....

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΠΟΥΤΙΝ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του μετέφερε τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει μεταξύ των ορθοδόξων στη χώρα του η απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο αναφέρει: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής στη Ρωσία για την απόφαση αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας». Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, «ο τούρκος πρόεδρος έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η διατήρηση των χριστιανικών ιερών».

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας αναφέρθηκε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, υπογραμμίζοντας τη σημασία του μνημείου αυτού παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής.

Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει, προφανώς. Ταυτοχρόνως επισημαίνουμε την αξία του κτιρίου ως τόπου που είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βερσίνιν.

Μίλησαν και για Λιβύη – Συρία

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία. Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν να συσφίξουν τους δεσμούς των χωρών τους και να συνεργαστούν για να πετύχουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις περιοχές αυτές. Συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες ώστε να τερματισθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εχθροπραξίες στην Λιβύη και να υπάρξει επιστροφή στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην χώρα αυτή. Οι δύο πρόεδροι μίλησαν μεταξύ άλλων και για διμερείς συνεργασίες που αφορούν στον τουρισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συμφωνήσαν να συνεχίσουν περαιτέρω τις επαφές τους και σε επίπεδο κορυφής.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments