....

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΕΔΕΙΡΑΝ ΆΓΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (VIDEO)

Ο γερμανός δημοσιογράφος καταγγέλλει πως δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο από ομάδα ακροδεξιών που βρισκόταν στο Σύνταγμα και τον αναγνώρισε καθώς στο παρελθόν έχει κάνει ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή.

Είναι δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από ακροδεξιούς στη χώρα μας, καθώς είχε ξυλοκοπηθεί ξανά όταν κάλυπτε το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα.

«Ακριβώς πέρυσι έγινε το ίδιο σε ένα συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Με αναγνώρισαν επειδή κάναμε το ντοκιμαντέρ “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”. Μου την πέσανε και με χτυπούσαν για περίπου πέντε λεπτά, ώσπου ήρθαν ΜΑΤαδες και εξαφανίστηκαν. Κανείς δεν επέμβαινε και αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό. Δεν περίμενα τίποτε άλλο από αυτούς, δεν έχουν τίποτε άλλο στη γκάμα των δραστηριοτήτων τους παρά βία και μίσος. Για δεύτερη φορά ήμουν πολύ τυχερός που δεν έβγαλαν μαχαίρι, γκλομπ, σιδερογροθιές. Νόμιζα ότι με τόση πολλή αστυνομία μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου, έκανα λάθος. Δεν θα κρυφτώ όμως και δεν θα φοβηθώ. Και θα βγει και αυτό στη δεύτερη μας ταινία που ετοιμάζουμε για τη Χρυσή Αυγή», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ακροδεξιοί ζήτησαν από το δημοσιογράφο τα στοιχεία του και όταν εκείνος αρνήθηκε να τους δώσει την ταυτότητά του τον γρονθοκόπησαν.


«Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»: Δείτε το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου που δέχτηκε φασιστική επίθεση στο συλλαλητήριο (video)

https://www.mixcloud.com/radiofono247/21012019-θωμασ-ιακομπι/


«Όταν είδαν τον Θωμά του είπαν "εσύ δεν είσαι που έκανες την ταινία για την Χρυσή Αυγή;" Και άρχισαν 5-10 φουσκωτοί να τον βαράν με γροθιές στο πρόσωπο και κλωτσιές στο σώμα. Του έσπασαν το μαγνητόφωνο, τα ακουστικά άνοιξαν την τσάντα του και πήραν ότι ήθελαν: χαρτιά, μπλοκ, στυλό. Του έκλεψαν και το καπέλο του! Και όλα αυτά επειδή δεν τους άρεσε η ταινία μας.»

Τα παραπάνω λόγια έγραψε στο Facebook της η ελληνογαλλίδα δημοσιογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» (2016), Ανζελίκ Κουρούνης για τον συνεργάτη της Θωμά Ιακόμπι ο οποίος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρέθηκαν στο στόχαστρο φασιστικών επιθέσεων στο περιθώριο του συλλαλητηρίου της Κυριακής για το Μακεδονικό.

Ο δημοσιογράφος Θωμά Ιακόμπι συνυπογράφει το σενάριο και την έρευνα στο ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» ενώ εργάστηκε ακόμα ως οπερατέρ και ηχολήπτης. Για το ντοκιμαντέρ, η ομάδα έκανε έρευνα για χρόνια και παρείσφρησε στους κόλπους της Χρυσής Αυγής, αποκτώντας πρόσβαση σε συγκεντρώσεις, χαλαρές συζητήσεις μελών αλλά ακόμα και στο σπίτι εκλεγμένου του ακροδεξιού κόμματος. 

Τη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα, από το Omniatv, ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης στον Ιακόμπι, το οποίο ανακτήθηκε από τον κατεστραμμένο εξοπλισμό του:
– «Εσύ δεν είσαι που έκανες το ντοκιμαντέρ ρε;» «Εσύ δεν είσαι που τράβαγες το ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή (…) σβήστο τώρα, σβήστο» [αναφερόμενος σε αρχεία που είχε καταγράψει στο κινητό του].
– «Άσε με λιγάκι να το κάνω αυτό…το σβήνω. Σταμάτα να με τραβάς», ακούγεται να λέει με δυσκολία ο δημοσιογράφος που δέχεται συνεχώς γροθιές και χτυπήματα.
– «Σβήστο τώρα, τώρα προχώρα ρε». «Θα το κάνω τώρα». «Σβήστο προχώρα, πάρε το κινητό», ακούγεται να φωνάζει κάποιος άλλος από τους δράστες.
– «Αφήστε με να το κάνω… όχι αυτό είναι το εργαλείο μου. Το σβήνω, αλλά αφήστε με να το κάνω».
– «Τώρα, τώρα» 
– «Δεν μπορώ να αναπνεύσω…το σβήνω, το σβήνω.. αλλά»…
– «Ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή; Ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή;»
– «Αφήστε τον ρε παιδιά…» ακούγεται μια φωνή…
– «Βοήθεια»… «Το κινητό ρε παιδιά»…
– «Ρε μ… έλα εδώ. Τώρα βοήθεια;. Φέρε το κινητό, προχώρα… το κινητό πάρτου, φέρε το κινητό… θα γ…ς».

 

«Πώς ένα ρατσιστικό κόμμα, που για χρόνια έπαιρνε λιγότερο από 0,2% των ψήφων, μπορεί να βρεθεί στη βουλή με 18 βουλευτές; Πώς ένα κόμμα που προωθεί τη βία, το μίσος, τον σεξισμό και τις δολοφονίες, μπορεί να αυξάνει την απήχησή του μετά από κάθε πογκρόμ; Πώς, ενώ δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει έτσι ως έχει στη Γαλλία, η Χρυσή Αυγή μπορεί να παραμένει στην Ελλάδα τρίτη πολιτική δύναμη επί τέσσερα χρόνια; Τι έχει μέσα στο μυαλό του ένας Χρυσαυγίτης;

»Μ' αυτά τα ερωτήματα ξεκίνησα τα γυρίσματα, τέλη 2009 με αρχές 2010. Αλλά, όσο πιο πολύ προχωρούσα στην έρευνα, τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούσα ότι το κίνητρό μου ήταν ο φόβος. Με έναν πεθερό και μια γιαγιά στην αντίσταση, με μια πεθερά που έβγαζε το κίτρινο αστέρι της για να περάσει από τις γραμμές του εχθρού ώστε να φέρει τρόφιμα στην οικογένειά της, μ' έναν θείο και μια θεία που γύρισαν απ' το Άουσβιτς, μεγάλωσα με ιστορίες του πολέμου. Ενός κόσμου που, όπως μου έλεγαν, δεν θα υπήρχε ποτέ ξανά. […] Αυτή η ταινία δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που είχα και έχω ακόμα. Ελπίζω όμως ότι φέρνει στο φως αρκετά στοιχεία για να μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει την επικινδυνότητα της Χρυσής Αυγής.» 

«Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιός μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν.»

Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια της σκηνοθέτιδας Ανζελίκ Κουρούνης, λίγα χρόνια νωρίτερα, στο σημείωμά της για το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση». 


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments