....

VOULIWATCH: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Κοινοβουλευτική Α-διαφάνεια

Ηχηρά κενά και σημαντικές ελλείψεις στα δεδομένα που αναρτώνται στην «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια»

Κοινοβουλευτική Α-διαφάνεια

Το Vouliwatch μελέτησε την πλατφόρμα της Βουλής όπου, θεωρητικά, αναρτώνται και δημοσιεύονται οι αποφάσεις της και οι δαπάνες της, και εντόπισε σοβαρά κενά και εντυπωσιακές απουσίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των Βουλευτών/-ριών.

Σε μια εποχή όπου οι αξίες της δημοκρατίας δοκιμάζονται ολοένα και περισσότερο, η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα φθίνει και οι δυνάμεις του εθνολαϊκισμού προελαύνουν ακόμη και σε κράτη με μακρά δημοκρατική παράδοση, η έγκυρη, έγκαιρη, άμεση και ουσιαστικά ανοιχτή ενημέρωση των πολιτών για τα οικονομικά των μελών του Κοινοβουλίου και τις αναλυτικές δαπάνες της Βουλής θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα μιας υγιούς και σύγχρονης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής, η πλατφόρμα "Κοινοβουλευτική Διαφάνεια", η αντίστοιχη Διαύγεια του Κοινοβουλίου, αποτελεί τον ιστότοπο όπου δημοσιεύονται υποχρεωτικά, προς ενημέρωση των πολιτών, αποφάσεις, συμβάσεις και τα οικονομικά της Βουλής, βάσει του εκάστοτε προϋπολογισμού. 

Η ομάδα μας, επισκέφθηκε την πλατφόρμα και, αφού την περιηγήθηκαμε και μελετήσαμε αναλυτικά, εντοπίσαμε σημαντικότατες και κρίσιμες ελλείψεις σχετικά με τις δαπάνες που αφορούν στους/τις Βουλευτές/ριές μας, όπως οι βουλευτικές αποζημιώσεις, τα οδοιπορικά έξοδα, τα επίδοματά τους και η λίστα συνεχίζεται. 

Τα δεδομένα αυτά, θεωρητικά είναι δημόσια και, κατά την κρίση μας, από τα πιο σημαντικά στοιχεία στα οποία θα έπρεπε να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση οι πολίτες.

Σήμερα, Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, αποστείλαμε, επιστολή - αίτημα πρόσβασης στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κώστα Τασούλα και τις σχετικές Γραμματείες, προκειμένου να ζητήσουμε διευκρινίσεις σχετικά με τα κενά αυτά αλλά και τα ίδια τα έγγραφα και δεδομένα που απουσιάζουν, υπονομεύοντας στην πράξη τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή μας εδώ: 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments