....

ΒΑΡΙΕΣ «ΚΑΜΠΑΝΕΣ» ΣΕ 5 ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ – ΜΑΜΟΥΘ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Βαριά πρόστιμα που συνολικά φθάνουν τα 9,8 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Colgate Palmolive κρίνοντας την ένοχη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση επέβαλε «τσουχτερά» πρόστιμα και σε πέντε αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι εταιρείες του Oμίλου COLGATE – PALMOLIVE (COLGATE-PALMOLIVE HELLAS A.B.E.E., COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ΜΕΠΕ) και η μητρική εταιρία COLGATE-PALMOLIVE COMPANY υιοθέτησαν ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στην ελληνική επικράτεια, τόσο για τα είδη απορρυπαντικών όσο και για καλλυντικά ευρείας διανομής.

Όπως σημειώνει το ανακοινωθέν της Επιτροπής, «καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση που κατείχαν στην ελληνική αγορά αναφορικά με τα καθαριστικά για γυάλινες επιφάνειες (τζάμια), με τη θέσπιση και διατήρηση του συμβατικού όρου περιορισμού των παράλληλων εισαγωγών σε συμβάσεις με πελάτες τους».

Γι αυτό και επιβάλει πρόστιμο συνολικού ύψους 8.671.267 ευρώ για την παράβαση της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών στην ελληνική επικράτεια και πρόστιμο 747.518 ευρώ για την παράβαση της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στο συγκεκριμένο απορρυπαντικό.

Επιπρόσθετα η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επέβαλε στις δύο θυγατρικές με έδρα την Ελλάδα πρόστιμο συνολικού ύψους 400.000 ευρώ για παροχή ανακριβών και ελλιπών στοιχείων κατά τη διεξαγωγή της αυτεπάγγελτης έρευνας.

Τα 5 Σούπερ Μάρκετ

Σε ο,τι αφορά τις πέντε αλυσίδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση ειδών σούπερ – μάρκετ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλόγισε την ίδια -βασική- παράβαση.

Έτσι επιβλήθηκαν πρόστιμα στις:

i. ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., συνολικού ύψους 474.714 ευρώ.

ii. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Ι.&Σ. Α.Ε.Ε., συνολικού ύψους 213.297 ευρώ

iii. ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΑΕΕ Α.Ε., συνολικού ύψους 183.330 ευρώ

iv. ΠΕΝΤΕ Α.Ε., συνολικού ύψους 143.922 ευρώ, και

v. ΚΥΨΕΛΗ A.E., συνολικού ύψους 1.944 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Newmoney.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments