....

Β.ΚΟΝΤΟΓΟΥΛΙΔΗΣ «ΌΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΜΜΕ»

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα τόσο προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης όσο και στο θέμα της ποιότητας

των δημοτικών ΜΜΕ λέει στην «Κ» ο διευθυντής του FM 100 Βασίλης Κοντογουλίδης. Ο δημοσιογράφος και γενικός γραμματέας του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ μιλά ακόμα για το μαύρο στην ΕΡΤ, αν έχει μετανιώσει για συνεργασίες του παρελθόντος και τονίζει ότι το  νέο  δ.σ της ΕΣΗΕΜ-Θ που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις.

Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι «κατεβαίνουν» υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές; Σας έχει γίνει πρόταση από κάποιο κόμμα;

Δεν είναι κακό που δημοσιογράφοι είναι υποψήφιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που τα κόμματα κανονικά πρέπει να είναι στην άκρη και να σέβονται το ακομμάτιστο της αυτοδιοίκησης. Ούτε και υπάρχει, κατά την άποψή μου, ασυμβίβαστο ούτε πριν ούτε και μετά τις εκλογές αν εκλεγούν. Ασυμβίβαστο υπάρχει όταν ένας δημοσιογράφος εκλέγεται βουλευτής η ευρωβουλευτής. Τότε πρέπει, κατά την άποψή μου, να καταθέτει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στην Ένωση που είναι μέλος. Ή δημοσιογράφος λοιπόν ή πολιτικός. Τώρα για μένα να σας πω ότι δεν μου έγινε καμία πρόταση από κανένα κόμμα.

Θεωρείτε ότι σήμερα τα δημοτικά ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη επιτελούν το έργο τους και μάλιστα, με κλειστή την ΕΤ3;

Τα δημοτικά ΜΜΕ επιτελούσαν το έργο τους και πριν το απαράδεκτο λουκέτο στην ΕΡΤ3. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα τόσο προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης όσο και στο θέμα της ποιότητας. Η TV100 και το FM100 είναι δημόσια μέσα που πρέπει να στηριχτούν από τις τοπικές κοινωνίες. Πιστεύω ότι το σλόγκαν «βλέπεις και ακούς την πόλη σου» ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Τα δημοτικά ΜΜΕ κινδυνεύουν ακόμα με λουκέτο;

Αν το θέμα αυτό εξαρτάται από τη βούληση της διοίκησης του δήμου ,όπως λένε στην κυβέρνηση, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης των δημοτικών μέσων. Επειδή αυτή η κυβέρνηση όμως βαρύνεται με το μαύρο στην ΕΡΤ, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Κάθε φορά άλλωστε που τέθηκε στο παρελθόν τέτοιο θέμα, η ΕΣΗΕΜ-Θ ήταν μπροστάρης βρίσκοντας συμπαραστάτη στον αγώνα για την ύπαρξη των δημοτικών ΜΜΕ το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη και το δημοτικό συμβούλιο.

Για ποιες συνεργασίες σας έχετε μετανιώσει και για ποιες όχι;

Στη ζωή μου έχω μάθει να κατανοώ αλλά και να συγχωρώ. Ειδικά όσο περνούν τα χρόνια, νιώθω όλο και πιο έντονα ότι δεν αξίζει να χαλάς τη ψυχή σου όσο δίκιο και αν έχεις. Γι αυτό αν και στεναχωριέμαι όταν ακούω κακίες, εύκολα τις ξεχνώ. Θα μου μείνουν αξέχαστα τα 11 χρόνια που δούλεψα στην Απογευματινή όπου έκανα όλα τα ρεπορτάζ. Υπέροχα χρόνια όπου χτίστηκαν καριέρες αλλά πάνω από όλα ανθρώπινες σχέσεις και αληθινές φιλίες.

«Λουκέτα» σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί που υπολειτουργούν. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;

Δεν μου αρέσει να απλουστεύω τα πράγματα. Είναι πολλοί οι λόγοι. Η κρίση πάντως στο επάγγελμα άρχισε πριν την οικονομική κρίση. Απλά με τα μνημόνια πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο χώρος του τύπου ήταν μια μεγάλη φούσκα. Κυβερνήσεις, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες έκαναν ότι δεν την έβλεπαν αφού όλοι κέρδιζαν απ αυτή. Και όταν άρχισε να ξεφουσκώνει άρχισαν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Και ο δημοσιογραφικός κόσμος όμως έχει τις ευθύνες του. Δυστυχώς, το επάγγελμα ξεριζώνεται. Η κατάσταση είναι εφιαλτική. Βίωσα από κοντά αυτά τα 6 χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με την Ένωση την κατάσταση. Και μπορώ να σας πω ότι χάλασα το στομάχι μου από τη στεναχώρια και τις εντάσεις.

Στον κατάλογο της ΕΣΗΕΜ-Θ αυξάνονται τα άνεργα μέλη.Κάποιοι ισχυρίζονται ότι με το δίνει η ΕΣΗΕΜ-Θ ένα βοήθημα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα δεν βοηθάει πραγματικά τα μέλη της. Τι απαντάτε ως γενικός γραμματέας του δ.σ;

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να χάσεις τη δουλειά σου και να μην έχεις ελπίδα να βιοποριστείς με αξιοπρέπεια. Από την άλλη δυστυχώς είμαστε σε πολύ σκληρές εποχές όπου υπάρχουν συνάδελφοί μας που δεν έχουν τα βασικά προς το ζην. Για πρώτη φορά αυτό το δ.σ έβαλε κάποιους κανόνες προκειμένου αυτοί οι συνάδελφοι να πάρουν ένα αξιοπρεπές βοήθημα. Καταλαβαίνω ότι το να λες «τι κάνει η Ένωση για μένα», είναι το εύκολο. Το νέο δ.σ που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις.

Οι Ενώσεις μέχρι πότε θα αντέξουν οικονομικά; (συνδρομές που δεν πληρώνονται, αγγελιόσημο που δεν εισπράττεται). Το δ.σ της ΕΣΗΕΜ-Θ σκέφτεται να προβεί σε κάποιες περικοπές;

Κάναμε πολλές περικοπές στις λειτουργικές ανάγκες της Ένωσης ενώ με σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων έγιναν και μειώσεις στις αποδοχές τους. Διαχειριστήκαμε με υπευθυνότητα και χω-ρίς λαικισμούς και αγκυλώσεις την κατάσταση με την προοπτική να υπάρχει αυτό το αποθεματικό που θα εγγυάται την λειτουργία της Ένωσης και τα επόμενα χρόνια όταν είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουμε το αγγελιόσημο. Η διοίκηση της Ένωσης λειτούργησε με ευθύνη αντάξια της ιστορίας του σωματείου μας. Και για πρώτη φορά κάναμε εκκαθάριση του Μητρώου μας διαγράφοντας ανθρώπους που για πολλά χρόνια δεν είχαν καμία σχέση με το επάγγελμα και το σωματείο και πολλοί εξ αυτών είχαν αλλάξει και επαγγελματικό προσανατολισμό.

Από αυτόνομο κανάλι όπως ήταν η ΕΡΤ3, η δημόσια τηλεόραση στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε ανταποκριτικό γραφείο. Περιμένατε αυτή την εξέλιξη; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ σ’ αυτή την περίπτωση έδειξε αργά αντανακλαστικά. Πώς το σχολιάζετε;

Το θέμα της ΕΡΤ3 πονάει. Κατανοώντας τους συναδέλφους που έχασαν τη δουλειά τους αλλά και όσους μάχονται για μια δουλειά, θα πω ότι δεν πρέπει να αναζητούν άδικα ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν. Την ΕΡΤ3 την έκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν προμελετημένο το έγκλημα για να φτάσουν σε αυτό το έκτρωμα που τώρα ετοιμάζουν. Είπαν πολλά ψέματα και θα μείνουν στην ιστορία ως οι εκφραστές του μαύρου.

Θεωρείτε ότι κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το «μαύρο» στην ΕΡΤ για δικό τους όφελος;

Δεν πρέπει να μπούμε σε διχαστικές λογικές αυτή την πολεμική περίοδο που περνά ο τύπος και ο τόπος. Όλοι κρινόμαστε άλλωστε από τις πράξεις μας. Χρειάζεται ενότητα στα δύσκολα.

Πώς ξεκινήσατε τη δημοσιογραφία;

Ήταν Σεπτέμβρης του 1988. Μόλις είχα αποφοιτήσει από τη Νομική σχολή του ΑΠΘ και ψαχνόμουν για μια δουλειά που θα έκανα για το βιοπορισμό μου παράλληλα με την άσκηση σε δικηγορικό γραφείο. Ήταν η άνοιξη της ραδιοφωνίας τότε καθώς πολλοί σταθμοί άρχισαν να στελεχώνουν το πρόγραμμά τους με δημοσιογράφους. Πήγα στον ράδιο 105 της ΔΕΘ, συναντήθηκα με τον διευθυντή του σταθμού Νίκο Δημαρά ο οποίος μου είπε ότι ήθελε να κάνω δοκιμαστικά και σ’ ένα μήνα θα μου απαντούσε αν θα με προσλάμβανε. Τον Οκτώβριο του 1988 είχα ενταχθεί στο δημοσιογραφικό δυναμικό του ραδιοσταθμού της ΔΕΘ. Οφείλω ευγνωμοσύνη στο δάσκαλό μου Νίκο Δημαρά διότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με στήριξε στο επάγγελμα. Όπως και σε όλους τους συναδέλφους του σταθμού από τους οποίους έμαθα σημαντικά πράγματα που ήταν καθοριστικά για τη συνέχεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο πολύ δέθηκα με τη δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο που εγκατέλειψα την άσκηση και δεν έδωσα ποτέ εξετάσεις για να γίνω δικηγόρος. Είπα στον εαυτό μου ότι θα κάνεις αυτό που αγαπάς. Κι αυτό ήταν η δημοσιογραφία. Μετά από 26 χρόνια ευχαριστώ το Θεό που κάθε πρωί είμαι απέναντι σ’ ένα μικρόφωνο σ’ ένα ραδιόφωνο όπως το FM100 που λατρεύω και αισθάνομαι ελεύθερος.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments