....

ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

Οι Ελληνικές συνοριακές Αρχές δεν επιτρέπουν σε κάποιους Αλβανούς που διαμένουν στην Ελλάδα να εισέλθουν ξανά στη χώρα, καθώς τα Αλβανικά διαβατήρια των παιδιών τους αναφέρουν τους τόπους γέννησης στα Αλβανικά.

Του Ερλ Μουράτι για τους Southeast European Times στα Τίρανα -- 06/02/14

Αλβανία και Ελλάδα σηματοδοτούν προθυμία για επίλυση προβλήματος με τα Αλβανικά διαβατήρια, το οποίο προκαλεί τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Ελληνικές συνοριακές Αρχές αρνούνται να επιτρέψουν σε μερικούς Αλβανούς που διαμένουν στην Ελλάδα να εισέλθουν εκ νέου στη χώρα έπειτα από επίσκεψη στην Αλβανία, καθώς ο τόπος γέννησης των παιδιών τους, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είναι γραμμένος στα Αλβανικά.

Τόποι γέννησης όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι γραμμένοι ως Athine ή Selanik στα Αλβανικά διαβατήρια.

Αλβανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως η εξεύρεση λύσης αποτελεί προτεραιότητα και θα είναι σύμμορφη με τις διεθνείς συμβάσεις.

"Οι δύο πλευρές συμμετέχουν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων και έχουν εκφράσει μεγάλη επιθυμία εξεύρεσης κατάλληλης και τελικής λύσης", δήλωσε ο Σοκόλ Ντερβισάι, υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, στους SETimes.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα με τις αλβανικές Αρχές κατά το επόμενο ταξίδι του στα Τίρανα, ενώ θα προσπαθήσει ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση.

Ειδικοί ανέφεραν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, καθώς επηρεάζει άμεσα την ελεύθερη μετακίνηση μεγάλου αριθμού ατόμων, ωστόσο θα ήταν πιο εύκολο να εξεταστεί ως τεχνικό και όχι πολιτικό ζήτημα.

Μία πιθανή λύση είναι η χρήση τόσο Αλβανικών όσο και Ελληνικών ονομάτων για τους τόπους γέννησης στα διαβατήρια, ανέφερε ο Ιλίρ Κούλα, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην Αλβανία.

"Θεωρώ ότι αμφότερες οι χώρες έχουν συνειδητοποιήσει και έχουν τη βούληση να δείξουν κατανόηση για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά στους Αλβανούς που κατοικούν στην Ελλάδα", δήλωσε ο Κούλα στουςSETimes.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες Αλβανοί έχουν προσφύγει στον κρατικό επίτροπο της Αλβανίας για να εκφράσουν ανησυχίες.

"Φοβάμαι να επισκεφθώ την Αλβανία καθώς δεν θέλω να με στείλει η Ελληνική αστυνομία πίσω στα σύνορα λόγω προβλημάτων με τα διαβατήρια. Πλέον η ζωή μου είναι στην Ελλάδα", ανέφερε ο Έλιον Μποντέλι, Αλβανός ο οποίος ζει στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια και τα παιδιά του οποίου γεννήθηκαν στην Αθήνα.

Εξαρτάται από την Αλβανία η εξεύρεση λύσης για τροποποίηση των διαβατηρίων ώστε να προσαρμοστούν στους διεθνείς κανονισμούς, δήλωσε ο κρατικός επίτροπος Ιγκλί Τοτοζάνι.

"Έχουμε προβεί σε συστάσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Πρέπει όλα να ακολουθούν τους διεθνείς νόμους", δήλωσε το Τοτοζάνι στους SETimes.

Κάποιοι Αλβανοί στους οποίους δεν επετράπη η εκ νέου είσοδος στην Ελλάδα έχουν προσφύγει στην κυβέρνηση της Αλβανίας προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση.

Στην Ερτεμιόνα Ντερβίσι και στην κόρη της είχαν αρχικά απαγορεύσει την εκ νέου είσοδο, ωστόσο τελικά έφτασαν στο σπίτι τους στην Κω, Ελλάδα, καθώς υπήρξε παρέμβαση από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

"Ο τρόπος αυτός δεν αποτελεί λύση. Δεν μπορώ να ζητάω από το Αλβανικό κράτος βοήθεια κάθε φορά που εισέρχομαι στην Ελλάδα. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια και ήρθε η στιγμή να επιλυθεί μία και καλή", δήλωσε η Ερτεμιόνα Ντερβίσι στους SETimes.

Πώς πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα των διαβατηρίων από Ελλάδα και Αλβανία; Μοιραστείτε τις απόψεις σας στα σχόλια.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

http://www.setimes.com

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments