....

ΘΕΟΔΩΡΑΚΙ ΠΕΛΛΑΣ: ΝΕΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (VIDΕΟ)




Αναβίωσε στο χωριό Θεοδωράκι, στην Πέλλα, το έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου - Νέοι και νέες φορούν τοπικές φορεσιές και τραγουδούν τα Λαζαράκια.

Νέοι και νέες ξεχύθηκαν σήμερα, το Σάββατο του Λαζάρου, στις γειτονιές του χωριού Θεοδωράκι, στην Πέλλα, για να ψάλλουν τα κάλαντα και να γιορτάσουν την «πρώτη Λαμπρή».

Έτσι, φορώντας παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες και κρατώντας καλαθάκια μέσα στα οποία οι κάτοικοι θα εναποθέσουν φιλοδωρήματα, γλυκίσματα και ό,τι άλλο επιθυμούν, αναβίωσαν ένα έθιμο που από πολλούς έχει λησμονηθεί.

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ανάσταση του Λαζάρου θεωρείται η «πρώτη Λαμπρή» αφού η εκ νεκρών έγερση του αγαπημένου φίλου του Χριστού θεωρείται προικονομία της δικής του Ανάστασης.

 

Τα έθιμα του Σαββάτου του Λαζάρου εντάσσονται στον εαρινό εθιμικό κύκλο και ακολουθούν ως φυσική συνέχεια τα έθιμα της Αποκριάς, καθώς μετά την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Μεγάλη Σαρακοστή που προετοιμάζει συμβολικά αλλά και με την διατροφική της εγκράτεια για το πέρασμα στη χαρά της αναγέννησης.

Παλαιότερα τα κάλαντα του Λαζάρου τραγουδιούνταν σε αρκετές περιοχές και ήταν από τα πιο ζωντανά έθιμα και έδιναν ιδιαίτερο τόνο στις τοπικές κοινωνίες, ενώ πλέον τα Λαζαροκάλαντα όπως τα λένε, δεν λέγονται παρά σε ελάχιστες περιοχές.

Το έθιμο παλαιότερα

Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια, που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα, ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό-φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.Σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας τραγουδιούνται σήμερα τα Λαζαριάτικα κάλαντα. Τα λόγια του τραγουδιού άλλοτε αναφέρονται στην ανάσταση του Λαζάρου και άλλοτε πάλι αποτελούν παινέματα προσώπων που αγγίζουν τα όρια υψηλής ποιητικής δημιουργίας.


,

Πηγή: https://www.voria.gr/article/pella-nei-ke-nees-tragoudoun-ta-lazarakia-k...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments