....

ΒΑΡΟΣΙ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΜΕ VR ΚΑΙ AR ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ




Με τη βοήθεια επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας ο επισκέπτης βλέπει το Βαρόσι όπως ήταν 80 χρόνια πριν, σε μια έξυπνη δράση του δήμου Έδεσσας.

Σε ένα διαφορετικό ταξίδι στο παρελθόν του Βαροσίου, του μοναδικού πυρήνα που διασώζεται από το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας, καλεί τους επισκέπτες ο τοπικός δήμος με τη βοήθεια της επαυξημένης και της εικονικής πραγματικότητας.
 
Θέλοντας να διατηρήσει και να προβάλλει την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, αλλά και να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ο δήμος Έδεσσας ανέπτυξε στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg δύο εφαρμογές, μία εικονικής και μία επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει πώς ήταν το Βαρόσι πριν από 80 χρόνια, στην εποχή του μεσοπολέμου, και να θαυμάσει τις λεπτομέρειες των κτιρίων του. Όπως εξηγεί στη Voria, ο ειδικός συνεργάτης του δήμου Έδεσσας, Γιώργος Μπλάγας, στο ταξίδι αυτό ξαναζωντανεύουν 90 κτήρια, μεταξύ των οποίων τέσσερις ναοί, ιδιωτικές κατοικίες, ένα παρθεναγωγείο, αλλά και κάποιες κρήνες.



Επιστροφή στον χρόνο με σύγχρονες τεχνολογίες
 
Για την υλοποίηση του πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε έρευνα από την οποία προέκυψαν σχέδια της περιοχής, μελέτες, δημόσια έγγραφα και παλιές φωτογραφίες, που έγιναν η βάση για την ταυτοποίηση των κτιρίων, κάποια εκ των οποίων είναι σήμερα ανακατασκευασμένα με άλλη χρήση είτε είναι κατοικίες είτε μισογκρεμισμένα ή λείπουν εντελώς. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν 3D models, τα οποία τοποθετήθηκαν στο ψηφιακό τοπογραφικό υπόβαθρο του Βαροσίου, με την περιοχή να ανακατασκευάζεται ηλεκτρονικά. Όλα τα κτίρια εισήχθησαν στο περιβάλλον της εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας, την οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει με τα ειδικά VR γυαλιά, που υπάρχουν στο επισκέψιμο σπίτι του Βαροσίου (πρώην οικία Τσάμη), ένα κτίριο που αγόρασε και ανακατασκεύασε ο δήμος Έδεσσας. Με την εφαρμογή αυτή ο επισκέπτης νιώθει σα να γύρισε πίσω στον χρόνο, καθώς περιηγείται στα δρομάκια του Βαροσίου έχοντας την αίσθηση μιας άλλης εποχής. Η περιήγηση αυτή μπορεί να γίνει και μέσω υπολογιστή.



Επίσης τα 3D μοντέλα που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν και για την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας eVarosi για κινητές συσκευές, με την οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει το Βαρόσι με άλλη ματιά. Βλέποντας για παράδειγμα ένα φθαρμένο από τον χρόνο κτίριο μπροστά του, μπορεί να μπει στην εφαρμογή και στοχεύοντάς το με το κινητό του να αντλήσει εικόνες για το πώς ήταν 80 χρόνια πριν, αλλά και να μάθει πληροφορίες γι’ αυτό.
Εντυπωσιακή είναι η δουλειά που έχει γίνει ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες που εισήχθησαν στα 3D μοντέλα, όπως ραγίσματα στους τοίχους των σπιτιών, κουρτίνες με την αίσθηση κίνησης ή λεπτομέρειες που δείχνουν μερική φθορά από τον χρόνο. Για τις ανάγκες του πρότζεκτ δημιουργήθηκαν αλγοριθμικά υλικά και επιφάνειες σε υψηλές αναλύσεις. Δόθηκε δε μεγάλη έμφαση στον φωτορεαλισμό για την αληθοφανή απόδοση σε πραγματικό χρόνο που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης είτε μέσω της εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας είτε μέσω της εφαρμογής eVarosi από το κινητό του.



Με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία -όπου πρωταγωνιστεί η μακεδονίτικη τεχνοτροπία, αλλά εντοπίζει κανείς και στυλ όπως το Μπάουχαους- και πλούσια τοπική ιστορία, το Βαρόσι, που κατοικείται αδιάλειπτα για πάνω από 2500 χρόνια, έχει πολλά να πει στον σύγχρονο επισκέπτη. Κατά την τουρκοκρατία μάλιστα αποτελούσε την ελληνική χριστιανική συνοικία της πόλης, όπου ζούσαν όλες οι μεγάλες οικογένειες της περιοχής.

Το έργο υλοποίησαν για λογαριασμό του δήμου Έδεσσας οι εταιρείες πληροφορικής της Θεσσαλονίκης, Vi Labs και EXEO.
 
,

Πηγή: https://www.voria.gr/article/varosi-taxidevontas-sto-parelthon-tis-edess...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments