....

ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ‘’ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΙΤΙΣΣΑΣ’’, ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΛΑΤΑΝΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΛΑΤΑΝΗΣ –ΕΔΕΣΣΗΣ

Πλατάνη 17 Ιουλίου 2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας γνωστοποιούμε την θρησκευτική πανήγυρης της Αγίας Παρασκευής και την υποδοχή του αντιγράφου της ιεράς εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης ‘’Ιεροσολυμίτισσας’’, την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 και ώρα 18:30 στο Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πλατάνης Εδέσσης.

Λίγα λόγια για την ιερά εικόνα


‘’Η Θαυματουργή Αγία Εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, έχει Αγιογραφηθεί τον 19ο αιώνα μ.Χ. θαυματουργικά. Φέρει χρονολογία 1870 μ.Χ. και έχει το εξής ιστορικό:

Υπήρχε τον καιρό εκείνο μία αγιογράφος Μοναχή ονόματι Τατιανή, της Ρωσικής Ιεράς Μονής της Μυροφόρου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών, απέναντι της Ιερουσαλήμ. Ένα βράδυ, καθώς κοιμόταν, είδε σε όραμα ότι την επισκέφθηκε στο κελί της μία άγνωστη μοναχή, η οποία της είπε: «Αδελφή Τατιανή, ήλθα να με ζωγραφίσεις». Η Τατιανή απάντησε: «Ευλόγησον, αδελφή, αλλά εγώ είμαι αγιογράφος και όχι ζωγράφος». Και η επισκέπτρια της λέγει: «Τότε να με αγιογραφήσεις».
Η Τατιανή εξεπλάγη με το θάρρος της ξένης και αποκρίθηκε: «Δεν έχω ξύλο (σανίδι), πού να σε ζωγραφίσω;». Τότε η επισκέπτρια μοναχή της δίδει ένα σανίδι αγιογραφήσεως και λέγει: «Ζωγράφισε!!!» Αλλά ενώ ζωγράφιζε η Τατιανή την άγνωστη μοναχή, είδε τα άμφιά της να γίνονται χρυσά, το πρόσωπό της να λάμπει πολύ, και την άκουσε να λέγει: «Ω μακαρία Τατιανή, μετά τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, θα με αγιογραφήσεις πάλι εσύ».

Η Τατιανή αντελήφθη ότι αγιογραφούσε την Παναγία! Ταράχθηκε και ξύπνησε. Αμέσως, έσπευσε στην Ηγουμένη και της διηγήθηκε το όραμα που είδε. Η Ηγουμένη δυσπίστησε και της είπε να πάει να κοιμηθεί και αύριο να αγιογραφήσει μία εικόνα της Παναγίας. Καθώς όμως επέστρεφε, είδε να βγαίνει από το κελί της φως και αισθάνθηκε ευωδιά! Τότε ειδοποίησε την Ηγουμένη και μαζί εισήλθαν στο φωτεινό και ευωδιάζον κελί, όπου είδαν εκπληκτικότερο Θαύμα. Η εικόνα του οράματος βρισκόταν μέσα στο κελί πραγματική, Αχειροποίητη! Η Αγία αυτή εικόνα της Παναγίας! Μετά από όλα αυτά, παρουσιάζεται πάλι η Παναγία στη μοναχή και λέγει: «Να με κατεβάσετε κάτω στο σπίτι μου, στη Γεθσημανή», πράγμα που έγινε.

Από τότε η Αχειροποίητη Αγία Εικόνα της Παναγίας «Η Ιεροσολυμίτισσα», βρίσκεται στο Ιερό Προσκύνημα του Θεομητορικού Μνήματος της Γεθσημανής, που αποτελεί τον κενό τάφο της Παναγίας μας (το ονομαζόμενο Κενοτάφιο), αφού ως γνωστόν το σώμα Της ανελήφθη στους Ουρανούς την τρίτη ημέρα από την Κοίμησή Της , και θαυματουργεί.

Η μεγάλη αγάπη στο πρόσωπο της Παναγίας μας οδήγησε στην επιθυμία ως εκκλησιαστικό συμβούλιο να αποκτήσουμε αντίγραφο της Ιεράς αυτής εικόνας στο ναό μας. Ο Άγιος Παίσιος ο Αγιορείτης έλεγε ότι είδε σε όραμα την Παναγία με αυτή την μορφή. Έτσι αναθέσαμε  την αγιογράφηση στις μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Παραμυθίας & Αγίου Γεωργίου Ανύδρου Παιονίας. Η εικόνα θα μείνει μόνιμα στο καθολικό του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Πλατάνης – Εδέσσης ως μια από τις κεντρικότερες εικόνες.

Η Παναγία Ιεροσολυμίτισσα πρέπει να βρίσκεται στην ψυχή κάθε ευσεβούς Χριστιανού, στέκεται αγέρωχη και δυνατή, ώστε να αντιμετωπίζει κάθε αντιξοότητα με σθένος και βαθιά πίστη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ας παρακαλούμε η Παναγία να πρεσβεύει για όλους μας.

Σας επισυνάπτουμε παρακάτω το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

  • ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • Ώρα 6:30 μ.μ. Υποδοχή Ιεράς εικόνος Ιεροσολυμίτισσας
  • Ώρα 7:00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός

 

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • Ώρα 7:00 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
  • Ώρα 6:30 μ.μ. Εσπερινός και Ιερά Παράκληση Αγίας Παρασκευής

 

  • ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • Ώρα 7:00 μ.μ. Θεία Λειτουργία
  • Ώρα 6:30 μ.μ. Ιερό Ευχέλαιο και Ιερά Παράκληση Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας

 

Ο ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 07:00 έως 22:00.

 

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Ευάγγελος Βυρώζης

Ιερέας Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πλατάνης

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments