AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ – ΔΙΕΛΥΣΕ WATT & VOLT, ELPEDISON
ΔΕΗ: Φοβερά πράγματα από τη ΔΕΗ, η οποία πραγματοποιεί ντεμαράζ νέων πελατών.
Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση 300% στους πελάτες που επιστρέφουν στη ΔΕΗ λόγω κρίσης.
Νέα δεδομένα στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί ο ολοένα διογκούμενος αριθμός καταναλωτών που τους τελευταίους μήνες επιστρέφουν στη ΔΕΗ από τους ιδιώτες παρόχους.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο ο αριθμός αποχωρήσεων προς τη ΔΕΗ ήταν αυξημένος πάνω από 300% έναντι του Μαΐου.
Αυτή η επιστροφή στη δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού αποδίδεται αφενός στη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ ιδίως λόγω του σταθερού τιμολογίου της και αφετέρου στην εντύπωση που δημιουργήθηκε, ότι η ΔΕΗ ασκεί κοινωνική πολιτική και συνεπώς είναι πιο ασφαλής.
Το «φρένο» στην αποκλιμάκωση του ποσοστού της ΔΕΗ πιστοποιούν και τα δεδομένα που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ για τα μερίδια εκπροσώπησης μετρητών από τους προμηθευτές στη χαμηλή τάση, κατά το τρίτο τρίμηνο.
Έτσι, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, στο τρίτο τρίμηνο η επιχείρηση έχασε 47.000 παροχές έναντι του δεύτερου τριμήνου, όταν μεταξύ του δεύτερου και του πρώτου τριμήνου 2021 οι απώλειές της είχαν αγγίξει τους 71.000 μετρητές.
Νωρίτερα, μάλιστα, ο ρυθμός μείωσης του πελατολογίου της ΔΕΗ ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Έτσι, μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του τέταρτου τριμήνου 2020, η εταιρεία είχε απωλέσει 100.000 μετρητές. Κατά 115.000 «ρολόγια» είχε ελαττωθεί το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ ανάμεσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 και το τρίτο τρίμηνο του ίδιου χρόνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ εκπροσωπούσε 5,06 εκατ. μετρητές χαμηλής τάσης, έχοντας μερίδιο 74,2% στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Οι ιδιώτες προμηθευτές είχαν ποσοστό 23,6%, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,61 εκατ. παροχές.
Στους εναλλακτικούς παρόχους, την πρώτη θέση κατέλαβε η Protergia (Mytilineos), με 277.000 πελάτες και μερίδιο 4,07%, ενώ ακολούθησε η Elpedison με ποσοστό 3,75% και 256.000 «ρολόγια». Την τρίτη θέση κατέλαβε η ΉΡΩΝ με 232.000 παροχές (3,41%), την οποία ακολούθησε η ZeniΘ που σημείωσε και τη μεγαλύτερη αύξηση σε μετρητές εντός του συγκεκριμένου τριμήνου, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της κατά 16.800. Έτσι, έφτασε τις 185.000 παροχές (2,72%).
Την πέμπτη θέση κατέλαβε η Watt & Volt (2,65%) εκπροσωπώντας 180.000 «ρολόγια», ενώ ακολούθησε η NRG εκπροσωπώντας 150.000 παροχές (2,2%) στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία σημειωτέον, κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2021 αναδεικνύεται πρώτη σε αύξηση των μετρητών που εκπροσωπεί. Τις υπόλοιπες θέσεις στην πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η τη VOLTON με 121.000 μετρητές (1,78%), η Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 110.000 μετρητές (1,61%) η Volterra με 40.000 παροχές (0,58%) και η ΚΕΝ με 32.000 «ρολόγια» (0,47%).
Πηγή: news247.gr
Αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος: Τόσα χρήματα θα παίρνετε πλέον – Οι δικαιούχοι
Επιδοτηση λογαριασμων ρευματος: Με απόφαση της κυβέρνησης θα αυξηθεί η μηνιαία επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος.
Χρήματα θα δουν να μπαίνουν στο πορτοφόλι τους οι πολίτες που λαμβάνουν την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο από την ενεργειακή κρίση που μαίνεται στην Ευρώπη.
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός περιλαμβάνουν τα εξής:
Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Έρχεται αύξηση με απόφαση της κυβέρνησης
Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα.
Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο. Το συνολικό ύψος της επιδότησης φτάνει τα 620 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από τα έσοδα των πλειστηριασμών για τους ρύπους.
Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).
ΔΕΗ Αυξηση ρευματος: Μέχρι πότε θα κρατήσει
Αυξηση ρευματος: Σε συστημικό κίνδυνο που απειλεί οικονομία και επιχειρήσεις εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας με τις πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος.
Κάποιοι παρομοιάζουν τις σημερινές συνθήκες και κυρίως την επίπτωση της κρίσης στο σύνολο της οικονομίας με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.
Σύμφωνα με το ήπιο σενάριο η κρίση θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση σε όλη τη διάρκεια του 2022.
Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα εκτείνονται σε όλη την αλυσίδα από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση μέχρι τα νοικοκυριά.
Οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν σε καταναλωτές είναι αυξημένοι έως και 150%, με τις επιχειρήσεις να μετακυλίουν στα τελικά προϊόντα τα αυξημένα κόστη.
Το νέο κύμα ανατιμήσεων είναι ήδη ορατό στην αγορά. Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω επιδοτήσεων να δημιουργήσει ανάχωμα στις αυξήσεις ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εγρήγορση για ενδεχόμενα προβλήματα στην ενεργειακή τροφοδοσία τον χειμώνα.
Την ίδια στιγμή στην αγορά ηλεκτρισμού τα αυξημένα κόστη προκαλούν ανησυχίες ακόμη και για συστημικό κίνδυνο, ειδικά για το κομμάτι του κλάδου προμήθειας που δέχεται ισχυρές πιέσεις σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.
Αυξήσεις στο ρεύμα 2021: Οι επιπτώσεις στα Νοικοκυριά
Αυξηση ρευματος: Την ίδια στιγμή υπέρογκες είναι οι αυξήσεις και στα οικιακά τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεγαλύτερος πάροχος με μερίδιο άνω του 65% η ΔΕΗ, για τον μήνα Σεπτέμβριο υπολογίζει ότι η ρήτρα αγοράς θα φτάσει τα 8,4 σεντς/KWh.
Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή μαζί με την έκπτωση του 30% που εφαρμόζει η επιχείρηση στους συνεπείς καταναλωτές θα διαμορφωθεί στα 16,1 σεντς/KWh.
Δηλαδή για ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh μόνο η ρήτρα χονδρεμπορικής ανέρχεται στα 126 ευρώ και το συνολικό ύψος του λογαριασμού (χωρίς την επιδότηση) ανέρχεται στα 240 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις), όταν στις αρχές του έτους βρισκόταν στα επίπεδα των 165 ευρώ (αύξηση 45%).
Για τους οικιακούς καταναλωτές πάντως, ακόμη μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, για όσους κάνουν χρήση του καυσίμου για θέρμανση.
Εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες τιμές, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το κόστος του φυσικού αερίου στη λιανική θα φτάσει έως και 5 φορές πάνω σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα τιμών που είχαν διαμορφωθεί πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Κοινώς, τα νοικοκυριά είτε χρησιμοποιούν ρεύμα είτε φυσικό αέριο, θα δουν τα έξοδά τους κάθε μήνα να είναι πολύ υψηλότερα.
Αυξηση ρευματος: Οι επιπτώσεις στη Βιομηχανία
Τα κόστη της ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής καταγράφουν ανοδική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο, ωστόσο το τελευταίο δίμηνο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Εκτός από τα χονδρεμπορικά κόστη, το τελευταίο διάστημα φτάνουν στους καταναλωτές λογαριασμοί ενέργειας με πρωτοφανείς αυξήσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βιομηχανίας, η οποία προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια στη μέση τάση.
Η συγκεκριμένη εταιρεία στις αρχές του έτους πλήρωνε λογαριασμό στα 5,6 σεντς/KWh .
Τον Σεπτέμβριο το τιμολόγιο που κλήθηκε να πληρώσει για την κατανάλωση του Αυγούστου ήταν στα 14 σεντς/KWh, δηλαδή η αύξηση φτάνει το 150%.
Αντίστοιχα άλλος επαγγελματικός πελάτης της μέσης τάσης με μικρότερη κατανάλωση έλαβε λογαριασμό στον οποίο η χρέωση ενέργειας ήταν 1.200 ευρώ ενώ η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής της τιμής λόγω αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος ήταν ακόμη 1.200 ευρώ (αύξηση 100%).
Για τον μήνα Οκτώβριο, τα τιμολόγια που αφορούν στις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου, η τιμή σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να φτάσει στα 17 σεντς/KWh, ή αλλιώς αύξηση 203%.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, μια βιομηχανία που πλήρωνε τον Γενάρη 20 ευρώ/MWh, τον Σεπτέμβριο πλήρωσε 40 ευρώ/MWh (αύξηση 100%).
Η ίδια βιομηχανία τον Οκτώβριο για την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου θα κληθεί να πληρώσει 47 ευρώ/MWh (αύξηση 135%), ενώ εάν οι διεθνείς τιμές τον Οκτώβριο παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τότε θα κληθεί να πληρώσει το Νοέμβριο 80 ευρώ/MWh (αύξηση 300%).
Σχόλια - Facebook Comments