η στοιχειώδης ουσιαστική διοικητική εποπτεία στην λειτουργία τους και δεν υπάρχει τέλος ούτε καν πιστοποίηση των ακαδημαϊκών επιδόσεων του διδακτικού προσωπικού και των σπουδαστών που φοιτούν σε αυτά.
Διερωτάται κανείς μήπως αρμόζει εδώ η ψυχολογική ερμηνεία αυτής της ακατανόητης επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλήθεια ποια προσωπικά βιώματα μπορεί να γεννούν αυτή την πρωτοφανή εχθρότητα εναντίον ενός επιτυχημένου δημόσιου θεσμού; Διαψεύσεις, αποτυχίες, αδυναμία εισαγωγής με το σύστημα των πανελλαδικών μία ή δύο φορές; Μήπως αυτό μπορεί να εξηγήσει ψυχολογικά την παράλογη εμμονή στην εφαρμογή μιας καταφανώς εσφαλμένης πολιτικής.
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές
Το Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει αποδείξει με το πιο εντυπωσιακό τρόπο στα πιο δύσκολα χρόνια και στις πιο σημαντικές σχολές  (Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνεία) ότι το εκπαιδευτικό έργο είναι υψηλοτάτου επιπέδου και τα απονεμόμενα πτυχία υψηλοτάτου κύρους στην διεθνή αγορά.
Γνωρίζετε κυρία Κεραμέως πόσες χιλιάδες γιατροί αγκαλιάστηκαν από το γερμανικό σύστημα υγείας; Και πόσες χιλιάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου κατέχουν διακεκριμένες θέσεις διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου;
Αντί να είναι προτεραιότητα σας η επανάκτηση με το brain gain της αφρόκρεμας των επιστημόνων που εσείς, το κόμμα σας, η ΝΔ, έδιωξε μέσα στην κρίση, καταστρέφετε την ακαδημαϊκή μήτρα που γέννησε τους λαμπρούς αυτούς επιστήμονες.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές
Με τον συνδυασμό βίτσα-πειθάρχηση-διοικητισμός στο σχολείο η  Υπουργός Παιδείας καταργεί όλα τα σπουδαία παιδαγωγικά κεκτημένα από τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Παπανούτσο μέχρι σήμερα.
Είναι προφανές ότι η κ. Κεραμέως καταργεί την παιδαγωγική ως μέθοδο οργάνωσης και λειτουργίας του σχολείου και την αντικαθιστά με τα πιο  ξεπερασμένα και αναχρονιστικά μέτρα πειθάρχησης, καταναγκασμού και καταστολής που αναιρούν την ίδια την έννοια του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η παιδαγωγική διαδικασία είναι μια διαδικασία συντεταγμένης παραγωγής και μετάδοσης γνώσης σε περιβάλλον θαλπωρής, μετριοπάθειας και ανοιχτού διαλόγου. Δεν είναι σχέση εξουσίασης, αυταρχισμού και άγονης καταστολής, όπως την φαντάζεται η κυρία Υπουργός.
Είναι χώρος παραγωγής ονείρων για τους νέους ανθρώπους και όχι χώρος καταδυνάστευσης και καταπίεσής τους.
Είναι παράδοξη η δημόσια εικόνα της Υπουργού στις πρωτοβουλίες αυτές,  η οποία από την πρώτη μέρα δίνει έμφαση στην πιο αυταρχική μορφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην άγονη αυστηροποίηση, στην καταστολή με τη βίτσα και στην επαναφορά των πιο ξεπερασμένων και αποτυχημένων μεθόδων σχολικής επιθεώρησης.
Η αντιμεταρρύθμιση Κεραμέως δεν βασίστηκε στην ευρηματικότητα της Υπουργού ούτε κατ΄ελάχιστον. Είναι καθαρή οπισθοδρόμηση και άτεγκτη αναβίωση όλων των μεθόδων διδασκαλίας που εφαρμόστηκαν πριν από την επιστήμη της παιδαγωγικής.
Με το νομοσχέδιό σας κυρία Κεραμέως γυρίζετε την δημόσια εκπαίδευση έναν αιώνα πίσω. Και ξέρετε το ζητούμενο πάντα στην δημόσια εκπαίδευση είναι ο καλός σχεδιασμός και η συνέχεια.
Εσείς διαρρηγνύεται αυτόν τον σημαντικό κανόνα και την εμπιστοσύνη που αυτός δημιουργεί  στην δημόσια εκπαίδευση και η ίδια ως πολιτική προσωπικότητα δεν έχετε ούτε το υπόβαθρο, ούτε την δυνατότητα αλλά ούτε καν την καλή διάθεση να παρουσιάσετε μια καλή πρόταση για την δημόσια εκπαίδευση.
Ο κανόνας είναι όλες οι κυβερνήσεις στην θέση του Υπουργού Παιδείας να τοποθετούν ανθρώπους που έχουν γνώση για το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, και που έχουν θητεύσει επί μακρόν σε θέσεις ευθύνης.
Ο κύριος Μητσοτάκης, προφανώς λόγω των εσωκομματικών του προβλημάτων, και βέβαια γιατί και ο ίδιος είναι ένας άνθρωπος που απαξιώνει στο σύνολό τους τις δημόσιες δομές, παρότι σιτίζεται τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του διαχρονικά από αυτές τις δημόσιες δομές και θεσμούς, τοποθέτησε στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας όπως και σε πολλά άλλα Υπουργεία, έναν ψευδοάριστο, κατ’ εικόνα και ομοίωσή του, εσάς δηλαδή κυρία Κεραμέως.
Δυστυχώς οι γενιές που θα βρεθούν μπροστά στο δικό σας σύστημα εκπαίδευσης θα υποφέρουν. Ωστόσο θέλω να γνωρίζετε ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. Και θα ξαναγίνετε αυτό που ήσασταν πάντα: ένας άνθρωπος που θα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα από την θέση της αντιπολίτευσης».


*******
Το βίντεο της ομιλίας στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=i3cGApEDFRk


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments