....

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: ΠΕΝΤΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ


Παρέμβαση Θεοδώρας Τζάκρη στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ»
    Η βουλευτής Πέλλας  κ. Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με θέμα «Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ» αναφέρθηκε στα ειδικότερα χαρακτηριστικά της πανδημίας  αναφορικά με τον εμβολιασμό, τα κρούσματα και την κατάσταση του ΕΣΥ στην ΠΕ Πέλλας  και πρότεινε την ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως
Οργάνωση εκδήλωσης  διαμαρτυρίας στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Πέλλας στην Έδεσσα.
Απαίτηση συγκεκριμένων απαντήσεων καταρχάς από τις τοπικές αρχές, όχι μόνο για τον αριθμό των νεκρών αλλά και για το που οι θάνατοι αυτών συνέβησαν, πόσοι εξ αυτών πέθαναν εντός ΜΕΘ, πόσοι εκτός, πόσοι στο σπίτι τους χωρίς να τους δει καν γιατρός και κατάθεση ερώτησης από όλους τους  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί οι επίκαιρες και προσωπικές ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες.
Ανάληψη πρωτοβουλίας ως προς τους ευρισκόμενους σε αναστολή που θα έχει δύο σκέλη: α) να ενώσουμε την φωνή μας υποστηρίζοντας την άρση του μέτρου και β) μέχρι να συμβεί αυτό, να συμπαρασταθούμε όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά στις οικογένειες αυτές.
Ανάληψη  ως ΣΥΡΙΖΑ  πρωτοβουλίας επιμορφωτικής εκστρατείας αναφορικά με τον εμβολιασμό και προσέγγισής ευάλωτων ομάδων ανθρώπων  πχ ηλικιωμένοι, άνθρωποι σε απομακρυσμένα χωριά, Ρομά, με την αξιοποίηση ανθρώπων τοπικού κύρους, που να τους είναι οικείοι, κάνοντας μια προσπάθεια να ξεκολλήσουμε την Πέλλα από τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, όπως αυτά καταγράφονται ως σήμερα.

Πρόσκληση επίσκεψης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην Πέλλα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα


«Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
Είναι σκόπιμο να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση για να δούμε σε ποια υγειονομική κατάσταση βρισκόμαστε ως νομός, γιατί από την μια ακούγονται διάφορες απλοποιήσεις και ανακρίβειες και από την άλλη υπάρχει μια αγωνία του κόσμου για το τι  μέλλει γενέσθαι.
Να σημειώσω ότι υπάρχει  ένα έλλειμμα ενημέρωσης και αυτό αποδεικνύει τον απολύτως εκμηδενισμένο ρόλο των τοπικών αρχών,  μιας και δύο χρόνια τώρα δεν έχουν προβεί ούτε μία φορά σε μια ανάλυση και ενημέρωση για τα τοπικά χαρακτηριστικά της πανδημίας. Αυτό αφορά και την διοικητική περιφέρεια που έχει υπηρεσίες δημόσιας υγείας και πολύ περισσότερο την υγειονομική περιφέρεια και τους διοικητές των δύο Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Όσο δε για τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ και αυτοί έχουν διακριθεί για την αιδήμονα σιωπή τους!
Κι ας ξεκινήσουμε από το κρίσιμο στοιχείο των εμβολιασμών. Η Πέλλα έχει 52,5% πλήρως εμβολιασμένους vs. 61,5% που είναι o πανελλήνιος M.O. της χώρας. Είμαστε δηλαδή 9  μονάδες πίσω.   Ακόμη  7.250 συμπολίτες μας έχουν κάνει μόνο μια δόση (+5% ακόμη). Εδώ είμαστε λίγο καλύτερα ενώ ο εθνικός μέσο όρος είναι +4%. Ειδικότερα στην Κεντρική Μακεδονία,  η Πέλλα  υπολείπεται μόνο του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και της τουριστικής Χαλκιδικής που είναι μπροστά στους εμβολιασμούς όπως και όλα τα τουριστικά μέρη, επειδή υπήρξε συμμετοχή στον εμβολιασμό των τοπικών κοινωνιών.
Στα παραπάνω δεδομένα προστίθενται περίπου 1600 εμβολιασμοί που ολοκληρώνονται εβδομαδιαίως. Αυτό σημαίνει ότι  προσθέτουν 1,2% κάθε εβδομάδα στο γενικό σύνολο των πλήρως εμβολιασμένων. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα περίπου 800 νέα κρούσματα εβδομαδιαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι μηνιαίως ανεβαίνουνε περίπου κατά 10% στην υπόθεση του συλλογικού τείχους ανοσίας (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες). Αυτό σημαίνει πως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά με την μετάλλαξη Όμικρον, δηλαδή αν παραμείνουμε στην πολιτική του τίποτα που ακολουθείται σήμερα,  όντως  η διαφοροποίηση θα είναι πλέον αισθητή με την επιλεγείσα μέθοδο της ανοσίας της αγέλης, στις αρχές Φλεβάρη.
Το θέμα είναι τι γίνεται μέχρι τότε; Πόσες εκατοντάδες θυμάτων ακόμη θα προστεθούν στο νομό Πέλλας;
Δεύτερο στοιχείο που αξίζει να σχολιαστεί είναι τι γίνεται με τα κρούσματα.
Αυτή την εβδομάδα η Πέλλα οριακά, δηλαδή  +/_ συμπεριλαμβανόταν στην δεκάδα των 10 χειρότερων νομών στην χώρα. Στην Κεντρική Μακεδονία είναι σαφώς καλύτερη από την Θεσσαλονίκη και σαφώς χειρότερη από την Χαλκιδική. Με τους υπόλοιπους 4 νομούς βρίσκεται περίπου στην ίδια μοίρα. Ας σημειωθεί ότι πολλοί νομοί από τους ευρισκόμενους εκτός Θεσσαλίας – Μακεδονίας, είναι πλέον χειρότεροι καθώς έχει αρχίσει η διάδοση της πανδημίας προς την Δυτική και προς την Νότια Ελλάδα.
Τρίτο στοιχείο που πρέπει να δούμε είναι η κατάσταση του ΕΣΥ στην περιοχή.
 Μια ήπια  επιδημιολογική βελτίωση που παρατηρείται τοπικά σήμερα αναμένεται  ότι θα φθάσει ως ανακούφιση στα δύο νοσοκομεία του νομού  περίπου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Άρα από σήμερα και για ένα μήνα η Πέλλα πρακτικά θα είναι χωρίς νοσοκομεία  ή για να είμαστε ακριβέστεροι, με νοσοκομεία σε συνθήκες πολέμου. Δεδομένης δε της κατάστασης σε όλη την περιοχή, η κοντινότερη διαθέσιμη στρατηγική εφεδρεία του ΕΣΥ βρίσκεται στην …Αθήνα! Και αυτό γιατί η κατάσταση των Νοσοκομείων στην Θεσσαλονίκη και σε όλα τα κοντινά τριτοβάθμια Νοσοκομεία (Λάρισα, Ιωάννινα κλπ) είναι τραγική.
Κατά τα λοιπά η ΜΕΘ της Έδεσσας έκλεισε. Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Γιαννιτσών παραιτήθηκε. Ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών τελεί υπό παραίτηση και ελπίζω να μην την πραγματοποιήσει στο τέλος γιατί θα είναι βαρύτατο πλήγμα για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Η παθολογική και η μαιευτική-γυναικολογική της Έδεσσας υπολειτουργούν.
Το σύστημα είναι εντελώς «κοβιντοποιημένο». Το 80% των τακτικών χειρουργείων αναστέλλονται καθώς των εκτάκτων πλέον.
Στον ορίζοντα προβάλουν νέες απειλές. Και μιλώ για την μετάλλαξη Όμικρον.  Αυτό όμως δεν αποτελεί ούτε είδηση ούτε πρωτοτυπία, μιας και οι μεταλλάξεις και αυτός ο πολυμορφισμός που παρατηρείται,  χαρακτηρίζουν γενικά τους ιούς. Αυτό το γνωρίζει η κοινή γνώμη από την εμπειρία της γρίπης όλα τα προηγούμενα χρόνια και το πως κάθε χρόνο αυτή «αλλάζει κουστούμι».
Για την Όμικρον είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα. Πιθανολογείται ότι δεν θα είναι πιο τοξική αλλά πιο λοιμώδης, δηλαδή θα μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Άρα η όποια αυξημένη φονική επίδραση θα επέλθει δια της μεγάλης αύξησης της διασποράς και της εκτίναξης των κρουσμάτων σε πρωτοφανή ύψη.  
Αν τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα καλύπτουν ή όχι και σε ποιο βαθμό την νέα μετάλλαξη αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε στην προκείμενη περίπτωση.
Μέχρι τότε ισχύει πάντως ότι πρέπει να εμβολιαζόμαστε με τα διαθέσιμα εμβόλια.  Απλώς η Πολιτεία δεν μπορεί να επαναπαύεται σε αυτό για να κρύβει την ανικανότητα της και την αδιαφορία της για όλες τις άλλες υποχρεώσεις της. Σίγουρα η νέα μετάλλαξη  έχει διαδοθεί ήδη αρκετά στην Ευρώπη. Κι  είναι μάλιστα ειρωνεία τώρα που ο εμβολιαστικός εθνικισμός έδειξε τα αποτελέσματα του  κι όλη η υφήλιος συνταράσσεται από την απειλή της «ο», η αρνητική ψήφος  της Ευρωομάδας της ΝΔ στην ψηφοφορία για την άρση των πατεντών. Και για να μην νομίζετε ότι μιλούμε για καμιά «επαναστατική» πρωτοβουλία, αυτό που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Αμερικής, ο Biden, καταψήφισαν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ.
Ποια είναι η πολιτική μου εκτίμηση για την στάση της κυβέρνησης κεντρικά;
 Παρά την εικόνα επιχειρησιακής διάλυσης (αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις και ενέργειες) η κυβέρνηση υποδύεται επικοινωνιακά την ψύχραιμη, την ευχαριστημένη, εφόσον  υπάρχουν τάχα μου και χειρότερα … αλλού. Και αποκαλύπτει ότι κατά βάθος για όλα φταίει ο ….ΣΥΡΙΖΑ! Στριμώχνεται με την απάθεια της όλο και περισσότερο “στα σκοινιά” ενός μελλοντικού γενικευμένου lockdown, δεδομένου ότι όσα μέτρα δεν λήφθηκαν εγκαίρως (πχ σχολεία), δεν θα φθάνουν πιά για να ανασχέσουν την επιδημία. Αυτό χαρακτηριστικά  φαίνεται στην ευρεία διασπορά προς την υπόλοιπη χώρα. Το νέο δράμα της περιοχής μας, το δεύτερο Μπέργκαμο, γιατί τα ίδια ακριβώς ζήσαμε και πέρυσι τέτοια εποχή,  θα περάσει σε δεύτερο πλάνο αμέσως μετά την εμπλοκή της Αττικής  που επίκειται άμεσα.
Αν έχετε καμιά απορία για το τι θα κάνει η Δεξιά σε τοπικό επίπεδο σας παραπέμπω στο πως έχουν αντιδράσει μέχρι σήμερα τα πολυάριθμα στελέχη της στην Πέλλα (Βουλευτές, Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, Διοικητές και Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων)  με πιο πρόσφατο περιστατικό το κλείσιμο της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Έδεσσας.
Όπως έδειξε κι η υπόθεσή του κλεισίματος της ΜΕΘ Έδεσσας, η τοπική πολιτική νομενκλατούρα  έχει άλλες προτεραιότητες. Οι υγειονομικοί μάχονται μόνοι τους, οι προειδοποιήσεις οι δικές μας είναι φωνές βοώντων εν τη ερήμω και οι ζωές των πολιτών της περιοχής δεν φαίνεται να μετράνε ιδιαιτέρως. Απομένει πια στον ίδιο τον λαό να διεκδικήσει το δικαίωμα στην επιβίωση με την εκπόνηση – διεκδίκηση και επιβολή ενός τοπικού προγράμματος σωτηρίας που πρέπει κατά την άποψή μου να συμπεριλάβει τις παρακάτω πρωτοβουλίες.
1.- Να γίνει διαδήλωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Αντιπεριφέρειας.
2.-Απαιτούμε την αλήθεια. Θα πρέπει να δοθούν επιτέλους συγκεκριμένες απαντήσεις καταρχάς από τις τοπικές αρχές, όχι μόνο για τον αριθμό των νεκρών αλλά και για το που οι θάνατοι αυτών συνέβησαν. Πόσοι πέθαναν εντός ΜΕΘ, πόσοι εκτός, πόσοι στο σπίτι τους χωρίς να τους δει καν γιατρός. Στην συνέχεια θα απευθυνθούμε στο κεντρικό κράτος με ερώτηση στην Βουλή, την οποία πρέπει να την κάνουμε ενδεχομένως όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί οι επίκαιρες ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες. Εγώ το έχω ζητήσει από τον Νοέμβριο πέρυσι και ο Κοντοζαμάνης με έλεγε ύαινα. Και το Πρώτο Θέμα μαζί του.
3.- Για εμένα το να αρθεί το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής των υγειονομικών που έχει εξοντώσει οικογένειες και έχει στερήσει τα νοσοκομεία μας από υπηρεσίες πολύτιμες την πιο κρίσιμη στιγμή είναι προσωπικό στοίχημα. Πρόσφατα μάλιστα ακόμη και ο  Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει παραδεχτεί ότι είναι ένα απρόσφορο μέτρο, που έκανε περισσότερο ζημιά παρά καλό. Και πολύ πιο αποτελεσματικό μέτρο να ήταν και πάλι θα διαφωνούσα, γιατί δεν δικαιούσαι για κανέναν υποτιθέμενο υψιπετή σκοπό, να εξαθλιώνεις ανθρώπους και να αφήνεις νηστικά παιδιά. Επειδή έρχονται και γιορτές νομίζω ότι πρέπει να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία που θα έχει δύο σκέλη: α) να ενώσουμε την φωνή μας υποστηρίζοντας την άρση του μέτρου και β) μέχρι να συμβεί αυτό να συμπαρασταθούμε όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά στις οικογένειες αυτές.

4.-  Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων πολλές από τις οποίες είναι και ευάλωτες πχ ηλικιωμένοι άνθρωποι σε απομακρυσμένα χωριά, Ρομά, που τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού οφείλονται σε άγνοια, σε επιφύλαξη, σε φόβο. Πρέπει να πάρουμε ως ΣΥΡΙΖΑ μια πρωτοβουλία επιμορφωτικής εκστρατείας και προσέγγισής τους με την αξιοποίηση ανθρώπων τοπικού κύρους, που να τους είναι οικείοι, κάνοντας μια προσπάθεια να ξεκολλήσουμε την Πέλλα από τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού που αναφέραμε στην αρχή.

5.- Τώρα που ο Πρόεδρος μας, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει ξεκινήσει την πορεία προς τον λαό νομίζω ότι η δική μας περιοχή από κάθε άποψη δικαιούται την προσοχή του και την βοήθειά του. Άρα και το λέω προς εσένα Γραμματέα, η σημερινή μας κουβέντα πρέπει να έχει και έναν τέτοιο χαρακτήρα ενός αιτήματος προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να επισκεφτεί τον νομό μας και μάλιστα άμεσα.» -



 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments