WWW.TASTV.GR

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΣΩΝ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 12 ΕΩΣ 16 ΟΚΤ 2020

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 461 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου . Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση η οποία άσκησε 143 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολούθησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 102/461, η ΝΔ με 76/461, το ΚΙΝΑΛ με 65/461, το ΚΚΕ 41/461 και το ΜέΡΑ 25 με 34/461.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 286 ερωτήσεις, 1 Επίκαιρη Επερώτηση, 117 Αναφορές, 26 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 29 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 12.10.20

Νέα Δημοκρατία: Η κατάσταση με τους καταυλισμούς των Ρομά στην Περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, με αφορμή τα γεγονότα της 9ης Οκτωβρίου 2020.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Λιάκος Ευάγγελος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τους καταυλισμούς των Ρομά στην Περιφέρεια της Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα σχολιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή εξαιτίας των καταυλισμών των Ρομά και εστιάζει ειδικά στα επεισόδια που έλαβαν μέρος την προηγούμενη εβδομάδα. Ο βουλευτής καθιστά σαφή τη θέση του η οποία είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού ένταξης της κοινότητας των Ρομά, αλλά ώσπου να καταστεί αυτό δυνατό θεωρεί απαραίτητο τον περιορισμό της εγκληματικής δραστηριότητας με την εφαρμογή μέτρων. Ρωτά λοιπόν τον Υπουργό, εάν προτίθεται να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνικά τις αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, και αν προτίθεται να εφαρμόσει συχνότερους και ουσιαστικότερους ελέγχους με σκοπό την ασφαλέστερη διαβίωση των κατοίκων.  

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Όργιο καταστολής και ασύμμετρη βία κατά πολιτών που συγκεντρώθηκαν στη γιορτή Δημοκρατίας κατά της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. 

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τον τρόπο καταστολής και την ασύμμετρη βία κατά των πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο στις 7/10/20. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής σχολιάζει την αντίδραση της αστυνομίας λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, αλλά και λίγα 24ωρα αργότερα σε μαθητική πορεία για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω της πανδημίας. Ο βουλευτής αναφέρει πως και στις δύο περιπτώσεις απόπειρας κατευνασμού του πλήθους από την ΕΛΑΣ, υπήρχαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους παιδιά αλλά και ΑμΕΑ και ρωτά τον κ. Χρυσοχοΐδη πως προέκυψε ο υπολογισμός των ταραξιών αλλά και των μολότοφ στην συγκέντρωση της 7ης Οκτώβρη αλλά και ποια είναι η επιχειρησιακή λογική που οδήγησε και στην επίθεση κατά πολιτών κάθε ηλικίας και κατάστασης και στις δύο συγκεντρώσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Τα εργαλεία ρευστότητας απρόσιτα για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Κατρίνης Μιχάλης, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, αναφορικά με τα εργαλεία ρευστότητας τα οποία χαρακτηρίζει απρόσιτα για τις μικρές επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα, ο βουλευτής σχολιάζει πως οι μικρές επιχειρήσεις δεν επιλέχθηκαν με βάση τον ετήσιο τζίρο, που θεωρεί σωστό κριτήριο αλλά με βάση τον αριθμό των εργαζομένων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 13.10.20

Κ.Κ.Ε.: Άμεση αποζημίωση των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων που διατέθηκαν σε πύλες εισόδου της χώρας.

Οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε, Παπανάστασης Νίκος και Παφίλης Θανάσης θέτουν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις. Αναφέρουν, ότι η απάντηση που είχαν λάβει στην ερώτηση σχετικά με τα έξοδα διάθεσης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και με τις αποζημιώσεις τους δεν άλλαξα καθόλου το σκηνικό καθώς οι αποζημίωσες δεν έχουν καταβληθεί ακόμα. Με βάση αυτό ρωτούν σε ποίες ενέργειες θα προβούν τα εκάστοτε Υπουργεία ώστε να λυθεί το ζήτημα αυτό αλλά και ζητούν την κατάθεση εγγράφων με τον Προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Δείτε την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων εδώ:

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες αναφορικά με τους εργαζομένους στον τομέα των ταχυμεταφορέων, ταχυδιανομέων και υπαλλήλων εξωτερικών εργασιών.

37 βουλευτές από την κ.ο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέτουν ερώτηση προς τον Ιωάννη Βρούτση σχετικά με τις αυθαιρεσίες που εντοπίζονται στους υπαλλήλους που εργάζονται σε εξωτερικών χώρο (άτομα delivery κλπ). Αναφέρουν, την ύπαρξη του νόμου που διασφαλίζει την σωματική ακεραιτότητα των διανομέων αλλά και τις συνθήκες που πρέπει να πληρούνται ώστε η χρήση δικύκλου να γίνεται με ασφάλεια. Εν συνεχεία, σχολιάζουν με βάση το Σωματείο με την επωνυμία «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), την απουσία εφαρμογής του νόμου και την καταπάτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου αυτού. Με βάση αυτά ερωτούν σε ποίες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Μείωση Τέλους «ΕΝΦΙΑ»σε ανοίκιαστα διαμερίσματα.

Οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Βελόπουλος Κυριάκος και ο Χητάς Κωνσταντίνος θέτουν ερώτηση προς τον κ.Σταϊκούρα Χρήστο σχετικά με την μείωση του «ΕΝΦΙΑ» για τα ανοίκιαστα διαμερίσματα. Αναφέρουν, ότι οι αποφάσεις που έχουν παρθεί για την εξ αποστάσεως διδασκαλία στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας έχει δημιουργήσει προβλήματα στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα καθώς πολλοί από τους φοιτητές/τριες ξενοικιάζουν ή δεν μπαίνουν στην διαδικασία να νοικιάσουν γεγονός που έχει αυξήσει κατακόρυφα των αριθμό των ανοίκιαστων διαμερισμάτων. Με βάση αυτό ερωτούν τον υπουργό σε ποίες ενέργειες θα προβεί για την μείωση του «ΕΝΦΙΑ» για αυτά τα διαμερίσματα με σκοπό την οικονομική ελάφρυνση των ιδιοκτητών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 14.10.20

ΚΙΝ.ΑΛ: Εκτός δομών ΚΔΑΠ χιλιάδες παιδιά λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

Οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ, Κεφαλίδου Χαρά και Μουλκιώτης Γιώργος, θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Εργασίας και Ανάπτυξης σχετικά με την μη ένταξη παιδιών στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Σχολιάζουν ότι για το έτος 2020-2021 παρατηρήθηκε αύξηση των παιδιών που δεν εισήχθησαν σε αυτές της δομές λόγω των πολλών αιτήσεων και της έλλειψης χρηματοδότησης που παρατηρήθηκε σε αυτά τα κέντρα. Επιπλέον αναφέρουν ότι οι εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών για ενίσχυση των δημόσιων ΚΔΑΠ πυροδότησαν εντάσεις στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ. Επισημαίνουν ότι παρόμοια κατάσταση έλαβε χώρα και για τους βρεφικούς σταθμούς. Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτούν με ποίον τρόπο θα επιληφθούν του θέματος ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα ούτε στους γονείς ούτε και στους φορείς.
Δείτε την ερώτηση εδώ:

Ελληνική Λύση: Χρηματικές δοσοληψίες της Περιφέρειας Αττικής με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Ο βουλευτής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Βελόπουλος Κυριάκος, θέτει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιο για Θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σχετικά με τις χρηματικές δοσοληψίες μεταξύ των ΜΜΕ και της Περιφέρειας Αττικής. Αναφέρεται στην συμφωνία που έχει τεθεί μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Ασπροπύργου και ενός δημοτικού τηλεοπτικού καναλιού με σκοπό την προβολή των δράσεων τους. Με βάση αυτό ερωτά ποιο είναι το χρηματικό ποσό που έχει καταβάλει η Περιφέρεια Αττικής στα ΜΜΕ για αναμετάδοση των δράσεων της τα τελευταία 3 χρόνια και ζητά να γίνει προσκόμιση των σχετικών εγγράφων. 

Δείτε την ερώτηση και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Περιστατικά βίαιης κακοποίησης ζώων συντροφιάς.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πλεύρης Θάνος, ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Αναφέρει ότι την τελευταία περίοδο τα περιστατικά βίαιης κακοποίησης ζώων έχουν αυξηθεί σημαντικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον άντρα που μαχαίρωσε ένα σκυλάκι στην περιοχή της Νίκαιας. Στηριζόμενος σε αυτό ρωτά τον υπουργό αν είναι πρόθυμος να αυστηροποιήσει τις ποινικές κυρώσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 15.10.20

Κ.Κ.Ε: Να χορηγηθεί άμεσα επίδομα ασθένειας σε καρκινοπαθή εργαζόμενη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε, Καραθανασόπουλος Νίκος και Κατσώτης Χρήστος θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό κ.Βρούτση σχετικά με την χορήγηση επιδόματος ασθένειας σε καρκινοπαθή εργαζόμενη. Αναφέρουν, την απαράδεχτη αντιμετώπιση που δέχτηκε μια καρκινοπαθής γυναίκα από το Ι.Κ.Α Καλαμάτας το οποίο απέρριψε το αίτημά της για την χορήγηση επιδόματος καθώς δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας. Η γυναίκα εργαζόταν στον κλάδο του τουρισμού στον οποίο οι εργαζόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν 100 μέρες κάτι που με τις φετινές συνθήκες ήταν ακατόρθωτο. Με βάση αυτό ρωτούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο ώστε να επιτευχθεί η χορήγηση του επιδόματος. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Ενίσχυση προστασίας των φιλοξενούμενων στις προσφυγικές δομές της Λέσβου, λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, εν όψει έλευσης χειμώνα.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την προστασία των φιλοξενούμενων στις προσφυγικές δομές της Λέσβου. Αναλυτικότερα, η βουλεύτρια στηριζόμενη στην ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι πρόσφυγες στην Λέσβο και συγκεκριμένα στο Καρά Τεπέ. Σχολιάζει επίσης ότι είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες για την ασφάλεια των ατόμων που φιλοξενούνται στις μονάδες. Με βάση αυτό ερωτά αν το Υπουργείο σκοπεύει να μεριμνήσει επί του θέματος αυτού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ: Συμμετοχή των ΕΑΣ στην παραγωγή του “Εθνικού όπλου”.

Οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ, Φραγγίδης Γιώργος και Κεγκέρογλου Βασίλης θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν.Παναγιωτόπουλο σχετικά με Συμμετοχή των ΕΑΣ στην παραγωγή του “Εθνικού όπλου”. Αναφέρουν ότι η απάντηση που έλαβαν σε προηγούμενη ερώτηση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα καθώς έχουν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα στα οποία γίνονται αναφορές για αποτυχημένες δοκιμές όπλων για τις οποίες δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Με βάση αυτό ζητούν πληροφορίες για αυτές τις δοκιμές και για τα όπλα που εξετάζονται. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 16.10.20

Νέα Δημοκρατία: Ανταποδοτικό Τέλος Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές και στις Δημοτικές Αρχές.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., Δημοσχάκης Αναστάσιος, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας  και τον Υπουργό εσωτερικών αναφορικά με το ανταποδοτικό τέλος Αιολικών Πάρκων στους οικιακούς καταναλωτές και στις Δημοτικές Αρχές. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει τα ποσοστά που εξοικονομούνται αλλά και που διατίθενται με τη μορφή κάλυψης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Σχολιάζοντας πως αποσύρθηκε δημοσίευμα που αφορούσε την αλλαγή του τρόπου καταβολής των ποσών, ο βουλευτής ρωτά εάν υπάρχει ενδεχόμενο τροποποίησης της καταβολής των ανταποδοτικών τελών και κατά πόσον θα συνεχιστεί η χωρίς εμπόδια. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Καμία απάντηση από το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας COVID-19 και των Κ.Υ. της Ανατολικής Αττικής. 

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αθανασίου Αθανάσιος, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας αναφορικά με την απουσία απάντησης από το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας COVID-19 και των Κ.Υ. της Ανατολικής Αττικής. Αναλυτικότερα, αναφέρεται στο ερώτημα που έθεσε η κοινοβουλευτική του ομάδα στις 28/4/20 σχετικά με την ενίσχυση των κέντρων αναφοράς για covid-19 με εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό. Σχολιάζει πως η μη απάντηση στην ερώτηση έγκειται στην ελλειπή προετοιμασία και στην απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Η άποψη αυτή στηρίζεται με το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Καλυβιών το οποίο έχει υπερφορτωθεί και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Με βάσει αυτά ρωτάει ποιες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν για την ενίσχυση αυτών των κέντρων και τη βελτίωση των συνθηκών των Περιφερειακών Ιατρείων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Νόμιμα τζαμιά στην Αττική.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Χητάς Κωνσταντίνος, θέτει ερώτηση προς τους κ. κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με τα τζαμιά στην Αττική. Σχολιάζει τα παράνομα τζαμιά που υπάρχουν στην Αττική και τη δυσκολία που εντοπίζεται στην καταγραφή τους, η οποία είναι απαραίτητη εξαιτίας της δραματικής αύξησης των μουσουλμάνων στην περιοχή. Με βάση αυτά, ρωτά τους υπουργούς εάν διαθέτουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τα τζαμιά (αριθμό,τοποθεσίες, Ιμάμηδες).  

Δείτε την ερώτηση εδώ.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments