....

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ «ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ» ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε τελικά η απαιτούμενη ανταπόκριση από το υπουργείο Οικονομικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η διαθεσιμότητα των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών να τρέξουν τις απαιτούμενες διαδικασίες έγκρισης του κονδυλίου και εκταμίευσής του από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως όμως επίσης και από τις πελατειακές ανάγκες της τελευταίας στιγμής, δεν διευκόλυναν τον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αν και οι πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ήθελαν τον μηχανισμό έτοιμο να τρέξει μια τέτοια πληρωμή, καθοριστική αποδείχθηκε και η καθυστέρηση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για τη νέα χρονιά, μια διαδικασία που πιστοποιεί σε πρώτη φάση την παραμονή των εν δυνάμει δικαιούχων στο αγροτικό επάγγελμα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον περασμένο χρόνο το αγροτικό πετρέλαιο είχε πιστωθεί μετά τον 15Αύγουστο και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών για το 2022. Επόμενη ημερομηνία στόχος για το αγροτικό πετρέλαιο, γίνεται και πάλι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, μια περίοδος η οποία θέλει και πάλι τα τρακτέρ στους αγρούς και η οποία συμπίπτει και με τον προγραμματισμό που βάζει η ανακοίνωση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023.

Παράδειγμα ενίσχυσης

Εφόσον ακολουθηθεί η πεπατημένη για την κατανομή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιηθούν τα δύο παραρτήματα με τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης, όπου για παράδειγμα αναφέρεται πως για το σκληρό σιτάρι προβλέπονται 16 λίτρα ανά στρέμμα, ήτοι για τον υπολογισμό της τότε αλλά και της επικείμενης ενίσχυσης, λαμβάνονται υπ’ όψιν 8 λίτρα. Συνεπώς, 8 λίτρα επί 0,41 ευρώ που είναι ο συντελεστής ΕΦΚ, προκύπτει το ποσό των 3,28 ευρώ το στρέμμα. Έτσι, αν τελικά προχωρήσει η λύση της προκαταβολής του 70%, ένας παραγωγός σκληρού σίτου, έχει λαμβάνειν 2,29 ευρώ το στρέμμα μέχρι τις 19 Μαΐου. Αντίστοιχα για το βαμβάκι, η λίστα κατανάλωσης προβλέπει 30 λίτρα το στρέμμα, για το καλαμπόκι 28 λίτρα το στρέμμα, για τα κτηνοτροφικά φυτά 16 λίτρα, τα πυρηνόκαρπα 21 λίτρα, τους ελαιώνες διπλής κατεύθυνσης 11 λίτρα. Για τη ζωική παραγωγή, ο υπολογισμός γίνεται ανά κεφάλι ζώου και είναι 2,9 λίτρα στα αιγοπρόβατα, 24 λίτρα στις παραγωγικές αγελάδες και 4 λίτρα ανά κυψέλη στην περίπτωση των μελισσοκόμων.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments