....

#VOULIWATCH : ΑΠΟΦΑΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΛΙΣΤΑΣ ΠΕΤΣΑ»

Δεν μένουμε σπίτι: H απόφαση-κόλαφος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Η δικαίωση του αγώνα του Vouliwatch είναι μια ιστορική νίκη για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία!

 

Δείτε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου στην πολύκροτη υπόθεση για τη διανομή των χρημάτων στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» που δικαιώνει τη δράση του Vouliwatch για Διαφάνεια και Λογοδοσία και αποτελεί μια σημαντική δικαστική νίκη του οργανισμού κατά της αδιαφορίας της διοίκησης.

Θυμίζουμε ότι και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αγνοούσαν επιδεικτικά και είχαν απορρίψει σιωπηρά ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ τις αιτήσεις και την προσφυγή μας για τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα αναλυτικά κριτήρια με βάση τα οποία οργανώθηκε η διανομή του δημοσίου χρήματος για την καμπάνια #Μένουμε_Σπίτι.

Στις 10 Μαρτίου του 2021 προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας Αίτηση Ακύρωσης κατά της σιωπηρής απόρριψης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Στις 21 Οκτωβρίου 2021 ορίστηκε η δικάσιμος από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για την υπόθεσή μας με τη λίστα Πέτσα και στις 20 Ιανουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε η υπ'αριθμόν 56/2022 απόφαση η οποία κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Vouliwatch.

Η  απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είναι ιστορικής σημασίας και σηματοδοτεί μια σπουδαία νίκη για το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία καθώς:

• Αναγνωρίζει το έννομο συμφέρον και δικαίωμα του Vouliwatch να ζητήσει πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα: 

• Στο αιτιολογικό της, αναφέρει ρητώς ότι πρόκειται για δημόσια έγγραφα και κρίνει ότι ΠΑΡΑΝΟΜΑ και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας απέρριψαν σιωπηρά τα αιτήματα και τις προσφυγές μας, καθώς είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου να μας απαντήσουν αιτιολογημένα! 

• Ο Διοικητικός Εφέτης διατάσσει να αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση, που σημαίνει ότι τη στέλνει πίσω στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να πράξει τα δέοντα και να συμμορφωθεί. 

Ενώ, τέλος, το Δικαστήριο καταλογίζει σε βάρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας τα δικαστικά έξοδα του Vouliwatch. 

Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα βήματα του Vouliwatch, καθώς θα κοινοποιήσουμε την απόφαση στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας καλώντας την να συμμορφωθεί με το διατακτικό και να μας υποβάλει τα αιτούμενα δημόσια έγγραφα ή - αν το αρνηθεί - να μας απαντήσει αιτιολογημένα για τους λόγους απόρριψης του αιτήματός μας.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα λάβει γνώση της απόφασης απευθείας από το Δικαστήριο καθώς ήταν διάδικος στην υπόθεση.

Δείτε όλη την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εδώ:


 

Δείτε το βίντεο με το ιστορικό της υπόθεσης εδώ:

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments