....

ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η ΜΕΒΓΑΛ, ύστερα από μια μακρά περίοδο αναταράξεων, έχει μπει τα τελευταία χρόνια σε σταθερή πορεία ανάκαμψης. Το 2020 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 117 εκατ., από 113,6 εκατ. το 2019.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, όταν το CVC Partners μετά την εξαγορά της Vivartia ανακοίνωνε την απόκτηση και της εταιρείας Δωδώνη, φαινόταν πως η ελληνική γαλακτοβιομηχανία κινείτο ταχύτατα στην κατεύθυνση να αποκτήσει δύο αδιαμφισβήτητα κυρίαρχους πόλους. Από τη μια, η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (γνωστή ευρύτερα ως «Ολυμπος») και από την άλλη, οι επιχειρήσεις του κλάδου που βρίσκονταν υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο του αμερικανικού fund: η ΔΕΛΤΑ και το 43% της ΜΕΒΓΑΛ (μέσω της Vivartia) και το 70% της «Δωδώνη».

Μια συμφωνία που αναμένεται να επισημοποιηθεί άμεσα, προδιαγράφει τη δυναμική δημιουργίας ενός τρίτου: η εξαγορά του ποσοστού που έχει το CVC στη ΜΕΒΓΑΛ εξ ημισείας από τη διευθύνουσα σύμβουλο της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας Μαίρη Χατζάκου και από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η κ. Χατζάκου θα κατέχει το 64,8% της ΜΕΒΓΑΛ και ο κ. Θεοδωρόπουλος το 21,5%. Το υπόλοιπο 13,7% ανήκει στην αδελφή της Μ. Χατζάκου, Νίκη και τον σύζυγό της.

Η ΜΕΒΓΑΛ ύστερα από μακρά περίοδο αναταράξεων, στη διάρκεια της οποίας παρ’ ολίγον να απορροφηθεί από τη ΔΕΛΤΑ, και μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, έχει μπει τα τελευταία χρόνια σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης. Το 2020 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 117 εκατ. από 113,6 εκατ. το 2019. Με τη συμφωνία, η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία αποκτά έναν ισχυρό μέτοχο, με διαθέσιμη ρευστότητα, μετά την πώληση της Chipita στη Mondelez, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ένας ικανότατος επιχειρηματίας, σε μια στιγμή που η αγορά εμφανίζει ισχυρές τάσεις συγκέντρωσης. Το CVC, όπως αναφέρθηκε, κατέχει τη ΔΕΛΤΑ και τη «Δωδώνη». Με το όπλο παρά πόδα βρίσκεται και η «Ολυμπος», η οποία το 2012 είχε κάνει προσφορά για τη ΔΕΛΤΑ. Η διοίκηση της τρικαλινής εταιρείας δεν αποκλείει νέες εξαγορές και μάλιστα στον κλάδο των γαλακτοκομικών, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 4-5 «νοικοκυρεμένες» επιχειρήσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον στόχο για την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία». Εντός του 2020 απέκτησε την εταιρεία αναψυκτικών «Κλιάφας» και την εταιρεία εμφιάλωσης νερού «Δουμπιά – Μαλαματίνα». Η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» κατέχει αυτή τη στιγμή την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά μεταξύ των παραγωγικών εταιρειών γαλακτοκομικών με τζίρο, το 2020, 404 εκατ. ευρώ, έναντι 373 εκατ. ευρώ το 2019.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος από την άλλη, έχοντας αποκτήσει τη «Νίκας», ενισχύει την παρουσία του στον ευρύτερο κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Οι δυνατότητες συνεργειών τόσο σε επίπεδο διανομής όσο και προϊόντων, μεταξύ της ΜΕΒΓΑΛ και της «Νίκας», είναι πολλές. Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέμνονται οι επιχειρηματικές πορείες της οικογένειας Χατζάκου και του Σπ. Θεοδωρόπουλου. Η ΜΕΒΓΑΛ είχε εξαγοράσει τη Recor, την εταιρεία γαλακτοκομικών που είχε ιδρύσει ο πατέρας Θεοδωρόπουλος και στην οποία έκανε τα πρώτα επιχειρηματικά βήματά του ο Σπύρος. Επίσης, η κ. Χατζάκου συμμετείχε, με μικρό ποσοστό, στο επενδυτικό σχήμα, το οποίο εξαγόρασε την Chipita από τη Vivartia, το 2010.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments