ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΕΚΛΕΙΨΗΣ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΝΙΣΣΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Στις 20 Μαρτίου 2015 στο Γυμνάσιο Άρνισσας οργανώθηκε δράση κατά την 3η και 4η διδακτική ώρα που αφορούσε
την παρατήρηση της μερικής έκλειψης Ηλίου στις 11.35πμ.
Χρησιμοποιήθηκε τηλεσκόπιο Maksutov 102mm με εστιακή απόσταση 1320mm και προσοφθάλμιο 25mm. Η μεγέθυνση επομένως θα έπρεπε να είναι 1320/25 περίπου 60 φορές. Όμως επειδή το οπτικό πεδίο είναι πολύ μικρό για τον Ήλιο χρησιμοποιήθηκε μειωτής εστιακού λόγου. Το φίλτρο που μοιάζει με “αλουμινόχαρτο” τοποθετείται μπροστά στο τηλεσκόπιο και κολλήθηκε με σελοτέιπ για ασφάλεια επειδή είχε αέρα. Το φίλτρο προστατεύει πλήρως τους οφθαλμούς από την ηλιακή ακτινοβολία και η έκλειψη φαίνεται καθαρά. Το στήσιμο του τηλεσκοπίου καταγράφηκε σε βίντεο. Το Maksutov είναι αυτόματο της Celestron και έπρεπε να βρεθεί ο γεωγραφικός βοράς που δεν ήταν άλλος από την κορυφή του όρους Βόρρας. Στους πρόποδες του όρους Βόρρας με τις χιονισμένες κορυφές έγινε η δράση του σχολείου μας. Η θέα του χιονισμένου Βόρρα, η καθαρή μέρα χωρίς σύννεφα, ο γαλάζιος ουρανός έδωσε μία ευχάριστη αίσθηση σε όλους μας .
Τα παιδιά βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου και μεταφέρονταν για ασφάλεια σε πεντάδες και να παρατηρήσουν το σπάνιο φαινόμενο . Έτσι το σύνολο των 150 μαθητών και καθηγητών παρατήρησε το φαινόμενο στο μέγιστο από τις 11.15’ έως τις 12.00. Έγινε φωτογράφηση με φωτογραφική μηχανή χειρός γι’ αυτό ήταν δύσκολο να κρατηθεί σταθερή. Το αποτέλεσμα με μια μικρή ατέλεια ήταν ικανοποιητικό .
Ο ουρανός ήταν καθαρός και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα .
Ο διευθυντής του σχολείου Δ. Ταπαζίδης μαζί με τους καθηγητές του συλλόγου του Γυμνασίου οργάνωσαν άψογα και με ασφάλεια όλη την διαδικασία. Το τηλεσκόπιο είναι του καθηγητή Ν. Αλεξανδρή υπευθύνου του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και ο οποίος είναι μέλος του ομίλου φίλων αστρονομίας Θεσσαλονίκης του ΟΦΑ .
Σχόλια - Facebook Comments