....

ΤΟ 2ο ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS [ΦΩΤΟ]

4th Mobility meeting:
“Our European Literary Roots”
Gualdo tadino, Italy
«Θέμα: Η επιρροή των Λατινικών στη Δυτική Λογοτεχνία»
   Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Our European Literary Routes” το σχολείο μας φιλοξενήθηκε από τις 3 έως τις 9 Απριλίου στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην όμορφη, μεσαιωνική πόλη του Gualdo Tadino. Ήταν η πρώτη δια ζωσης συνάντηση του προγράμματος μετά το μεγάλο κενό της πανδημίας  Covid 19, γεγονός που κατέστησε τη μετακίνηση αυτή πραγματικά μοναδικής σημασίας για όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας μαθητές και καθηγητές από τις συνεργαζόμενες χώρες - Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα-  αναζήτησαν τις κοινές ευρωπαϊκές λογοτεχνικές διαδρομές ασχολούμενοι με την επιρροή των Λατινικών στην Ευρωπαϊκή λογοτεχνία και γενικότερα στον δυτικό πολιτισμό. Μας φιλοξένησε η ομάδα της Ιταλίας και συγκεκριμένα το ISTITUTO ISTRUZIONE SUPERIORE "R. CASIMIRI" στο Gualdo Tadino.
 Επιγραμματικά λοιπόν αυτήν την εβδομάδα:
Οι μαθητές σε διεθνικές ομάδες ασχολήθηκαν με τον Αινεία και τις περιπέτειες του (Αινειάδα του Βιργιλίου), συνεργάστηκαν και έφτιαξαν δική τους εικονογραφηση και κόμικ.
Οι “μεταμορφώσεις “του Οβιδίου έγιναν σύγχρονες και ελκυστικές  μέσα από τις παρουσιάσεις που έκαναν οι μαθητές κάθε χώρας.
Εκπρόσωποι της λατινικής γραμματείας με τα έργα τους έγιναν γνωστοί στους μαθητές του προγράμματος και αποτέλεσαν το αντικείμενο γλωσσικών παιχνιδιών, όπως τo Kahoot. Στα παιχνίδια αυτά μάλιστα ξεχώρισε η δική μας αποστολή μαθητών κερδίζοντας την πρώτη θέση.
 Οι συμμετέχοντες  πήραν μέρος σε εργαστήρια μετάφρασης και η κάθε διεθνική ομάδα ετοίμασε το δικό της πολύγλωσσο mini λεξικό.
Ακόμη και ο ύμνος της ευρωπαϊκής ένωσης μεταφράστηκε στα λατινικά από τα παιδιά και αποδόθηκε μετά σε όλες τις γλώσσες με τη δική τους μουσική επιμέλεια.
Κατα τη διάρκεια του προγράμματος είχαμε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη που μας φιλοξένησε, το Gualdo Tadino,  τις όμορφες γωνιές του, την ιστορία, τα διάσημα κεραμικά προϊόντα του και την τοπική κουζίνα. Επισκεφθήκαμε το δημαρχείο της πόλης, όπου μας υποδέχτηκαν στην πανέμορφη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ταξιδέψαμε στην αιώνια πόλη, τη Ρώμη και ξεναγηθήκαμε στα σημαντικότερα αξιοθέατά της. Επισκεφθήκαμε την Ασίζη και το Γκούμπιο, δυο πανέμορφες μεσαιωνικές πόλεις γνωστες για τους ναούς, τα κάστρα τους και όλη την ιστορία τους. Και φυσικά τα βράδια είχαμε και άλλες “δράσεις”, γευστικές ,μουσικές και χορευτικές όπου όλοι οι συμμετέχοντες - μαθητές και καθηγητές- γιναμε μια όμορφη πολυεθνική συντροφιά.

 

 

 

 

2022-08-05-155105 2022-08-05-154922
2022-08-05-155000 2022-08-05-154951 2022-08-05-154940
2022-08-05-155406

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments